Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία! Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!

Τα τελευταία χρόνια η 17η του Νοέμβρη έχει οριστεί ως παγκόσμια μέρα δράσης για την Παιδεία. Φέτος, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν διεθνώς, από τη Γερμανία μέχρι τη Χιλή και από το Μπαγκλαντές μέχρι τις ΗΠΑ. Σε μια περίοδο που σφραγίζεται από τα κινήματα <<occupy>> διεθνώς, από τις μεγάλες κινητοποιήσεις σε Ευρώπη και Αμερική και από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οι φετινές διαδηλώσεις είχαν στο κέντρο τη διεθνή αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα των λαών. Ταυτόχρονα, λόγω της σύμπτωσης με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συλλογικότητες Ελλήνων σε πόλεις της Ευρώπης οργάνωσαν παρεμβάσεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις δένοντας το Νοέμβρη του ’73 με το Νοέμβρη του 2011 και το σύγχρονο λαϊκό ξεσηκωμό στην Ελλάδα και όχι μόνο. Η λέσχη συγκέντρωσε κείμενα, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από τις παρεμβάσεις στην “Παγκόσμια 17 Νοέμβρη”.

Άμστερνταμ

Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία! Η χούντα επέστρεψε στην Ελλάδα

37 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα, το ρολόι της ιστορίας μοιάζει να γυρίζει πίσω. Αντί για την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική δικτατορία της περιόδου 1967-1974, μια νέα δικτατορία επιβάλλεται αυτή τη φορά με τις πλάτες του ΔΝΤ και της ΕΕ. Ανακηρύσσοντας την αποπληρωμή του χρέους και τη διάσωση των τραπεζών ως τον απόλυτο στόχο, τοποθετήθηκε μια νέα κυβέρνηση “εθνικής ενότητας”. Ο νέος πρωθυπουργός είναι γνωστός μεγαλοτραπεζίτης, ο οποίος σύμφωνα με πηγές της ΕΕ είναι “…κάποιος που μιλάει ελληνικά αλλά δεν είναι με το μέρος των Ελλήνων”. Ακροδεξιοί πολιτικοί, γνωστοί για τη ρατσιστική τους συμπεριφορά και δράση, έχουν καταλάβει επίσης υπουργικές θέσεις. Εκτός από τη διάσωση των ελληνικών και των δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών, στόχος της κυβέρνησης είναι η αποδυνάμωση του λαού με την αύξηση των φόρων, τη μείωση των μισθών, την κατάργηση και των τελευταίων απομειναριών εργασιακής ασφάλειας και κοινωνικού κράτους.

38 χρόνια πριν, η εξέγερση των Ελλήνων φοιτητών στο Πολυτεχνείο της Αθήνας με κεντρικό σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!” ήταν η αρχή του τέλους για τη στρατιωτική χούντα. Για 3 ολόκληρες μέρες (15-17/11/1973), χιλιάδες φοιτητών και εργαζομένων κατέλαβαν το Πολυτεχνείο διαδηλώνοντας στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τη χούντα. Η εξέγερση βάφτηκε με αίμα μετά την εισβολή του στρατού στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου δεκάδες διαδηλωτών δολοφονήθηκαν. Όμως κάτι τέτοιο δεν έσωσε το καθεστώς, το οποίο ανατράπηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Σήμερα ο ελληνικός λαός αγωνίζεται ενάντια στη σύγχρονη οικονομική χούντα χρησιμοποιώντας ως κεντρικό σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία! Η χούντα δεν τελείωσε το ’73”. Με αφορμή τις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα μεταξύ 15 και 17 Νοεμβρίου, οργανώνουμε εκδήλωση – συζήτηση.

 

Βερολίνο

Πριν από 38 χρόνια, στις 17 Νοέμβρη του 1973, η νεολαία στην Ελλάδα εξεγέρθηκε ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία και άνοιξε το δρόμο για τη νίκη και την ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος. Η 17 Νοέμβρη έγινε σύμβολο της λαϊκής δύναμης και του αγώνα για το δίκιο και τη λευτεριά. Μετά από 38 χρόνια το αλλοτινό σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” είναι ακόμα επίκαιρο! Ο αγώνας μας πρέπει να γίνει ακόμα πιο δυνατός! Ενάντια στην Τρόικα, στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ αλλά και ενάντια στην κυβέρνηση -μαριονέτα, που ψηφίζει τα νέα μέτρα.

