Ανοιχτή επιστολή προς το ΚΚΕ

Αγαπητοί σύντροφοι,
Τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα όχι μόνον δεν μπόρεσε να εισπράξει σημαντικό κομμάτι της λαϊκής οργής, αλλά αντίθετα έχασε ψήφους και μάλιστα σε λαϊκές περιοχές, παραδοσιακά προπύργια του, όπως στη β’ Πειραιά.
Ταυτόχρονα για πρώτη φορά μετά τη διάσπαση του 1968 το κόμμα έπαυσε να είναι η ηγεμονεύουσα δύναμη της Αριστεράς.
Επιπροσθέτως οι μετεκλογικές σφυγμομετρήσεις, για όσο αξίζουν, δείχνουν μια επικίνδυνων διαστάσεων παραπέρα συρρίκνωση της εκλογικής του δύναμης.
Για αυτήν την αρνητική εξέλιξη είναι σαφές ότι υπάρχουν και πολλές αιτίες, για τις οποίες δεν ευθύνεται το κόμμα. Πέραν όμως αυτών, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι και το ίδιο είναι άμοιρο ευθυνών, ή με άλλα λόγια ότι φταίει μόνο η στραβωμάρα του γιαλού‐λαού και όχι και το λάθος αρμένισμα του καραβιού‐κόμματος.
Ποια λοιπόν είναι τα λάθη που οδήγησαν σε αυτήν την αρνητική για το κόμμα κατάσταση;

Πέρα από γενικότερες λαθεμένες θέσεις του με τις οποίες κατά καιρούς έχω εκφράσει τη διαφωνία μου, και οι οποίες σαφώς επηρεάζουν αρνητικά και τη στάση του λαού απέναντι του, νομίζω ότι αυτά μπορεί να επικεντρωθούν:
1. Στην αντιμετωπική στρατηγική του κόμματος που φτάνει μέχρι την άρνηση του διαλόγου, την άρνηση ακόμη και της ίδιας της ύπαρξης της Αριστεράς, η οποία το οδηγεί και σε ένα απομονωτισμό ο οποίος και του στερεί την κύρια πηγή άντλησης δυνάμεων,
2. Στην παραπομπή της σωτηρίας του λαού στον απώτερο σοσιαλιστικό μέλλον, σε συνδυασμό με μια μηδενιστική καταστροφολογία για το άμεσο μέλλον.
Αν όμως το κόμμα προσμένει να ενισχυθεί στη συνείδηση του λαού, μέσω της επιβεβαίωσης αυτής της καταστροφολογίας πλανάται πλάνη οικτρά και τούτο διότι ο λαός που έχει φτάσει στα όρια του οικονομικά, πολιτικά, ψυχολογικά, δεν αντέχει να του λες ότι θα βυθιστεί ακόμη βαθύτερα στο τέλμα, δίχως να του προτείνεις μια άμεση θετική λύση.
Εξάλλου η έτσι κι’ αλλιώς μεθοδολογικά ανεπαρκής άρνηση της άρνησης, δίχως να συμπληρώνεται από μια άμεσα υλοποιήσιμη, θετική πρόταση, που να ανταποκρίνεται στο επίπεδο της λαϊκής συνειδητότητας, μάλλον αποστροφή προκαλεί, ή σε λάθος διέξοδο οδηγεί, παρά σε έλξη προς όποιον την καλλιεργεί.

Το δραματικό, σύντροφοι είναι, ότι αν το ΚΚΕ, όχι δα ανταποκρινόμενο στις προτάσεις για συνεργασία άλλων αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ , αλλά παίρνοντας το ίδιο πρωτοβουλίες στη βάση όσων προβλέπονται από το ίδιο το πρόγραμμα του, θα είχε ξεπεράσει και τις δυο παραπάνω αδυναμίες.
Εξηγούμαι. Στο πρόγραμμα του ΚΚΕ, το οποίο μάλιστα με βάση το πρώτο άρθρο του καταστατικού του, πρέπει να το αποδεχτεί όποιος επιθυμεί να γίνει μέλος του, γίνεται αναφορά σε ένα «αντιϊμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό Μέτωπο» :
‐ στο οποίο το ΚΚΕ διατηρώντας την αυτοτέλεια του «συμμετέχει και δουλεύει για την ανάπτυξη της ενότητας και της μαχητικότητας του»,
‐ μέσα από το οποίο «το ΚΚΕ επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη λαϊκή κυριαρχία και τη ανεξαρτησία της χώρας»
‐το οποίο «μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική συμφωνία »
‐του οποίου οι προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχοι πάλης, μεταξύ των οποίων πρώτος και καλύτερος είναι η «αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δεν ταυτίζονται με το σοσιαλισμό, ούτε παραπέμπεται η υλοποίηση τους σε αυτόν, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στην υλοποίηση του.
Μάλιστα στο υποκεφάλαιο με τίτλο «το Μέτωπο και το πρόβλημα εξουσίας», γίνεται λόγος και για πιθανότητα «να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα».
Γύρω από το χαρακτήρα ή και το περιεχόμενο αυτής της μετωπικής πρότασης που σίγουρα χρίζει ανανέωσης –πχ σχετικά με τα μνημόνια τους συνοδευτικούς νόμους, τις δανειακές συμβάσεις ή το ευρώ κλπ‐ πολλά μπορούν να ειπωθούν . Το βασικό όμως είναι ότι αυτή η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει τον άξονα κίνησης του ίδιου του κόμματος, τόσο όσον αφορά στην αναγκαιότητα του Μετώπου, όσο και στην κάλυψη του κενού ανάμεσα στο καπιταλιστικό παρόν και το σοσιαλιστικό μέλλον. Και αυτό όχι βεβαίως με τη μορφή ενός ξέχωρου στάδιου, αλλά ως κατάκτηση ενός οχυρού σε ένα γκραμσιανού τύπου πόλεμο θέσεων, που θα διαμόρφωνε καλύτερες θέσεις για το επαναστατικό πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Να όμως που αυτό το πρόγραμμα όχι μόνον έχει καταχωνιαστεί, αλλά το Κόμμα κινείται σε παντελώς αντίθετη με αυτό κατεύθυνση.
Σαν κομμουνιστής, που πονά ένα κόμμα που υπηρέτησε επί 21 χρόνια , που θλίβεται βαθύτατα από το σημερινό φυλλορρόημα του , που έχει ασκήσει δριμεία κριτική στο κόμμα όπως αρμόζει σε ότι αγαπάς, που θεωρεί ότι ο κόσμος του ΚΚΕ βρίσκεται στο ίδιο με αυτόν μετερίζι, και ότι αυτός ο κόσμος είναι τραγικό λόγω της στάσης του κόμματος να σπρώχνεται στην αγκαλιά του υπό διαμόρφωση αριστερού αναχώματος του συστήματος, τούτες τις κρίσιμες ώρες, σας κάνω έκκληση όχι μεγαλόσχημη, αλλά ταπεινή : Σώστε το κόμμα, τολμώντας να απευθύνεται και στον κόσμο και στις συνιστώσες της ριζοσπαστικής αριστεράς, την μετωπική, άμεση πρόταση, που προβλέπει το πρόγραμμα του. Τόσα απλά.

