Εκλογική πατριωτική συνεργασία ΕΠΑΜ – Δημοκρ. Αναγέννησης

Αφού δεν προχώρησαν οι συνομιλίες Δ. Καζάκη και Π. Καμμένου ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία της Δημοκρατικής Αναγέννησης και του ΕΠΑΜ με υπογραφές του πρόεδρου Στέλιου Παπαθεμελή και του εκπροσώπου (sic) Δημήτρη Καζάκη και όνομα το «Όχι». Πέρα από την επισήμανση των καλτ χαρακτηριστικών της σύμπραξης ή πολλών αναλύσεων που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τα πολιτικά αίτια αυτής της αλλοπρόσαλης πολιτικής συμμαχιών και της συνολικής πορείας διολίσθησης του ΕΠΑΜ, προσφεύγουμε για ένα πρώτο σχόλιο στην ποίηση, παραφράζοντας ελαφρώς τον Κωνσταντίνο Καβάφη:

Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την πολιτική σου όπως τη θες
Τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
Όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις
Μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου
Μες στις πολλές κινήσεις και ομιλίες…
Ώσπου να γίνει σα μια ξένη φορτική19 Σχόλια to “Εκλογική πατριωτική συνεργασία ΕΠΑΜ – Δημοκρ. Αναγέννησης”

 1. Με τον Παπαθεμελη που ηθελε να κλεινουν οι καφετεριες και τα μπαρ απο τις 12 το βραδυ;
  Χαχαχαχα μπα σε καλο του!!!!

 2. Θλιβεροί. Δικαιώνουν όσους τους επέκριναν.

 3. Ρε σύντροφοι! Ποιο ΕΠΑΜ τώρα… Περίμενε κανείς τίποτα καλύτερο από τα «Γκρι» εθνίκια? Κανένα έλεος στους θιασώτες της δικτατορίας του «ακομμάτιστου» και του «απολίτικου». Στο πάτο της ιστορίας!

 4. Άρμεν Κούπτσιος Says:

  Μόνο «πατριωτική» είναι η συμμαχία σύντροφοι? Θα περίμενα ένα πιο εμπεριστατωμένο σχόλιο από τα στιχάκια του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή και μια ενημέρωση για το πλαίσιο της συνεργασίας ή τα προτάγματα της. Δυστυχώς περιορίζεστε σε επιφανειακό σχολιασμό που δεν μας έχετε συνηθίσει σε αυτό το ιστολόγιο. Αναρωτιέμαι γιατί…

 5. Ως «εκλογική πατριωτική συνεργασία» αυτοπροσδιορίζεται στο δελτίο τύπου. Γίνεται αναφορά στην ανάρτησή μας ότι είναι ένα πρώτο σχόλιο. Η πολιτική συμμαχία με τον Παπαθεμελή είναι κατάντια από μόνη της, ακόμη δηλαδή και άνευ σχολιασμού.

  Προφανώς, έχεις δίκιο στο ότι χρειάζεται και πιο εμπεριστατωμένο σχόλιο για την πολιτική συμμαχιών του ΕΠΑΜ, Γιατί για να φτάνεις να διαπραγματεύεσαι με τον Καμμένο, του οποίου το ακροδεξιό πρόγραμμα έχουμε παρουσιάσει στη Λέσχη, και τελικά να καταλήγεις στον Παπαθεμελή, που μόνο μια γρήγορη ματιά στο site του ή λίγη μνήμη αρκεί για να αντιληφθείς το τι εκφράζει, τότε «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», που έλεγε κι ο Σαίξπιρ.

  Θα είναι χρήσιμη λοιπόν μια πολιτική ανάλυση σε σχέση με τη συγκρότηση, κοινωνική σύνθεση, απεύθυνση και φυσιογνωμία του ΕΠΑΜ που να δείχνει ποιά συνέχεια και ποιές ασυνέχειες ακολουθούν μια πορεία που στην εκκίνησή της είχε αναφορά στους αγώνες του λαού στις πλατείες, αλλά και στα κινήματα «Δεν πληρώνω» και κατέληξε στην κατάπτωση του νεοσυντηρητισμού. Επίσης, προκύπτουν κρίσιμα θεωρητικά ζητήματα για την εκφορά ενός συγκεκριμένου τύπου πατριωτικό λόγο από πλευράς ΕΠΑΜ και την εγγραφή του στο πολιτικό πεδίο. Επιφυλασσόμαστε..