Σήμερα, όπως και τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες διαδηλώνουν στους δρόμους της Ελλάδας. Αγωνίζονται ξανά για “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”. Και ενώνουν τη φωνή τους δυνατά με τη δική μας εδώ στο Βερολίνο, με τη φωνή των διαδηλωτών στη Νέα Υόρκη, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αγγλία.

Δεν είμαστε πια απαθής! Η σύγχρονη δικτατορία των τραπεζιτών πρέπει να ανατραπεί! Εδώ και 3 χρόνια τα μέτρα λιτότητας και οι ιδιωτικοποιήσεις οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη μιζέρια. Η ανεργία φτάνει το 18% συνολικά και το 40% για τη νεολαία. Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 40%, ενώ σχολεία και νοσοκομεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Παρόλο που τα μέτρα λιτότητας παρουσιάστηκαν ως “λύση” για την κρίση και το ελληνικό χρέος, είναι στην πράξη μια συγκεκριμένη πολιτική. Η πολιτική των κερδοσκόπων, των τραπεζών και του κεφαλαίου. Παρόλο που κυβερνήσεις και ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως στην περίπτωση της Ελλάδας αιτία για όλα τα δεινά είναι η τεμπελιά και η εξαπάτηση, εμείς ξέρουμε καλά πως ότι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, λειτουργεί μόνο ως “πείραμα”, είναι μόνο η αρχή. Όμως επίσης γνωρίζουμε καλά πως είμαστε δυνατότεροι! Και αλληλέγγυοι!

Πριν από 38 χρόνια ο ελληνικός λαός και η νεολαία έριξαν τη στρατιωτική δικτατορία. 38 χρόνια αργότερα θα ανατρέψουμε τις σύγχρονες καπιταλιστικές δικτατορίες παντού!

Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία! Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!

Βρυξέλλες

17 Νοέμβρη συγκέντρωση μπροστά στην ελληνική πρεσβεία! Αλληλεγγύη και συντονισμός με τους διαδηλωτές στην Ελλάδα για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973.

1973: Η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς στρατιωτικής χούντας, ένα καθεστώς που διέλυσε δικαιώματα και ελευθερίες. Το Νοέμβρη του 1973 Έλληνες φοιτητές συγκεντρώνονται ενώ σύντομα χιλιάδες κόσμου ενώνονται μαζί του σε μια διαμαρτυρία μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο της Αθήνας. Αμέσως μετά χιλιάδες εργάτες και άνθρωποι όλων των ηλικιών τους συνοδεύουν διαδηλώνοντας μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο της Αθήνας.

Η δημόσια κατακραυγή του βίαιου, καταπιεστικού καθεστώτος οδήγησε στην πτώση της χούντας το 1974.

2011: Ο ελληνικός λαός ανατρέπει τον Πρωθυπουργό που εφάρμοσε ένα πρόγραμμα λιτότητας με το οποίο δεν είχε εκλεγεί και που επέβαλε άδικα μέτρα καταπατώντας τη λαϊκή κυριαρχία και παραβιάζοντας συστηματικά το Σύνταγμα. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας επιβάλλεται στον ελληνικό λαό, με ηγέτη της ένα μη εκλεγμένο πρόσωπο, τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και μέλος της οικονομικής ελίτ που συνεργάζεται ακόμα και με υποστηρικτές της στρατιωτικής δικτατορίας.

Στις 17 Νοέμβρη, ο ελληνικός λαός θα ξαναβρεθεί στο Πολυτεχνείο και στους δρόμους της Αθήνας όπως και σε άλλες πόλεις για να αποτίσει φόρο τιμής στους φοιτητές του 1973, αλλά ακόμη περισσότερο για να ενώσει τη φωνή του ενάντια στη νέα αντιδημοκρατική κυβέρνηση που επιβλήθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ και για να απαιτήσει να ακουστεί η άποψή του μέσα από εκλογές

Παρίσι

Μαζί με τον ελληνικό λαό, παλεύουμε ενάντια στη δικτατορία των αγορών

Στις 17 Νοέμβρη 1973, η ελληνική νεολαία εξεγέρθηκε ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την πτώση του καθεστώτος. Η ημερομηνία αυτή συμβολίζει έκτοτε στην Ελλάδα τη δύναμη του λαού να παίρνει τη μοίρα του στα χέρια του και τον αγώνα ενάντια στην αυθαιρεσία.

