Φέρ΄το Αριστερά

Του Θύμιου Καλαμούκη

Όπως και να έχει η Γή θα γίνει κόκκινη, λέει περίπου ο ποιητής και επειδή με την ψήφο του ο ελληνικός λαός προχτές έβαψε την ελληνική Γη… ροζ, όπως έδειξε ο χάρτης του υπουργείου Εσωτερικών, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά, αφού κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει.

Η αριστερά είναι πολλά πράγματα, στο μυαλό του καθενός. Έτσι και στο δικό μου. Είναι κοινωνική ευαισθησία, είναι κοινωνική φροντίδα. Είναι πολιτισμός, αλληλεγγύη, ειλικρίνεια. Είναι σοβαρές προτάσεις, τεκμηριωμένες προτάσεις. Είναι ευθύνη και θυσία.

Αυτά περίπου είναι, αριστερά στο μυαλό μου. Τι ΔΕΝ είναι αριστερά, για μένα. Δύο πράγματα. Ευρωπαϊσμός και κυβερνητισμός Και εξηγούμαι:

Α. Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι Αριστερός όποιος δηλώνει Ευρωπαϊστής, με δεδομένη την σημερινή Ευρώπη. Των μνημονίων, των εκβιασμών, των απειλών, των συμφερόντων και των τραπεζών. Αριστερά και τέτοια Ευρώπη, δεν μπορεί να ταιριάξουν, δεν μπορεί να συναντηθούν παρά μόνο για να καταστρέψει η μία την άλλη…

Β. Δεν είναι και δεν μπορεί να είναι Αριστερός όποιος δηλώνει κυβερνητιστής. Έτοιμος δηλαδή να φτιάξει κυβέρνηση, που να κινηθεί εντός των πλαισίων που του δίνει το υπάρχον οικονομικό σύστημα. Για τον απλό λόγο, ότι όποια κυβέρνηση σχηματιστεί, θα κληθεί να διαχειριστεί την ανεργία, που θα υπάρχει πάντα, την φτώχεια που θα υπάρχει πάντα, τους εφοπλιστές που θα υπάρχουν πάντα, τους καναλάρχες που θα υπάρχουν πάντα, τους αιμοβόρους τραπεζίτες που θα υπάρχουν πάντα. Τις αδικίες που θα υπάρχουν πάντα.

Εν ολίγοις. Η Αριστερά δεν πρέπει να διαχειρίζεται αυτά που «παράγει», ο καπιταλισμός. Η Αριστερά πρέπει να καταργήσει τον καπιταλισμό. Αλλιώς ο καπιταλισμός θα καταργήσει και θα καταπιεί την αριστερά και κυρίως τον λαό (παραδείγματα πάμπολλα).

Γιατί όλα αυτά; Διότι ακούω συζητήσεις συντρόφων από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν ότι μια αριστερή κυβέρνηση, θα λύσει, ή θα επιχειρήσει να λύσει, φαινόμενα παθογένειας που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα μας. Και θα προσπαθήσει να λύσει τα τραγικά αποτελέσματα μιας πολιτικής, χωρίς να αλλάξει την πολιτική, αλλά υπηρετώντας την πολιτική.

Και επειδή ο κόσμος διακρίνεται από μια βιασύνη και μια «τεμπελιά» και πιστεύει ότι ρίχνοντας απλά και μόνο ένα ψηφοδέλτιο στην κάλπη, μπορεί και να φύγει το μνημόνιο, οφείλουμε να πούμε ότι αυτό δεν θα γίνει. Μπορεί να γίνουν ένα σωρό άλλα ωραία πράγματα, αλλά μνημόνιο έτσι δεν φεύγει.

Οι χειροπέδες, μόνες τους, ποτέ δεν ξεκλειδώνονται. Πόσο μάλλον οι αλυσίδες. Δεν θα αλλάξει τίποτα, αν δεν αλλάξει ο λαός. Τρόπο σκέψης, τρόπο δράσης, τρόπο σύγκρουσης. Μα προχτές, έγινε ένα βήμα, θα πουν πολλοί. Σωστά έγινε ένα βήμα. Σημαντικό. Καταβαραθρώθηκαν τα ξεπουλημένα κόμματα του μνημονίου. Άριστο. Θεσπέσιο. Σημαντικό. Αλλά δεν φτάνει. Ήταν μια καλή αρχή, που αν δεν έχει συνέχεια, θα οδηγήσει σε τέλος.

