Ζαν-Λουκ Νανσύ: Τι δηλώνουν σε μας οι Αραβικοί λαοί

Η Λιβύη διχάζει τη δυτική διανόηση. Η υποστήριξη της επέμβασης από το Ζαν-Λουκ Νανσύ προκαλεί τη σκληρή απάντηση του Αλέν Μπαντιού.

Ένας σημαντικός διάλογος ανάμεσα στους δύο γάλλους φιλοσόφους για τα νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή και το ρόλο της «Δύσης».

Τι δηλώνουν σε μας οι Αραβικοί λαοί (What the Arab peoples signify to us)

Του  Jean-Luc Nancy, 28 Μαρτίου στην εφημερίδα Libération

Οι Αραβικοί λαοί μας δηλώνουν ότι η αντίσταση και η εξέγερση είναι μαζί μας ακόμη μια φορά, και ότι η ιστορία κινείται πέρα από την Ιστορία. Το κάνουν, όπως είναι κατάλληλο, με όλη τη τύχη και τις ατυχίες που αυτό περιλαμβάνει.

Τουλάχιστο έστειλαν ένα μη αναστρέψιμο σήμα που τα αποτελέσματα του μπορούμε να τα περιμένουμε σε όλη την Αφρική και στην απεχθή διαιώνιση του δράματος στην Αρχαία Χώρα της Χαναάν. Σε ένα από τα μέρη που καθόλου δε περιμέναμε ότι θα γίνει εξέγερση, ο ηγέτης της συμμορίας (επισήμως του Κράτους) τη συντρίβει, έτοιμος να εξαφανίσει οποιονδήποτε από τους υποτιθέμενους ανθρώπους του.

Εντωμεταξύ, άλλα κράτη χτυπάνε τους δικούς τους εξεγερμένους αρκετά δυναμικά, μερικές φορές με τη βοήθεια του ισχυρού Άραβα γείτονα. Οι αντικαθεστωτικοί της Βεγγάζη ζητάνε βοήθεια: αυτό δεν είναι απλό, και περιέχει ξεκάθαρα ρίσκα, τόσο πρακτικά όσο και πολιτικά. Πολιτικά, ευθύνη σημαίνει να υπολογίζεις και να αντιμετωπίζεις τέτοιες περιπτώσεις. Είναι όμως αυτός ο καιρός που θα επικαλεστούμε την παλαιομοδίτικη μόδα των παράπλευρων απωλειών και την καχυποψία των (περισσότερο ή λιγότερο) κρυφών συμφερόντων, τις αρχές της μη-επέμβασης και τις βαριές τύψεις μιας «Δύσης» που ίσως, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, να περιλαμβάνει και την ίδια τη Λιβύη, ή τη Σαουδική Αραβία ή και τη Συρία, για να μην αναφέρω την Κίνα και τη Ρωσία;

Ο αναστεναγμός και η διαμαρτυρία είναι μια χαρά για να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους η αριστερά και η σοφιστικέ δεξιά: είτε όμως στην  Ευρώπη είτε στις Αραβικές χώρες κάποιος πρέπει να ξέρει σε ποιο κόσμο βρισκόμαστε. Δεν είμαστε πια στον κόσμο της Δυτικής αλαζονείας, της αυτό-εκτίμησης και του ιμπεριαλισμού. Δεν είναι ότι η φτωχή παλιά δύση έχει καθαριστεί από τις πράξεις τις: είναι απλά στη διαδικασία της τήξης και σύντηξης που φέρνει έναν άλλο κόσμο, χωρίς ηλιοβασίλεμα και ανατολή, έναν κόσμο που είναι μέρα και νύχτα παντού την ίδια ώρα και όπου είναι αναγκαίο να ξανα-ανακαλύψουμε τη πράξη της συμβίωσης και πριν από όλα, την πράξη της ίδιας της ζωής.

Λοιπόν, ναι, είναι ανάγκη να δούμε από κοντά τις επιθέσεις που στόχο έχουν να αποτρέψουν τη μαζική δολοφονία του κόσμου ∙ και βέβαια είναι αναγκαία η επίθεση – σε αυτόν, φυσικά, όχι στους ανθρώπους.  Δε μπορούμε πλέον, με το ένα χέρι, να επικαλούμαστε την εθνική κυριαρχία που, με το άλλο χέρι, της αφαιρούμε την ουσία και νομιμότητα της μέσω όλων των διασυνδέσεων – καλών και κακών – του παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Εναπόκειται στους ανθρώπους που αμφισβητούν και σε όλους του άλλους, συμπεριλαμβανομένων εμάς, να διασφαλίσουμε πως το οικονομικό, πετρελαϊκό παιχνίδι και το εμπόριο όπλων που εγκαθίδρυσε και διατήρηση αυτή τη μαριονέτα (ανάμεσα σε πολλές) στην εξουσία δε θα ξαναρχίσει. Είναι ευθύνη του λαού, ναι: και επίσης είναι κι ευθύνη για μας, τους λαούς της Ευρώπης και της Αμερικής, στους οποίους απευθύνονται.

Είναι ένα λεπτό καθήκον. Αλλά το διακύβευμα είναι το τι θέλουμε να ζήσουμε και πως θα το ζήσουμε, μέσα σε μια σφοδρότητα στην οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι. Κι αυτό είναι ακόμη κάτι που οι Αραβικοί λαοί μας δηλώνουν.

Το κείμενο μπορεί να βρεθεί στα γαλλικά εδώ: http://www.liberation.fr/monde/01012328102-ce-que-les-peuples-arabes-nous-signifient και στα αγγλικά εδώ: http://www.criticallegalthinking.com/?p=2793#more-2793

Μετάφραση: Δημήτρης Πούλιος

Ένα Σχόλιο to “Ζαν-Λουκ Νανσύ: Τι δηλώνουν σε μας οι Αραβικοί λαοί”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s