Ζήτω η τιμημένη ΕΠΟΝ!

Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ).

(από το Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος, του Γ. Αλεξάτου)

Η οργάνωση νεολαίας του ΕΑΜ. Ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1943, με πρωτοβουλία της ΚΕ του ΕΑΜ Νέων. Στην ίδρυσή της συμμετείχαν η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας του ΚΚΕ, η Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία της ΕΛΔ, η Αγροτική Νεολαία της Ελλάδας του ΑΚΕ, η Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδας του ΣΚΕ, η Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία του ΕΕΑΜ, η Ενιαία Μαθητική Νεολαία, η Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης, ο Θεσσαλικός Ιερός Λόχος, η Λεύτερη Νέα και η Φιλική Εταιρεία Νέων. Η ΕΠΟΝ ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα για την ένταξη των νέων στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, την οργάνωση και ανάπτυξη μαζικών αγώνων στους χώρους όπου ζούσε, εργαζόταν και σπούδαζε η νεολαία και για την ενίσχυση του ένοπλου αγώνα, καθώς 32.000 μέλη της ΕΠΟΝ συμμετείχαν στον ΕΛΑΣ. Ανάμεσα στις δραστηριότητές της ήταν η ίδρυση σχολείων για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, η λειτουργία πολιτιστικών λεσχών, η διοργάνωση συσσιτίων, η οργάνωση της εθελοντικής βοήθειας σε αγροτικές εργασίες και κοινωφελή έργα κλπ.

Όργανο της ΕΠΟΝ ήταν η εφημερίδα «Νέα Γενιά». Βασικά της στελέχη ήταν οι κομμουνιστές Δημήτρης Βλαντάς, Φώκος Βέττας, Νίκος Ακριτίδης, Πέτρος Ανταίος (Σταύρος Γιαννακόπουλος)κ.ά. και πρόεδρος της ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γεώργιος Γεωργαλάς. Η ανάπτυξη της οργάνωσης ήταν ταχύτατη και στις παραμονές της Απελευθέρωσης, το 1944, είχε στις γραμμές της περισσότερα από 500.000 μέλη. Με την ΕΠΟΝ συνδέονταν και τα Αετόπουλα, στα οποία εντάσσονταν παιδιά ηλικίας δέκα ως δεκαπέντε χρόνων. Η ΕΠΟΝ της Αθήνας συμμετείχε ενεργά στις μάχες των Δεκεμβριανών, κατά τις οποίες διακρίθηκε ιδιαίτερα ο φοιτητικός Λόχος «Λόρδος Μπάιρον».

Τον Ιανουάριο 1946 πραγματοποιήθηκε το I» Συνέδριο, στο οποίο αποφασίστηκε και η ένταξη της στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ).Η ΕΠΟΝ κηρύχτηκε παράνομη με δικαστική απόφαση τον Φεβρουάριο 1947, που επικυρώθηκε με τον νόμο 509 που έθετε εκτός νόμου το ΚΚΕ και τις οργανώσεις του εαμικού κινήματος κι άρχισε να ισχύει απ’ τον Ιανουάριο 1948. Εντούτοις, συνέχισε να λειτουργεί στην παρανομία, έχοντας περιοριστεί κατά πολύ η οργανωτική της δύναμη και ανέπτυσσε ιδιαίτερη δραστηριότητα στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, όπου στα 1947 λειτουργούσε ως Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας. Πυρήνες της ΕΠΟΝ, ως οργάνωσης συνδεδεμένης άμεσα με το παράνομο ΚΚΕ, συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι το 1958. Κατά καιρούς κυκλοφορούσε παράνομα η εφημερίδα «Νέα Γενιά» και άλλα έντυπα, όπως η «Λεβεντιά» της ΕΠΟΝ Αθήνας, το μαθητικό «Κρυφό Σχολιό», η φοιτητική «Φλόγα» κ.ά. Χιλιάδες ήταν οι επονίτες και επονίτισσες που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της Κατοχής και του εμφυλίου και πολλοί εκτελέστηκαν απ’ το μετεμφυλιακό καθεστώς. Μετά τη διάλυση της ΕΠΟΝ, το σύνολο των μελών της εντάχθηκε στους πυρήνες των Νέων της ΕΔΑ.

Η ΕΠΟΝ αποτέλεσε την πρώτη μαζική αριστερή νεολαιίστικη οργάνωση με πλατιά απεύθυνση και πέρα απ’ τους νέους που αυτοαναγνωρίζονταν ως κομμουνιστές. Απόφαση για ανάλογη πλατιά οργάνωση νεολαίας είχε παρθεί απ’ το ΚΚΕ, ήδη το 1935. Στην ίδια κατεύθυνση συγκροτήθηκε αργότερα, το 1964, η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Ουσιαστικά απ’ το 1943, με την αυτοδιάλυση της ΟΚΝΕ και την ένταξη των μελών της στην ΕΠΟΝ, δεν υπήρξε στην Ελλάδα κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας, παρά μόνο μετά το 1968, οπότε ιδρύθηκε απ’ το ΚΚΕ η ΚΝΕ, ενώ το 1976 μετασχηματίστηκε σε κομμουνιστική οργάνωση και ο Ρήγας Φεραίος, νεολαία του ΚΚΕ εσωτερικού.

6 Σχόλια to “Ζήτω η τιμημένη ΕΠΟΝ!”

 1. ΠΑΤΡΙΣ, ΛΑΟΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ,
  ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ‘Χ’
  ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΟ…!
  ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΚΕ…!

 2. ΕΡΥΘΡΟΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΟΡΘΑ, ΚΟΦΤΑ ΚΙ ΩΡΑΙΑ,
  ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΕΤΕ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ…!

  ‘ΖΗΤΩ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ’

 3. ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ,
  ΖΗΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ…!

 4. ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ…!
  Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ‘ΔΕΝ’ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ_.

 5. άσε μας ρε γελοίε μπάτσε, οι ήρωες σου ήταν στριπτιζούδες των γερμανών

  • Και σας οι «μαμάκες» σας συνουσιάζονταν αβέρτα με τα τσιράκια του Χότζα, του Στάλιν και του Μάο και την κατάλληλη στιγμή σας «ξεγλίστρισαν» από το αιδοίο τους. Σπέρματα όλων αυτών των ΕΡΥΘΡΟΦΑΣΙΣΤΩΝ είστε_.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s