Stay human – Ημερολόγιο από τη Γάζα, ο χάρτης της κόλασης

 «Είμαι πρόθυμος να υπενθυμίσω στον Tony Blair, ότι αν δυο επιπλέον σακιά αλεύρι εισέλθουν στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, σίγουρα δεν είναι χάρη στo δικό του έργο μέσα στο ευνουχισμένο κουαρτέτο ή οποιοδήποτε άλλο όργανο που είναι υπεύθυνο για την επίλυση της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη. Είναι χάρη στις θυσίες επί σειρά ετών χιλιάδων απλών πολιτών ανά τον κόσμο αφοσιωμένων στα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Είναι μία προσπάθεια που κορυφώθηκε με τη δολοφονία εννιά τούρκων ακτιβιστών του Mavi Marmara με τον ίδιο τρόπο όπως πριν απ’ αυτούς ο Tom Hurndall και η Rachel Corrie έδωσαν τις ζωές τους για το καλό της Γάζας»

Αυτά έγραφε, στην ανταπόκριση που έστειλε από τη Γάζα ο Βιτόριο Αριγκόνι, αρχές του Ιούλη, έναν περίπου μήνα μετά το αιματοκύλισμα του στολίσκου της ελευθερίας από το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ (4 Ιουλίου 2010, ολόκληρη μπορεί να βρεθεί εδώ). Και στο τέλος έκλεινε όπως συνήθιζε στα κείμενα του με μια προτροπή: «Παραμείνετε άνθρωποι» – Stay human.

Αυτός ήταν κι ο τίτλος του βιβλίου του, που εκδόθηκε στα αγγλικά στα τέλη Αυγούστου του 2010 (βιβλιοπαρουσίαση εδώ) με καταγεγραμμένες τις προσωπικές του μαρτυρίες από τις 22 μέρες που ο Ισραηλινός στρατός σκορπούσε τον τρόμο και το θάνατο στη Γάζα.

Ο Βιτόριο Αριγκόνι ήταν στην πολιορκημένη Γάζα ως μέλος του International Solidarity Movement κι έζησε από κοντά τη φρίκη του πολέμου και την ηρωική αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού. Εκείνη την περίοδο έστελνε ανταποκρίσεις στην εφημερίδα Il Manifesto, στην οποία αρθρογραφούσε συχνά, σπάζοντας τα τείχη της προπαγάνδας και του επικοινωνιακού αποκλεισμού, που επιχειρούσε να στήσει το κράτος του Ισραήλ, με την πρόθυμη βοήθεια δυτικών κυβερνήσεων (ΗΠΑ – ΕΕ) και κυρίαρχων ΜΜΕ.

Μεταφράζοντας την ανταπόκριση που είχε στείλει στις 30 Δεκεμβρίου 2008 στην Il Manifesto (αγγλικά εδώ) βάζουμε μια άνω τελεία στις αναρτήσεις, που κάναμε σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον αγωνιστή που συμπλήρωσε και το δικό του όνομα στον κατάλογο των ηρώων που έχουν δώσει τις ζωές τους για το καλό της Γάζας. Ήρωες που ο ίδιος τους μνημόνευε λίγους μήνες πριν. Προς τιμήν του ο στολίσκος της ελευθερίας, που τέλη  Μαΐου του 2011 θα πλεύσει ξανά μεταφέροντας βοήθεια προς τη Γάζα, ονομάζεται πλέον FREEDOMFLOTILLASTAY HUMAN.

Ο καλύτερος φόρος τιμής είναι το δυνάμωμα της αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων και άμεσα το σπάσιμο του αποκλεισμού από το νέο στολίσκο της ελευθερίας. Και το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε στην προτροπή σου να «παραμένουμε άνθρωποι» είναι το πείσμα πως, όπως έγραφε και η ποιήτρια, «θα την αλλάξουμε τη ζωή!».

Η προσπάθεια συνεχίζεται ..

Vittorio Arrigoni, 30 Δεκεμβρίου 2008

Τζαμπαλίγια, Μπετ Χανούν, Ράφα, πόλη της Γάζας, αυτά είναι οι διαδρομές του ταξιδιού μου στον προσωπικό χάρτη της κόλασης. Όσα κι αν λέει στις συνεντεύξεις τύπου η ηγεσία του ισραηλινού στρατού, τα οποία επαναλαμβάνουν σαν παπαγάλοι οι ειδικοί της παραπληροφόρησης σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, εγώ ήμουν αυτόπτης μάρτυρας βομβαρδισμών σε τζαμιά, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, αγορές και πολλά, πολλά κτίρια αμάχων.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Al Shifa επιβεβαίωσε ότι λαμβάνει τηλεφωνήματα από μέλη των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), που τον διατάζουν να εκκενώσει το νοσοκομείο, ή αλλιώς θα υποστεί καταιγισμό πυραύλων. Κι όμως, δεν άφησαν το στρατό να τους τρομοκρατήσει.

Θα έπρεπε να κοιμάμαι στο λιμάνι (αν και δεν έχουμε κλείσει ούτε μια φορά τα μάτια μας στη Γάζα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μέρες), αλλά βομβαρδίζεται διαρκώς τη νύχτα. Δεν ακούς πλέον τις σειρήνες των ασθενοφόρων στην τρελή τους πορεία, απλά γιατί δεν έχει μείνει ούτε μια ζωντανή ψυχή στο λιμάνι ή στα περίχωρα. Όλοι είναι νεκροί, και νιώθεις σα να πορεύεσαι σε ένα νεκροταφείο στον απόηχο ενός σεισμού.

Η κατάσταση είναι πράγματι αυτή μιας μη – φυσικής καταστροφής, μιας γεμάτης μίσος και κυνισμό συμφοράς που εκτοξεύθηκε πάνω στο λαό της Γάζας σα λιωμένο μολύβι, διαμελίζοντας ανθρώπινα σώματα.

Αντίθετα, όμως, με τις προβλέψεις τους, ενώνει όλους τους Παλαιστινίους, που έχουν έρθει πλέον κοντά και έχουν κατακτήσει μια μοναδική ενότητα. Κι αυτοί είναι άνθρωποι που μπορεί να μην είχαν χαιρετίσει ο ένας τον άλλο μέχρι πρόσφατα, λόγω του ότι ανήκαν σε αντίπαλες πλευρές.

Όταν οι βόμβες πέφτουν σα βροχή απ’ τον ουρανό, από ένα ύψος δεκάδων χιλιάδων μέτρων, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δεν κάνουν καμιά διάκριση ανάμεσα σε ένα πανό της Χαμάς ή της Φατάχ που κρέμεται από το περβάζι του παραθύρου σου. Και οι βόμβες εκρήγνυνται ακριβώς το ίδιο, ακόμη κι αν είσαι Ιταλός. Όταν οι δυνάμεις αέρος και το ναυτικό αρχίζουν να βομβαρδίζουν, οι μόνες χειρουργικές επεμβάσεις είναι αυτές που γίνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι χωρίς δισταγμό ακρωτηριάζουν τα άκρα, ακόμη κι όταν αυτά τα ίδια χέρια και πόδια θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει να τρέξεις και ο χρόνος που χρειάζεται για τη θεραπεία ενός σοβαρά τραυματισμένου άκρου μπορεί να σημάνει το θάνατο για τον επόμενο σοβαρά τραυματισμένο ασθενή που περιμένει στην ουρά για μετάγγιση. Στο νοσοκομείο της Al Shifa νοσηλεύονται 600 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση, με μόλις 29 μηχανές υποστήριξης της αναπνοής.

Είχαν ελλείψεις στα πάντα, ειδικά σε έμπειρο προσωπικό. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, κουρασμένοι καθώς είμαστε (όχι τόσο από τις νύχτες της αϋπνίας, όσο από την απάθεια και τη συνενοχή των δυτικών κυβερνήσεων, σε όλα συνεργοί των ισραηλινών εγκλημάτων), αποφασίσαμε ότι ένα από τα καράβια του Free Gaza Movement θα έφευγε από το λιμάνι της Λάρνακας της Κύπρου χθες το βράδυ μεταφέροντας τρεις τόνους ιατρικής βοήθειας και ιατρικού προσωπικού. Τους περίμενα μάταια – θα έπρεπε να έχουν αγκυροβολήσει στις 8 σήμερα το πρωί. Αντί γι’ αυτό όμως, αναχαιτίστηκαν από 11 πολεμικά πλοία του Ισραήλ 90 ναυτικά μίλια έξω από τη Γάζα. Επιχείρησαν να τους βυθίσουν σε διεθνή χωρικά ύδατα. Τους χτύπησαν τρεις φορές, προκαλώντας μια βλάβη στον κινητήρα και διαρροή στο σκάφος. Από καθαρή τύχη το πλήρωμα και οι επιβάτες είναι ακόμη ζωντανοί, και κατάφεραν να δέσουν το πλοίο σε ένα λιμάνι στο Λίβανο.

Νιώθοντας πολύ απογοητευμένοι από την εκκωφαντική σιωπή του «πολιτισμένου» κόσμου, οι φίλοι μου θα κάνουν μια δεύτερη προσπάθεια σύντομα. Έχουν μάλιστα ξεφορτώσει την ιατρική βοήθεια από το κατεστραμμένο πλοίο, την «Αξιοπρέπεια», κι έχουν γεμίσει ένα άλλο πλοίο έτοιμο για αναχώρηση, πρόσω ολοταχώς για Γάζα.

Είμαστε σίγουροι ότι η εγκληματική θέληση του Ισραήλ, να καταπατά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, δε θα είναι ποτέ τόσο δυνατή όσο η θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλοί δημοσιογράφοι με ρωτούν για την ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα, λες και το πρόβλημα μπορεί να εντοπιστεί στην τροφή, το νερό, τον ηλεκτρισμό και τις ελλείψεις στα καύσιμα, και όχι στο κύριο ζήτημα που είναι το ποιός είναι η πραγματική αιτία όλων αυτών, το ποιός αποκλείει τα σύνορα, βομβαρδίζει τις εγκαταστάσεις νερού ή τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού.

