Η μάχη για το Ελληνικό: Πολιτισμική Προπαγάνδα και Αρχιτεκτονικές Πρακτικές (Μέρος 1ο)

του Δημήτρη Πούλιου

ΣΑΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στις 14 Απριλίου το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Ούτε ένα κυβικό τσιμέντου στο πάρκο του Ελληνικού». Η εκδήλωση ήταν ένα debate ανάμεσα σε αυτούς που είναι υπέρ της αξιοποίησης του Ελληνικού (Μάνος, Βικέλας) και όσων υποστήριζαν ότι πρέπει να γίνει πάρκο (Μπελαβίλας, Αράπης). Το γεγονός ότι ένα ίδρυμα σαν το ΕΛΙΑΜΕΠ θέλει να προσεγγίσει το θέμα του Ελληνικού δείχνει τη σπουδαιότητα αλλά και την «αναγκαιότητα» της παρέμβασης για ένα μεγάλο κομμάτι του αστικού κόσμου. Πράγματι, οι αποφάσεις που θα παρθούν για το χώρο του πρώην Αεροδρόμιου, ειδικά μέσα σε περίοδο της κρίσης, θα σφραγίσουν για τα επόμενα 20 και πλέον χρόνια το μοντέλο ανάπτυξης και τη δυναμική του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι δυνάμεις επιστρατεύονται για αυτό το σκοπό, από Πολεοδόμους διεθνούς φήμης όπως ο Ασεμπίγιο και οριεντάλ επενδυτές από το Κατάρ (που είναι γνωστοί για τις πιο αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις στο Λονδίνο) μέχρι και γνωστούς Έλληνες Αρχιτέκτονες, υποστηρικτές των «ψηλών κτιρίων» όπως ο Βικέλας.

Το κείμενο θα σταθεί σε αυτό το πόλεμο ιδεολογιών και πολιτισμικών προτύπων που πάει να εξαφανίσει και τη λίγη ηθική που έχει μείνει στην Ελληνική Αρχιτεκτονική (σε διεθνές επίπεδο αυτή έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό). Θα είναι μια αφήγηση για τη σχέση του Mies van de Rohe με τους Δημοκρατικούς Θεσμούς, μια «Disneyland» κοντά στο Άμστερνταμ, το όραμα της ΦΩΤΙΑΣ (F.I.R.E), ένα διάλογο γύρω από πύργους στην Αθήνα, τα όνειρα ενός νέου Αρχιτέκτονα μέλους της ΟΝΝΕΔ για ουρανοξύστες στο Ελληνικό και πολλά άλλα. Το μικρό αυτό αφιέρωμα της «Λέσχης» (τμήμα σειράς άρθρων για τη Πόλη και την Αρχιτεκτονική) ελπίζουμε να αποτελέσει ένα μικρό εξάρτημα μιας ιδεολογικής πανοπλίας όλων όσων δώσουν τη μάχη για έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αττικής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: