Γιώργος Ρούσης: Μαρξ, Μπακουνιν για τo σοσιαλιστικό κράτος

Με ιδιαίτερη χαρά, στην επικοινωνία της Λέσχης, βρήκαμε ένα μήνυμα για την ηλεκτρονική προώθηση του νέου βιβλίου του Γιώργου Ρούση. Τον ευχαριστούμε και είναι βέβαιο ότι το πολύ επίκαιρο νέο έργο του θα απασχολήσει τον κόσμο της αριστεράς και του κινήματος το επόμενο διάστημα. Παραθέτουμε και το σημείωμα που συνόδευε το mail.

«Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση  σας ενημερώνω  ότι  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Γκοβόστη» το νέο μου  βιβλίο  με τίτλο «Μαρξ , Μπακούνιν για το σοσιαλιστικό κράτος- αξιολόγηση της κριτικής του Μπακούνιν στο μαρξικό σοσιαλιστικό κράτος»

Πρόκειται για ένα βιβλίο που οι εξελίξεις καθιστούν άκρως επίκαιρο , μια και στο επίκεντρο των προβληματισμών που αναπτύσσονται σε αυτό,   βρίσκεται το ζήτημα της αμφισβήτησης του αστικού κοινοβουλευτισμού και της  αναζήτησης μορφών πραγματικής έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας.

Με τους  συναγωνιστικούς χαιρετισμούς μου»

Γιώργος Ρούσης

Μαρξ, Μπακουνιν για το Σοσιαλιστικό Κράτος

Η σύγκρουση του Μαρξ με τον Μπακούνιν γύρω από το σοσιαλιστικό κράτος, ή διαφορετικά από τη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας αμέσως μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση, αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πλέον σημαντικές πλευρές των διαφωνιών των δυο στοχαστών, αλλά και γενικότερα του μαρξικού με το αναρχικό ρεύμα.

Η σύγκρουση αυτή αντιμετωπίζεται όχι μόνον, ούτε κυρίως ως μια μουσειακού-ιστορικού χαρακτήρα θεωρητική διαφωνία, αλλά στα πλαίσια μιας ευρύτερης προσπάθειας, έτσι ώστε ο σοσιαλισμός του μέλλοντος μας να μην έχει την ίδια τραγική κατάληξη με την πρώτη προσπάθεια κατάκτησης της κομμουνιστικής χειραφέτησης.

Σε αυτά τα πλαίσια σημειώνεται κατ’ αρχάς ο κοινός στόχος των Μαρξ και Μπακούνιν που δεν είναι άλλος από την μη κρατική, αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία.     Στη συνέχεια αναλύονται οι αιτίες που κατά τον Μαρξ καθιστούν αναγκαίο το σοσιαλιστικό «μισοκράτος», ή «Κομμούνα», όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, καθώς και το αντιφατικό περιερχόμενο του.

Ακολουθεί η κριτική του Μπακούνιν σε αυτήν τη σοσιαλιστική μετάβαση, της οποίας προηγείται η σύντομη ανάπτυξη των μεθοδολογικών και θεωρητικών προϋποθέσεων πάνω στις οποίες θεμελιώνεται.

Τέλος αξιολογούνται τόσο η μπακουνική κριτική, όσο η μαρξική αντίδραση σε αυτήν, ενώ αποδίδεται η πραγματική της διάσταση στη «δικαίωση» του Μπακούνιν από την κατάληξη του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Η μελέτη κλείνει με ορισμένες προτάσεις, έτσι ώστε να μην επαληθευτούν στο μέλλον οι φόβοι του Μπακούνιν, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για γραφειοκρατική εκτροπή της εργατικής εξουσίας, μια προειδοποίηση η οποία παρά τις αντιφατικότητες στη  δράση και στη θεωρία του  Μπακούνιν, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη αν θέλουμε η κομμουνιστική χειραφέτηση να γίνει πράξη και να μην παραμείνει ένα κίβδηλο έμβλημα.

Για τα περιεχόμενα και την εισαγωγή βλέπε εδώ


4 Σχόλια to “Γιώργος Ρούσης: Μαρξ, Μπακουνιν για τo σοσιαλιστικό κράτος”

  1. […] Για τα περιεχόμενα και την εισαγωγή βλέπε εδώ  το διαβασαμε εδω […]

  2. o rousis entelos ampalos… oyte ti elege o marx oute ti elege o mpakounin xerei mallon…

  3. […] Επιπλέον προτείνουμε το βιβλίο του Αλ. Χρύση “Για τη διαλεκτική εξουσίας και επανάστασης” που αποτελεί μια εμπεριστατωμένη κριτική στο έργο του Χόλογουεϊ και του Ρούση “Μαρξ, Μπακουνιν για τo σοσιαλιστικό κράτος”. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s