 

ΥΓ 1. Πριν μέρες, είχα αναφέρει την φράση, «στις 6 Μαΐου ή θα γράψουμε ιστορία, ή θα μας γράψει η ιστορία». Υπό αυτό το πρίσμα, προχτές σαν λαός, ακόμη και αν κινηθήκαμε εκ του ασφαλούς και αν και γενικώς κινηθήκαμε δεξιά… γράψαμε ιστορία. Και πολύ το χαίρομαι. Και νιώθω ότι πρέπει να αλληλοευχηθούμε συγχαρητήρια και  πάντα τέτοια.

ΥΓ 2 Συμπληρώνοντας το προηγούμενο και αφού πια δεν έχουμε ΠΑΣΟΚ… ας έχουμε τα συνθήματα του «Μαζί καταφέραμε πολλά, μπορούμε περισσότερα».

ΥΓ3 Αν ήμουν Συριζαίος, θα ευχόμουν, σε τέτοιες εποχές, να είχα πολύ σκληρή κριτική από τα αριστερά μου…

 

 

6 Σχόλια προς “Φέρ΄το Αριστερά”

 1. Έλεος αγαπητοί-ές,
  η ενδο-αριστερή γκρίνια και μιζέρια δε βοηθούν κανέναν (έχω κατά νου και άλλα blogs που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και από χθες και σήμερα ‘κουρεύουν το αυγό’ με αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό και ο τόνος).

  Μήπως να κάνετε λίγη αυτο-κριτική που κάτι τύποι σαν τον Μάνο και την Μπακογιάννη φιγουράρουν αρκετά πάνω από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και έναν Παπαθεμελή στα δίπλα;

  Είστε ευχαριστημένοι με τα (μάλλον απογοητευτικά, αν θυμηθούμε συγκριτικά π.χ. τα τελευταία αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές στην Αττική) αποτελέσματά σας;

  Τι έφταιξε άραγε; Ο ίδιος ο λαός που δεν (σας) επέλεξε σωστά;

  Αλλά πέρα από την αυτοκριτική (που τώρα στρατηγικά ίσως δε βοηθά), μήπως να εστιάζαμε και στο μήνυμα προοπτικής, ελπίδας, ανατροπής που φαίνεται να αρθρώνεται σήμερα δυναμικά γύρω από την Αριστερά;

  Κανείς δε θα αρνηθεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ την μαχητικότητα στην πράξη, στους δρόμους, τη συνέπεια, την αγωνιστικότητα. Η στείρα άρνηση όμως και ο φετιχισμός της μικρής διαφοράς και του μοναδικού κι αλάθητου δεν αρκούν. Αυτά που ενώνουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ (και πιο πολύ με τον ΚΟΣΜΟ του ΣΥ-ΡΙΖΑ) είναι πολύ περισσότερα και σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Κανείς δε σας λέει να υποταχθείτε ή να χαθείτε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα ειδικά που ο λαός δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση με τόση θέρμη, τώρα που οι ιδέες της Αριστεράς αποκτούν προνομιακή απεύθυνση, ΤΩΡΑ είναι η ώρα σας να συμπορευτείτε, να συν-διαμορφώσετε, να χαράξουμε μαζί γραμμές πάλης και αγώνα.

  Κανείς/καμιά αριστερός-ή δεν περιμένει τα πάντα από μια αριστερή κυβέρνηση, δε μας αρκεί μια κυβέρνηση που θα μας ‘διοικήσει’ ορθότερα, δεν προσβλέπουμε στην υποτέλεια, αλλά θέλουμε μια κοινωνία σε διαρκή κινητοποίηση, σε αγώνες για τη συλλογική χειραφέτηση, την ισότητα και την ελεύθερη και δημιουργική αυτο-διαμόρφωση των υποκειμένων. Δεν είναι αυτοσκοπός η κυβέρνηση αλλά σε αυτή την χώρα ζούμε, αυτή τη δεδομένη στιγμή και αυτό είναι τώρα ένα κρίσιμο εργαλείο! Να μεταθέσουμε τα σχέδιά μας σε μια υπερβατικής τάξης στιγμή ρήξης που θα τα αλλάξει όλα μονομιάς; Ε δε νομίζω…

  Στον δρόμο γι αυτή την κοινωνία που φανταζόμαστε θα περάσουμε από κάβους, στροφές, ανηφόρες και κατηφόρες. Θα πέσουμε ίσως, αλλά θα ξανα-σηκωθούμε. Σήμερα, μέσα από την συμπόρευση της Αριστεράς μπορούμε να διαβούμε έναν κρίσιμο κάβο, αλλά και πάλι θα έχουμε κάνει απλώς ένα ακόμα βήμα, ένα βήμα όμως το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο και ουσιαστικό!

  Τα αντιτιθέμενα στρατόπεδα έχουν χαραχθεί πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Έχει έρθει η ώρα των επιλογών. Θα επιλέξουμε να χτυπάμε τον διπλανό μας ή τους απέναντι; Την ώρα που ο φασισμός μπαίνει στη βουλή και ο πιο άγριος αντι-δημοκρατικός νεοφιλελευθερισμός επελαύνει θερίζοντας ζωές και ανοίγοντας στρατόπεδα για τους απόκληρους της κοινωνίας, οφείλουμε να έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας. Θα κατατροπώσουμε τον κοινό εχθρό που είναι πολυ-πρόσωπος μα ενωμένος, θα καταφέρουμε μια πρώτη ουσιαστική νίκη σε μια σειρά μαχών που είναι μπροστά μας, θα προβάλουμε την ελπίδα και την προοπτική ανατροπής, ή θα μηρυκάζουμε μνησικακίες για τους δίπλα μας αναπαράγοντας τη μιζέρια του κερματισμού;

  Συγνώμη ειλικρινά αν σας κούρασα με αυτό το brainstorming, αλλά είπα να εκφράσω την αγωνία μου με πάντα φιλική και συντροφική διάθεση. Ελπίζω να πιάσει τόπο. Να είστε καλά και εύχομαι πραγματικά τα καλύτερα στις επαναληπτικές εκλογές που έρχονται.

  Υ.Γ. Δε γράφω εδώ ως ‘ΣΥΡΙΖαίος’, δεν είμαι άλλωστε. Θα ταυτιζόμουν ευχαρίστως με έναν ενωτικό σχηματισμό που θα ένωνε τον κόσμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΚΚΕ (και λοιπών αριστερών)… και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφώς αυτή τη διάθεση/στόχευση με το ανοιχτό προσκλητήριο που έχει απευθύνει καιρό τώρα…

  Υ.Γ.2. Ας υπενθυμίσουμε το προφανές: ο ΣΥΡΙΖΑ δε μιλά γι αυτή εδώ την Ευρώπη που έχουμε μπροστά μας, δεν υπερασπίζεται την Ευρώπη των Μερκοζύ και Κάμερον, αλλά μια αλληλέγγυα Ευρώπη των λαών πάνω και πέρα από τα κέρδη, μια αλληλέγγυα δημοκρατική ένωση πάνω από έθνη και διαχωρισμούς… αλήθεια είναι καλύτερο να κλεινόμαστε στο εθνικό μας καβούκι αντί να παλεύουμε για την ανατροπή της σημερινής δομής στη κατεύθυνση που φανταζόμαστε και θέλουμε; Δεν αξίζει ο αγώνας για ριζικό μετασχηματισμό αυτής της ομολογουμένως άθλιας σήμερα ‘ένωσης’;

  Υ.Γ.3. Ο Δημήτρης Πούλιος σε ανάρτηση εδώ μέσα τα λέει πολύ σωστά: » …υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό στην Ελληνική κοινωνία που πλέον προσβλέπει στην Αριστερά. Όχι απλά σαν πηγή αντίστασης και άρνησης αλλά σαν πηγή ελπίδας και ανατροπής, όσο και να το παραβλέπουμε ένα μεγάλο ποσοστό ακόμη και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει πραγματικά σε ένα άλλο δρόμο. Οι επιλογές που θα κάνουν το επόμενο διάστημα οι δύο μεγάλες συνιστώσες της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) θα κρίνουν πολλά για το ευρύτερο λαϊκό και εργατικό κίνημα. » Ας συμπληρώσουμε εδώ πως πέρα από τις δύο ‘μεγάλες’ παρατάξεις της Αριστεράς, έχει εξαιρετική σημασία τι θα κάνει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η αριστερά του 1,2%… ο ρόλος της μπορεί (και πρέπει) να είναι (με θετικό τρόπο) καταλυτικός!