  Πάντως, αν και από θέσεις αρχής πρέπει να είμαστε με την πολιτική και όχι την αισθητική κριτική, δε μπορεί παρά να θεωρείται κι εξαιρετικά καλτ συνεργασία. Αν μάλιστα η συγκυρία δεν ήταν τόσο σοβαρή, θα μπορούσε να είναι απλά για γέλια.

  Κ.Γ.

 6. Στη Λεύγα πάντως ήδη από τον Γενάρη υπήρχε μία ουσιαστική κριτική στο θαύμα του Καζάκη με σαφείς αιχμές για το που πάει το πράγμα:

  http://www.levga.gr/2012/01/blog-post_03.html

  Κατά τα λοιπά, μπράβο στη Λέσχη για την ανάρτηση.

 7. Tι να πεί κανείς ,στην προσπαθεια να βγουν στην επιφάνεια κάνουν όλοι τους απίστευτα λάθη τακτικής…Βέβαια θα ήταν προτιμότερο να έχει ιδιαίτερα το ΕΠΑΜ μια σαφή πολιτική θέση αντί να κανει κολοτούμπες και όπου βγη …διασύρει και όσους τον πίστεψαν;; Θελημένα ή άθελα του μας βγήκε απο νωρίς ότι είναι άλλος ένας «απογοητευτής».

 8. Ρε Κ.Γ. άσε τώρα τον κάθε απίθανο! Που θα κάνει και κριτική… Έλεος με τον απόπατο του Καζάκη… Ποιο πολιτικό πλαίσιο… Του Παπαθεμελή? Το εμπνευσμένο από τα λόγια του Ευαγγελίου?

  • Προς τους «επαναστάτες», «αριστερούς» κλπ λασπολόγους κατά του ΕΠΑΜ και του όποιου κοινού ψηφοδελτίου (του μόνου που,καρφί στο μάτι των δωσιλόγων κι ευρωλιγούρηδων συνοδοιπόρων τους απαιτεί να αποφανθεί ο λαός αν δέχεται την κατοχή του ευρώ κλπ…) :
   – Ένοχα, βαρύτατα ένοχα,
   είναι όσα κινήματα δεν ήρθαν στο ανοιχτό,πασίγνωστο προσκλητήριο προς όλα τους από το ΕΠΑΜ ή δεν έκαναν τα ίδια προσκλητήριο αντικατοχικής ενότητας.Είναι φοβερά άδικο και απόκρυψη της κραυγαλέας αλήθειας, να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στις όποιες δυνάμεις αφουγκράστηκαν το κάλεσμα (προς τιμή τους, όποιες διαφορές κι αν έχουμε σε μύρια άλλα) και να μην καταδικάζουμε την ηλίθια,καταστροφική για το επιτακτικά αναγκαίο τώρα παλλαϊκό κίνημα, αντιενωτική, σεχταριστική ή και ανοιχτά υπονομευτική κάθε έννοιας μετώπου, μπουρδολογία και δράση τους…

 9. Και κάτι ακόμα: Οι λαϊκοί αγωνιστές και οι (υποτιθέμενοι) επαναστάτες δεν κρύβονται θρασύδειλα πίσω από ψευδώνυμα για να εκτοξεύουν λασπολογία και βρισιές (ό,τι διαθέτει το ηθικό και νοητικό τους επίπεδο…) Ανοιχτά,επώνυμα,με επιχειρήματα (σωστά ή λάθος, όποιος έχει μυαλό κρίνει) συζητούν, ακούνε και την άλλη άποψη,αμφιβάλλουν διαρκώς και για δικές τους εμμονές, προσπαθούν να κρίνουν ήρεμα και απροκατάληπτα…