Υπάρχουν ατέλειωτες ουρές στους λίγους φούρνους με τα παράθυρά τους μισάνοικτα. Έχουν 40 με 50 ανθρώπους να παλεύουν να αρπάξουν το τελευταίο κομμάτι ψωμί. Ένας από τους αρτοποιούς, ο Αχμέτ, είναι φίλος μου, και μου έλεγε για τους μεγαλύτερους φόβους του τις τελευταίες μέρες. Φοβάται το συνωστισμό στους φούρνους περισσότερο κι από τις βόμβες. Καυγάδες έχουν ξεσπάσει ήδη μπροστά από το μαγαζί του. Η αστυνομία ήταν στη γύρα για να διατηρήσει τη δημόσια τάξη μέχρι πρόσφατα, ιδιαίτερα μπροστά στους φούρνους, αλλά δε θα δεις ούτε έναν ένστολο αστυνομικό τώρα σε ολόκληρη τη Γάζα. Μερικοί κρύβονται αυτή τη στιγμή. Οι υπόλοιποι είναι όλοι θαμμένοι δυο μέτρα κάτω απ’ τη γη, συμπεριλαμβανομένων κάποιων από τους φίλους μου.

Άλλη μια σφαγή παιδιών στη Τζαμπαλίγια: δυο μικρά αδέλφια χτυπήθηκαν από μια ισραηλινή βόμβα την ώρα που οδηγούσαν ένα κάρο που έσερνε ένας γάιδαρος στο δρόμο as-Sekka στη Τζαμπαλίγια.

Ο Mohammad Rujailah, συμμέτοχος κι αυτός στο ISM (Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης), τράβηξε μια φωτογραφία, που σηματοδοτεί κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή εικόνα: σηματοδοτεί μια ιστορία, την αποκάλυψη της τραγωδίας την οποία βιώνουμε πολύ έντονα κάθε λεπτό, μετρώντας κάθε ώρα που περνάει καθώς χάνουμε φίλους, αδέρφια, συγγενείς. Τανκς, μαχητικά αεροσκάφη, βόμβες, ελικόπτερα Απάτσι, ο μεγαλύτερος και πιο σκληρός στρατός στον κόσμο επιτίθεται σε ένα λαό που χρησιμοποιεί γαϊδούρια σαν κύριο μέσο μεταφοράς, ακριβώς όπως στην εποχή του Ιησού Χριστού.

Σύμφωνα με το Al Mizan, ένα παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς γράφω αυτές τις γραμμές 55 παιδιά έχουν μπλέξει σε βομβαρδισμούς, 20 έχουν σκοτωθεί και 40 έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Το Ισραήλ έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία της Παλαιστίνης σε εργοστάσια αγγέλων, χωρίς να συνειδητοποιεί πόσο μίσος γεννούν οι πρακτικές τους στην Παλαιστίνη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα εργοστάσια αγγέλων «παράγουν» αγγέλους και σήμερα το βράδυ σα μια γραμμή παραγωγής που δε σταματά ποτέ. Μπορώ να το πω κρίνοντας από τη βουή των εκρήξεων που ακούω έξω από το παράθυρό μου.

Αυτά τα μικροσκοπικά σώματα, διαμελισμένα και ακρωτηριασμένα, αυτές οι ζωές που έσβησαν πριν καν ακόμη ανθίσουν, θα είναι ένας εφιάλτης που θα έρχεται ξανά και ξανά για το υπόλοιπο της ζωής μου. Αν μπορώ ακόμη να βρω το κουράγιο να μιλήσω για το τέλος τους, είναι μονάχα γιατί θέλω να φέρω τη δικαιοσύνη σ’ αυτούς που δεν έχουν πλέον φωνή, αυτούς που δεν είχαν ποτέ ούτε ίχνος φωνής, ίσως προς όφελος αυτών που ποτέ δεν είχαν αυτιά.

Stay human

Εισαγωγή – μετάφραση: Γούσης Κώστας

2 Σχόλια προς “Stay human – Ημερολόγιο από τη Γάζα, ο χάρτης της κόλασης”

  1. […] «Είμαι πρόθυμος να υπενθυμίσω στον Tony Blair, ότι αν δυο επιπλέον σακιά αλεύρι εισέλθουν στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, σίγουρα δεν είναι χάρη στo δικό του έργο μέσα στο ευνουχισμένο κουαρτέτο ή οποιοδήποτε άλλο όργανο που είναι υπεύθυνο για την επίλυση της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη. Είναι χάρη στις θυσίες επί σειρά ετών χιλιάδων απλών πολιτών ανά τον κόσμο αφοσιωμένων στα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Είναι μία προσπάθεια που κορυφώθηκε με τη δολοφονία εννιά τούρκων ακτιβιστών του Mavi Marmara με τον ίδιο τρόπο όπως πριν απ’ αυτούς ο Tom Hurndall και η Rachel Corrie έδωσαν τις ζωές τους για το καλό της Γάζας» Περισσότερα εδώ […]

  2. συγκλονιστικό. Σε ευχαριστούμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: