Γιατί η άσπρη ζάχαρη φτιάχνεται από μαύρα χέρια;

Black & White (1933) Vladimir Mayakovski

Σημείωση της Λέσχης: Το κείμενο που ακολουθεί είναι αντιγραφή από το χρήστη siss400 που πήρε την εξαίρετη πρωτοβουλία και το ανέβασε στο youtube. 

Ο Μαγιακόφσκι σε μας είναι ο στρατευμένος μαγικός ποιητής που έγινε «η φωνή της επανάστασης των μπολσεβίκων». Το μικρού μήκους αυτό έχει γίνει με σχέδια του ποιητή.

Το 1922 ο Μαγιακόφσκι παίρνει επίσημη άδεια να ταξιδέψει στην Αμερική. και είδε από πρώτο χέρι την εκσυγχρονισμένη και βιομηχανοποιημένη Αμερική της δεκαετίας του 1920, αλλά, ταυτόχρονα, καταδίκασε αμείλικτα τις κοινωνικές αδικίες με μια σειρά από χιουμοριστικές σκιαγραφήσεις, σκέψεις και ποιήματα. Καθ’οδόν σταμάτησε στην Κούβα όπου οι αμερικανοί είχαν εκείνη την εποχή τον έλεγχο της βιομηχανίας παραγωγής ζάχαρης και καπνού. Η ταινία του «Άσπρο-Μαύρο» μας λέει την ιστορία του μικρού Γουίλι, του μαύρου λουστράκου, που κάνει το τρομερό λάθος να ρωτήσει το βασιλιά της άσπρης ζάχαρης κ Ψηλομύτη

ΓΙΑΤΙ Η ΑΣΠΡΗ ΖΑΧΑΡΗ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΥΡΑ ΧΕΡΙΑ;
Απο το φιλμάκι έχουν διασωθεί μόνο ελάχιστα τμήματα ενώ η ακουστική επένδυση έχει χαθεί εντελώς. Οι υπεύθυνοι της αποκατάστασηςτου φιλμ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν για το σκοπό αυτό απόσπασμα απο την εκτέλεσηα του «Sometimes I Feel Like A Motherless Child» που ηχογραφήθηκε το 1949 απο τον Paul Robeson στο θέατρο Τσαικόφσκι της Μόσχας.

Το κλιπάκι εμπεριέχεται στη συλλογή Soviet Animated Propaganda που περιέχει πολλά εξαιρετικά δείγματα γραφής της περιόδου που διεσώθησαν και αποκαταστάθηκαν επιμελώς, ενώ η παρούσα εγγραφή είναι απο τηλεοπτική προβολή της Ελληνικής τηλεόρασης προ δεκαετίας περίπου – το κανάλι δεν το θυμάμαι τώρα. Απο τις μεγαλειώδεις στιγμές της Ελληνικής Τηλεόρασης που που δυστυχώς πέρασε σχετικά απαρατήρητη.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s