 10. εθνικιστές με δίπλωμα έχουν και το θράσος να μιλάνε για «σεχταρισμούς» και ενότητες! Οση σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο αλλη τόση έχει το ΕΠΑΜ με την αριστερα και την «αντικατοχική» παλη. Αντε παιδάκια πατε σε καμια αγρυπνία τώρα, μη τρελαίνεστε

 11. Λευτέρης Καραμήτρου Says:

  Το ότι ο ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ είναι ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα «κοινής δράσης» του ΕΠΑΜ είναι ενδεικτικό της τρομερής πολιτικής φτώχειας του. Μπουρδολογία και στα μούτρα σας λοιπόν…

 12. Ο Καζάκης επιχειρεί να οικοδομήσει συμμαχίες υιοθετώντας την τακτική που είχε το ΚΚΕ τη δεκαετία του ΄80 και παλαιότερα. Προσπαθεί να θέσει μίνιμουμ στόχους (το εξω από την ευρωζώνη γίνεται δημοψήφισμα, το διαγραφή του χρέους καθώς και η εθνικοποίηση του πιστωτικού συστήματος δεν αναφέρονται στην κοινή διακήρυξη αλλά μόνο στο πρόγραμμα των 100 ημερών) όπως κάνουν όλοι όσοι έχουν λογική συγκρότησης λαικού μετώπου. Πάντως στη δικήρυξη προτείνεται παύση πληρωμών (προφανώς μονομερής). Η ιδεολογιά του ΕΠΑΜ (πάλη εναντίον της νέας κατοχής), ο τρόπος συγκρότησης και οργάνωσης θέλουν ανάλυση, ωστόσο θα θέσω 2 ερωτήματα για προβληματισμό: α) πως σας φαίνεται η παρακάτω θέση? «Στη θέση της αδιέξοδης και καταστροφικής διαδικασίας του PSI, αντιπροτείναμε αναστολή πληρωμών προς τους πιστωτές για εύλογο χρονικό διάστημα. Αν αυτό το διάστημα ήταν, π.χ., τρία χρόνια, θα υπήρχε εξοικονόμηση άνω των 50 δις. μόνο από τόκους, τα οποία, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου, θα έκαναν εφικτή τη δυνατότητα χρηματοδότησης των κοινωνικών αναγκών, της απασχόλησης και της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα θα υπήρχε και χρόνος για μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους.»Είναι πιο αριστερή από τη διακήρυξη ΕΠΑΜ? β) Μήπως θα έπρεπε πέρα από τηνκριτική στο ΕΠΑΜ να θυμηθείτε πιο φαιδρές εκλογικές συνεργασίες κατά το παρελθόν συνιστωσών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως το ΣΕΚ?

 13. {{{ to be or not to be ? }}}
  σκουριασμένα παλια μυαλα μπέρδεψαν το 😦 to be)με το :(τούμπα)
  και αφού δεν έκαναν ούτε κάνουν τίποτα αυτοί
  ΔΕΝ (διανοούντε να) αφήνουν και το όποιο Ε.ΠΑ.Μ να
  ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ.
  Α-δύνατες/εξ-ασθενειςμένες/μη-ΕΥ-ρωστες…διανοήσεις
  Αδιάλεκτες και ανεπίδεκτες διαλεκτικής ελληνικής κρίσεως ομονοητικής & εξ ομονοίας εντος και εκτός.
  το ερώτημα ειναι
  ενωμενοι ή μισαλλοδοξούντες οι έλληνες
  και πότε τους πρέπει Λευτεριά

 14. Πέθανε το ΕΠΑΜ. Φεύγουν όλοι… Μετά και τον φαιδρό Παπανικόλα του Τηλεφώς!! ο κόσμος του φεύγει σαν τα πουλιά. Ήδη 40 πυρήνες είναι ανενεργοί, με προοπτική να ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ή να φύγουν μετά τις εκλογές, συγκροτώντας κάτι νέο μακρυά από Καζάκη, Κυπριώτη, Αποσκίτη, ιεροδιάκονο και Φωτεινό.
  Ας δούμε από εδώ και πέρα τι θα κάνουμε…

 15. Είπαμε… Είναι αστεία μια προσπάθεια αστικής απάντησης στη κρίση του καπιταλισμού. Αλλά όταν φεύγει κι από τα τυπικά όρια της γραφικότητας τότε καταντάει ΓΕΛΟΙΑ!

