11ο Συνέδριο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: Κρίση και Πτώχευση του Αρχιτεκτονικού Λόγου

Το πρόβλημα με την αρχιτεκτονική είναι ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρηθούν, που πρέπει να επανενταχθούν. Στο διάολο! Αυτό δε σημαίνει τίποτα, εγώ θα κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα και θα είναι η αγορά αυτή που θα αποφασίσει αν είναι καλό ή όχι.

Frank Gehry

Των Δημήτρη Πούλιου, Θάνου Ανδρίτσου

Για όσους βρισκόταν στο χώρο του Ζαππείου κατά τη διάρκεια του 11ου Συνεδρίου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων τα λόγια του Gehry αποκτούν ένα ιδιαίτερο νόημα. Θέλει πράγματι πολύ προσπάθεια ένας «ιστορικός σύλλογος» να καταφέρει να διοργανώσει ίσως το πιο αδιάφορο συνέδριο στην ιστορία του και ταυτόχρονα να ξεπουλήσει τον «Αρχιτεκτονικό διάλογο» σε όλες τις εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας!

Το σκηνικό ήταν τραγελαφικό. Στις μισές αίθουσες του Ζαππείου και μάλιστα σε σημεία ώστε να είναι εμφανή σε όλους τους επισκέπτες, δεκάδες χορηγοί είχαν στήσει φανταχτερές εγκαταστάσεις. Κουστουμαρισμένοι εκπρόσωποι των εταιριών μοίραζαν μπροσούρες και άλλα αξεσουάρ πριν μπεις στις αίθουσες των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και των Ομιλιών. Παρά αυτό το σκηνικό της ξεφτίλας οι διοργανωτές αποφάσισαν ότι πρέπει να υπάρχει και συμβολικό ποσό στην εγγραφή, της τάξεως των 90 Ε! (περίπου το 1/7 του μισθού ενός νέου Αρχιτέκτονα).

Το βασικότερο στοιχείο βέβαια είναι το επίπεδο της συζήτησης και τα χαρακτηριστικά της. Το θέμα του Συνεδρίου «Επάγγελμα Αρχιτέκτων» ήταν προφανώς επίκαιρο, αλλά το Συνέδριο το μετέτρεψε σε μια αδιάφορη συζήτηση χωρίς τελικά κανένα στόχο. Καμία συζήτηση για το ξεπούλημα του Δημόσιου Χώρου, καμιά κουβέντα για την επίθεση από την Κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, τίποτα για την Εκπαίδευση των Αρχιτεκτόνων, ακόμη τίποτα για το ίδιο το επάγγελμα που συνθλίβεται μέσα στις νέες συνθήκες. Εκκωφαντική Σιωπή, το αποτέλεσμα ενός Συλλόγου που πάσχει από βαθύτατη γήρανση, δεν «ακούει και δε βλέπει» τη γίνεται γύρω του. Το σκηνικό ήταν σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα. Εκπρόσωπος του Υπουργείου θα έρθει να μιλήσει και στη συνέχεια το συνέδριο θα περιστραφεί γύρω από μερικές κεντρικές ομιλίες και προφανώς δεκάδες άλλες εισηγήσεις. Προφανώς όμως στην Ελλάδα του ΔΝΤ τίποτα δεν είναι ίδιο και φτάνουμε στα όρια της Ανοχής. Οι διοργανωτές όμως όπως φαίνεται πάσχουν από «αντουανετισμό».

Απόρησε λοιπόν, το Προεδρείο που κάποιοι «συνάδελφοι» δεν ανέχονται το «δημοκρατικό διάλογο» και εμπόδισαν τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης  Σηφουνάκη να μιλήσει. Αλήθεια τι έχει να πει ο εδώ και χρόνια «εκπρόσωπος των Αρχιτεκτόνων» στα Υπουργεία για το μέλλον των νέων Αρχιτεκτόνων, της ανασφάλειας, της ανεργίας. Τι έχει να πει για το θεσμικό πλαίσιο του Fast Track και τις επενδύσεις τύπου Docklands του Λονδίνου στο Ελληνικό. Το λάθος ήταν πως το σκηνικό του γιουχαρίσματος σταμάτησε εκεί και δε συνεχίστηκε στις ομιλίες των εκπροσώπων μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων που ήρθαν να μιλήσουν για το μέλλον και τις «ευθύνες» του επαγγέλματος, τη στιγμή που απολύουν κατά δεκάδες νέους συναδέλφους μας ενώ άλλους τους ανταμείβουν με εξοντωτικές ώρες εργασίας και μισθούς πείνας. Ακόμη και στη κουβέντα για την Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση τα ερωτήματα ήταν προ εικοσαετίας, προστασία του Επαγγέλματος με ταυτόχρονο «άνοιγμα των σπουδών» μια συνταγή που μαθηματικά οδηγεί σε περαιτέρω διάλυση των Αρχιτεκτονικών Σπουδών αλλά και της Πρακτικής. Η Διάλυση και ο ευτελισμός ειδικά της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης μπορεί να τη δει κανείς και μέσα από το πολύ ωραίο κείμενο της Αριστερής Κίνησης Αρχιτεκτονικής για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η «διδασκαλία» στο ΕΜΠ.

Τα ερωτήματα πάντως παραμένουν. Ο Σύλλογος είτε θα συνεχίσει την «αυτιστική» πορεία που τον οδηγεί να σιωπά και ακόμη να υποθάλπει τη καταστροφή του επαγγέλματος και τη πτώχευση του Αρχιτεκτονικού λόγου και έργου ή θα μετασχηματιστεί. Αυτό είναι καθήκον των νέων, μισθωτών, ανασφάλιστων, υπερπτυχιούχων, υπερειδικευμένων, ανέργων, «συνεργατών» Αρχιτεκτόνων.

Ένα Σχόλιο to “11ο Συνέδριο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: Κρίση και Πτώχευση του Αρχιτεκτονικού Λόγου”

  1. http://akaeaak.wordpress.com/
    Το site της ΑΚΑ, όπου μπορείτε να βρείτε το κείμενο για τους Τσάκωνα, Κούρκουλα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s