 2. Η αριστερα δεν ειναι και κατι αλλο ομως…δεν ειναι το απροσδιοριστο παραδεισιο μελλον!!Η αριστερα κανει πολιτικη για την εξυπηρετηση των αναγκων της εργατικης ταξης και του λαου και αυτο σημαινει οτι αναμετραται καθε μερα με το ζητημα της εξουσιας. Γιατι ανευ εξουσιας δεν γινεται τιποτα (εκτος και εαν ο αρθρογραφος πιστευει οτι ο μαρξισμος-λενινισμος ειναι η θεωρια των αντιπολιτευομενων μειοψηφιων). Κοινως σωστη η ρηξη με το συστημα και η καταγγελια του γενικολογου κυβερνητισμου αλλα απο την αλλη ο υπερ-επαναστατικος βερμπαλισμος του τιποτα πρεπει επισης να σταματησει. Ειμαι απο αυτους που ψηφισαν Ανταρσυα και λυπαμαι εαν δεν καταλαβαμε τιποτα απο το αποτελεσμα και εμεις και το ΚΚΕ. Εμεις στησαμε το Συριζα με τη λογικη το μοναστηρι να ειναι καλα. Ας το καταλαβουμε επιτελους οτι ο κοσμος δεν θελει αριστερη κριτικη (αθλιο το τελευταιο σχολιο του αρθρου)…θέλει πραγματικη αλλαγη θελει να ανεμετρηθει με τον αλλο δρομο στην πραξη και οχι στα λογια. Να το πω και αλλιως ειτε για την επανασταση ειτε για την κυβερνηση της αριστερας ενα πραγμα πρεπει να γινει το Λαικο Μετωπο και ας μας πουν οι υπερεπαναστατες που μοιραζουν τα κομμουνιστοσυμα πως θα γινει το Λαικο Μετωπο απο μια δυναμη που δεν συνεργαζεται ουτε με το αριστερο κομματι του Μ.Α.Α.! Μαλλον καποιοι πιστευουμε οτι το 1,2 ειναι το Λαικο Μετωπο και το ΝΑΡ η ΑΡΑΝ και η ΟΚΔΕ τα προπλασματα του νεου κομμμουνιστικου φορεα…Ας σοβαρευτουμε λιγο εστω και τωρα!!

  Υ.Γ.θα ελεγα στο Θυμιο οτι ηρθε η ωρα να καταλαβει οτι κομμουνιστης δεν ειναι αυτος που θα κλεισει το ματια του κοιτωντας το μανιφεστο και θα πει »ημουν τιμιος» αλλα εκεινος που θα αναμετρηθει στην πραξη με το ερωτημα της εργατικης εξουσιας και δεν βλεπω ουτε εμας ουτε το ΚΚΕ να αναμετρουμαστε με αυτο το ερωτημα. Μας αρκει φαινεται η αριστερη κριτικη στο Συριζα…ετσι αντιλαμβανομαστε τον κομμουνισμο, ως αριστερη κριτικη!!!Για αυτο ημασταν μια ζωη στο 0,3 της ανυπαρξιας και για αυτο ακομη και κοσμος που μας ψηφισε στις περιφεριακες εκλογες προχθες μας μουτζωσε…Συνεχισε Θυμιο και το τελος που φοβασαι θα το δεις να ερχεται απο τον κοινωνικο εκφασισμο (βεβαια εσυ θα λες οτι τα ελεγες αλλα παντα ετσι λεμε πρωτα δεν κανουμε τιποτα και περνανε μπροστα μας τα τρενα και μετα λεμε, τα λεγαμε παιδια)…

 3. Ανώνυμος Says:

  Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι της Δεξιάς και της Αριστεράς… Ήμαρτον από την εποχή των προπαππουδων μου τα ιδία Παντελάκη μου τα ιδια Παντελή μου!!! Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και να αναθεωρήσουμε ενοιες και αξίες, όλα αλλάζουνε και εξελίσσονται, είναι φυσικό επακόλουθο. Πλέον μόνος σου δεν μπορείς, θα πρέπει να μάθεις να συνεργάζεσαι και να προσφέρεις για το κοινό συμφέρον.
  Καλώς ήρθατε στον Υδροχοϊσμό…………

 4. Ονειρμός Says:

  @all

  Ο Τσίπρας δήλωσε στην Αχαία προεκλογικά ότι εδωπέρα γεννήθηκε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, εννοώντας το ΠΑΣΟΚ. Μόνος του τα λέει, δεν του βάζει κανείς λόγια στο στόμα.

  Αν μπορείτε να λύσετε με μια κυβέρνηση που κουβαλά τα μυαλά του 1980 τον πόνο που υφίστανται τα λαϊκά στρώματα εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2012, εντάξει, κάντε το! Νιώθω εντελώς ηλίθιος που τελικά η λύση ήταν κάτι πολύ απλό, επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, κοινωνικό κράτος, ανάπτυξη και υγιής επιχειρηματικότητα. Άντε να δούμε!

  Αντιγράφω τιμής ένεκεν το σχόλιο του τελευταίου Ανώνυμου:

  »Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι της Δεξιάς και της Αριστεράς… Ήμαρτον από την εποχή των προπαππουδων μου τα ιδία Παντελάκη μου τα ιδια Παντελή μου!!! Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και να αναθεωρήσουμε ενοιες και αξίες, όλα αλλάζουνε και εξελίσσονται, είναι φυσικό επακόλουθο. Πλέον μόνος σου δεν μπορείς, θα πρέπει να μάθεις να συνεργάζεσαι και να προσφέρεις για το κοινό συμφέρον.
  Καλώς ήρθατε στον Υδροχοϊσμό…………»

  Από την άλλη προτιμώ την »Αριστερή Κυβέρνηση» από το ΠΑΣΟΚΟΝΔ και τους παρατρεχάμενους του, γιατί, πέρα από καταδίκη του δικομματισμού, θα δράσει σαν καταλύτης των περαιτέρω εξελίξεων!

  Οκ, σεβαστές οι απόψεις και οι ελπίδες, αλλά σοβαρά, τώρα, δε βλέπει κανείς τη ραγδαία πασοκοποίηση, τουλάχιστον στον εκφερόμενο λόγο?

 5. Λυπάμαι πολύ για το ύφος του σ. Yannos-Thess. Όχι για τις πολιτικές απόψεις που εκφράζει αυτές είναι ευπρόσδεκτες και συμβάλουν στον προβληματισμό και τον διάλογο που είναι επιβεβλημένο να διεξαχθεί μέσα στην Αριστερά. Αναφέρομαι στην ειρωνία για τα καλύτερα ποσοστά των δεξιών νεοφιλελεύθερων κομμάτων που τις τελευταίες μέρες είχαν μια προκλητική προβολή από καναλάρχες εκδότες και δημοσκόπους. Αλήθεια με τους ίδιους όρους προβλήθηκε η Μπακογιάννη η Κατσέλη ο Μάνος, και συγκρίνεις τα ποσοστά τους με της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ; Αναφέρομαι επισης και στην αναφορά σου τάχατες λέμε ότι έφταιξε ο λαός που δεν μας επέλεξε κάτι που δεν είπε ποτέ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  Το ποσοστό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αξιοπρεπέστατο με δεδομένο το εμπάργκο ενημέρωσης στο οποίο δηστυχώς συμμετείχε και η αριστερά. Τέλος οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και δεν προσφέρονται για συγκρίσεις.
  Χαίρομαι για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και για στροφή του λαού προς τα αριστερά. Ομολογώ ότι περίμενα οι αγώνες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να είχαν μεγαλύτερη απήχηση στα εκλογικά αποτελέσματα.
  Λυπάμαι όμως από την αλαζονεία που δείχνουν ορισμένοι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ.
  Ο πολιτικός χώρος της ανανεωτικής αριστεράς (του οποίου συνέχεια αποτελεί ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ) από το 74 μέχρι σήμερα είχε και πολύ άσχημα αποτελέσματα και αποτυχία εισόδου στη βουλή. Ποτέ όμως δεν είχε αυτή την απαγόρευση αναφοράς έστω και του ονόματός της. Ας μην ξεχάσουμε ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσιάστηκαν από την τηλεόραση σαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι ! Δεν δώσαμε την μάχη με ίσους όρους και επιπλέον δεχτήκαμε από το ΣΥΡΙΖΑ μια επίθεση «θεωρίας της χαμένης ψήφου» που δεν ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό της αριστεράς. Από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής των εκλογών η διαρροή των exit-poll και η πίεση που δέχτηκαν οι φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν πρωτοφανής. Η αριστερά ήταν θύμα της «θεωρίας της χαμένης ψήφου» από το ΠΑΣΟΚ και είναι απαράδεκτο να την χρησιμοποιεί σήμερα στις μικρότερες συλλογικότητες της αριστεράς που βρίσκονται εκτός των τειχών.

 6. […] https://ilesxi.wordpress.com/2012/05/08/%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%84%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83… Share this:Μοιραστείτε τοEmailPrintFacebookTwitterRedditDiggStumbleUponLike this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. ← Άκου Αλέξη ΙΙ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s