 16. Ο «Shake Speare» έχει βεβαίως δίκιο, όταν ακριβώς αναφέρεται σε (όλους) τους άλλους, οι οποίοι από τον Μάιο του 2010 και μετά, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, πέρα από κωλοτούμπες, επικοινωνιακές σαπουνόπερες και παρασιτισμό. Όταν ο κος Καζάκης προσπαθεί με κάθε τρόπο εδώ και πολλά πολλά χρόνια να ξυπνήσει ανθρώπους-φυτά και να τους θυμίσει ότι ή κινητοποιούνται, ενώνονται και αναλαμβάνουν δράση, ή συνεχίζουν να περιμένουν από τον καναπέ ή την καρέκλα του ότι «´κάποιοι άλλοι» θα επαναστατήσουν, θα αντιδράσουν, θα πράξουν, θα σκεφτούν και θα οργανωθούν, υπάρχουν όλοι οι άλλοι, μα όλοι, ακόμα κι εγώ τώρα, που κάθονται μπροστά από έναν υπολογιστή και γράφουν ό,τι θέλουν χωρίς όμως κανένα μα κανένα αποτέλεσμα στην ροή των κυριολεκτικά καταστροφικών γεγονότων.

  Τα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους έκαναν τις επιλογές τους, και κάποιος μπορεί πολύ πολύ απλά να συνειδητοποιήσει τί άκριβώς συνεισέφεραν με το πράττειν τους στην οικονομικοπολιτική και κοινωνική πορεία της χώρα τα τελευταία 2 χρόνια. Ακόμα και η «aristera» τρομάρα της, όχι μόνο δεν απάντησε ποτέ με σαφή προτάγματα και απαντήσεις, όχι μόνο επέζησε αυτά τα 2 χρόνια πολύ όμορφα μέσα από το βουλευτιλίκι και λοιπές επιχορηγήσεις, ενώ η αδερφή μου πεινάει, αλλά τολμούν τα παράσιτά της να χρησιμοποιούν τη λέξη αριστερά, ενώ θα έπρεπε να λέγεται παρασιτερά.
  και έρχεται ένας Καζάκης, που ξέρει ιστορία, που ξέρει και μπορεί να εξηγεί απλά πώς λειτουργεί η οικονομία, που ξέρει να μιλάει, που δεν κάνει ανάγνωση των λόγων του, αλλά επικοινωνεί τις σκέψεις του, που δεν έχει ΜΜΕξαπάτησης να τον προβάλουν, που δεν έχει επικοινωνιολόγους, μακιγιέρ, ενδυματολόγους, συμβούλους, μάνατζερ, κομμωτές, και υπηρέτες, και μπορεί να κρατάει ακροατήρια, σε όλη την Ελλάδα, 3 ώρες όρθια, μέσα από αληθινό διάλογο.

  Ούτε στο όνειρό τους.

  Η επιλογή είναι δική σας. Μπορείτε να συνεχίσετε να αυνανίζεστε αιωνίως μπροστά από τον υπολογιστή σας ή την τηλεόρασή σας, μέχρι να «καείτε». Στο μεταξύ έξω μπορεί να μην έχει μείνει τίποτα όρθιο, εξαιτίας πάνω από όλα της δική σας απραξίας. Εγώ, και κάποιοι άλλοι, μέσα σε αυτούς τους πυρήνες που «διαλύονται» και «τα μέλη φεύγουν σαν τα πουλιά», υπάρχω, δρω, ενώνονομαι, ενημερώνομαι, πράττω. Και πολλαπλασιάζομαι, στην πράξη.

  Και αυτό πάω να κάνω τώρα. Καλή σας συνέχεια.

 17. Ντροπή σε όσους επέκριναν την συνεργασία αυτή… Συνεργασία για το καλό της Ελλάδας ήταν.. ποιός έχει μυαλό για να καταλάβει

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s