Αυτός ο αγώνας είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ, ενάντια στις προσταγές των χρηματιστηριακών αγορών μέσω του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ. Η νέα κυβέρνηση, που συμπεριλαμβάνει και την ακροδεξιά, με επικεφαλής τον τέως υποδιευθυντή της ΕΚΤ δεν είναι παρά η μαριονέτα αυτής της τρόικας.

Εδώ και 3 χρόνια, τα πλάνα της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, που υποτίθεται ότι θα «σώσουν» την Ελλάδα, διαδέχονται το ένα το άλλο κι έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή άνευ προηγουμένου. Η ανεργία αγγίζει το 18,1% του πληθυσμού και είναι μεγαλύτερη του 40% για τη νεολαία. Οι μισθοί μέσα σε δυο χρόνια μειώθηκαν κατά 40%, ενώ σχολεία και νοσοκομεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Αυτή η κοινωνική καταστροφή πραγματοποιείται με πρόσχημα το ελληνικό χρέος, για το οποίο ο λαός προβάλλεται ως μοναδικός υπεύθυνος. Για παράδειγμα:

Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες… ενώ οι τελευταίες ευρωπαϊκές στατιστικές δείχνουν ότι ο χρόνος εργασίας είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα απ’ ότι στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι φοροφυγάδες…ενώ οι φόροι τους κατακρατούνται απευθείας από τους μισθούς τους.

Η επιχειρηματολογία αυτή με τις ρατσιστικές αποχρώσεις αποκρύπτει τον απεχθή χαρακτήρα του χρέους, από το οποίο επωφελούνται κυρίως:

Οι μεγάλες τράπεζες, που κερδοσκοπούν στοιχηματίζοντας πάνω στο ελληνικό χρέος.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων ή δημοσίων έργων, που επωφελούνται από την «καλή θέληση» διεφθαρμένων πολιτικών.

Οι πλούσιοι Έλληνες, που απολαμβάνουν φορολογικών απαλλαγών και «οικονομικών παραδείσων».

… και σίγουρα όχι το σύνολο του πληθυσμού.

Παρουσιασμένα σαν σχέδια «σωτηρίας», τα ευρωπαϊκά πλάνα που επιβάλλονται στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν τη ρήξη με τον φαύλο κύκλο του χρέους. Δεν προσφέρουν καμια βοήθεια στον ελληνικό λαό, παρά μόνο στους τομείς που κερδοσκόπησαν κι εξακολουθούν να κερδοσκοπούν από την απάτη του χρέους.

Η απάτη αυτή είναι παγκόσμια και η Ελλάδα είναι το πειραματόζωό της: όπως παντού στην Ευρώπη, το απεχθές χρέος γίνεται η αφορμή για κοινωνικές και δημοκρατικές οπισθοδρομήσεις. Στη Γαλλία, το σχέδιο Φιγιόν αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα.

Ωστόσο, παρά το επίπεδο της καταστολής, η Ελλάδα είναι επίσης ένα εργαστήρι των αντιστάσεων που αναπτύσσονται παντού στον κόσμο, από τη Μαδρίτη μέχρι τη Γουόλ Στριτ. Η εναντίωση στις πολιτικές της λιτότητας στη Γαλλία δεν μπορεί να είναι ξέχωρη από την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό.

4 Σχόλια προς “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία! Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!”

 1. Από Βρυξέλλες, ευχαριστούμε για την αναφορά Λέσχη.

  Θα ήθελα ωστόσο να παρατηρήσω δύο παραλείψεις της μετάφρασης.
  1) στην ανακοίνωση τονίζεται η συμβολη των εργατών το 1973
  2) στηρίζεται επίσης το αίτημα για εκλογές τώρα.
  http://solidarity-greece.blogspot.com/2011/11/rassemblement-protestataireactie-aan-de.html#more

 2. Reblogged this on ΡΑΣ ΕΑΑΚ and commented:
  Add your thoughts here… (optional)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: