Η κατάληψη του ΕΜΠ το ‘ 44 από το λόχο των σπουδαστών και η επίθεση των Άγγλων

Την Τρίτη, 5 του Δεκέμβρη, πολύς λαός κατηφορίζει από τις συνοικίες για να θάψουμε τους νεκρούς. Μπροστά τα φέρετρα, συνθήματα και κατάρες.  Στο Σύνταγμα, πάλι ακούγονται ριπές. Τρίτη στη σειρά μέρα χτυπούν στο ψαχνό τους διαδηλωτές. Παρά τις οδηγίες γι’ αυτοσυγκράτηση, άλλη υπομονή δεν χώραγε … Αγγλικά τανκς ήταν στο Πολυτεχνείο. Λίγο μετά το μεσημέρι, το μεγαλύτερο μέρος του Λόχου Σπουδαστών (που ανήκε στρατιωτικά στον εφεδρικό ΕΛΑΣ Αθήνας) προωθήθηκε από τα Εξάρχεια και κατέλαβε όλα τα κτίρια του Πολυτεχνείου, στη συμβολή Στουρνάρη και Πατησίων. Σκοπός να διαφυλαχτεί το Πολυτεχνείο από τους αντιπάλους και να χτυπηθεί η Ασφάλεια που βρισκόταν απέναντι, στην οδό Πατησίων. Ο κύριος όγκος του λόχου έπιασε το κτίριο της Αρχιτεκτονικής, μια ομάδα το κτίριο Γκίνη και μια Τρίτη κατέλαβε τη Γραμματεία, ακριβώς απέναντι από την Ασφάλεια.

Μας χώριζε η Πατησίων. Τριάντα περίπου μέτρα. Τα παιδιά άρχισαν αμέσως ομαδικά πυρά κατά της Ασφάλειας, τόσο πυκνά που οι αραβίδες τους γρήγορα ανάψανε. Τότε, ήλθε και μια μονάδα του ΕΛΑΣ, ειδική στις ανατινάξεις. Φέρανε μαζί τους λάστιχα αυτοκινήτων, τα γεμίζανε με δυναμίτη, βάζανε φυτίλι και τα κυλούσαν απέναντι προς την πόρτα της γενικής Ασφάλειας. Το κτίριο τυλίχθηκε στους καπνούς μέσα σε ισχυρές εκρήξεις … Το απόγευμα φάνηκαν ξαφνικά αγγλικά τανκς και στρατός. Πρώτη φορά φάνηκε ότι επεμβαίνουν οι Άγγλοι. Κύκλωσαν το Πολυτεχνείο κι ένα τανκ έπεσε πάνω στην Κεντρική σιδερένια πύλη, την έσπρωξε και την έριξε.

Μπήκαν στο κτήριο της Γραμματείας. Έριξαν πισώπλατα στους σπουδαστές που πολεμούσαν από τα παράθυρα και άλλοι στους διαδρόμους. Κάποιοι σκοτώθηκαν επιτόπου, άλλοι τραυματίσθηκαν βαριά …. Mετά κυκλώσανε την Αρχιτεκτονική … Οι σπουδαστές τους έστειλαν έναν αγγλομαθή να τους θυμίσει τις … Διεθνείς Συμφωνίες, να μην επεμβαίνουν στις ελληνικές εσωτερικές διαφορές! Οι Άγγλοι ήταν ανένδοτοι. Ο επικεφαλής αξιωματικός, τους απάντησε απότομα ότι, τους θεωρούν επαναστάτες και αναρχικούς και πως αν δεν παραδοθούν μέσα σε δέκα λεπτά θα τους εξοντώσουν όλους. Σε λίγο τα τανκς άρχισαν να βάλλουν καταιγιστικά με τα πολυβόλα τους και κάθε λογής όπλα. Ακροβολισμένοι μέσα στην αυλή προωθούνταν θέλοντας να καταλάβουν την Αρχιτεκτονική.

Άρχισε να νυχτώνει. Οι πιο πολλοί σπουδαστές μπόρεσαν να διαφύγουν σκαρφαλώνοντας την Μπουμπουλίνας, προς την έδρα μας. Μερικοί τραυματίστηκαν κι όσοι δεν μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο πιάστηκαν αιχμάλωτοι.
Όταν νύχτωσε καλά, υπακούοντας φαίνεται σε διαταγές, τα μάζεψαν και έφυγαν … Το πρωί ο Λόχος των Σπουδαστών ξανακατέλαβε όλα τα κτίρια του Πολυτεχνείου».

(από αφιέρωμα της Εποχής εδώ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s