Συντροφικά
Γιώργος Ρούσης

14 Σχόλια to “Ανοιχτή επιστολή προς το ΚΚΕ”

 1. FYSIKO EINAI TA KOMMATA THS ARISTERAS NA MHN KARPOTHOYN MEGALO MEROS TOY EKLOGIKOY SOMATOS DIOTI DEN EXOYN ETHNIKH POLITIKH.
  PROTA PREPEI NA YPARXEI ETHNIKH POLITIKH KAI EPEITA POLITIKH ALLYLEGGYHS.
  AS XEKATHARISOYN TA KOMMATA THS ARISTERAS TI THA KANOYN ME TOYS XENOYS POY ERCHONTAI KATA XILIADES STHN CHORA MAS KAI EPEITA AS ZHTHSOYN KAI THN PSHFO MAS.
  MHPOS TA KOMMATA THS ARISTERAS THELOYN TOYS XILIADES PEINASMENOYS AFRIKANOYS KAI ASIATES GIA LIGA PSIFALAKIA?

  • Βλάκα αυτοί δεν ψηφίζουν!!! Ξέρεις τι διαδικασία και γραφειοκομματικοκρατία επικρατεί για να πάρεις υπηκοότητα;

 2. Ακολουθεί αυτούσιο το κομμάτι από το Γ’ κεφάλαιο του Προγράμματος του ΚΚΕ

  »
  Το αντιϊμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό Μέτωπο και το πρόβλημα της εξουσίας

  Στις γραμμές του Μετώπου εντάσσονται δυνάμεις ανομοιογενείς από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης. Αντανακλώνται διαφορετικές τάσεις, σε ό,τι αφορά την προοπτική και το σκοπό της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής πάλης.

  Η ανάπτυξη των κοινωνικοπολιτικών αναμετρήσεων, των ταξικών συγκρούσεων, θα φέρνει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της εξουσίας. To KKE κατευθύνει τη δράση του, ώστε η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ σταθερά προσπαθεί να πείθει ότι δεν αρκεί να φύγουν τα αστικά κόμματα και οι σύμμαχοί τους από το τιμόνι της διακυβέρνησης. Πρέπει να ανατραπεί το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του. Να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή εξουσία, που δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική.

  Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχει την έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η κυβέρνηση θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

  Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα.

  Η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης.

  Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας. Το διάστημα μέσα στο οποίο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς τα εμπρός δε θα είναι μακρόχρονο. Η πείρα δείχνει ότι θα είναι βραχύχρονο. Αν οι εξελίξεις δεν πάρουν θετική πορεία, τότε η κυβέρνηση θα ανατραπεί, κάτω από την αντίδραση της κυρίαρχης τάξης και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Η ανατροπή της δε σημαίνει υποχρεωτικά συνολικό πισωγύρισμα. Μπορεί να γίνει παράγοντας για να κατανοηθεί βαθύτερα η ανάγκη ριζικής ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος. »

  Είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται λόγος για ΜΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ κυβερνήσεις, για μεταβατικό στάδιο

  http://www.kke.gr/15o_synedrio/to_programma_toy_kke#%CE%A4%CE%BF_%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%8A%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C,_%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C

  • Μάλλον είναι ξεκάθαρο ότι μιλάει για δύο διαφορετικές εκδοχές αναλόγως του συσχετισμού δυνάμεων γιαυτό και τα διαχωρίζει σε παραγράφους (α) «Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχει την έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες.» ή (β) «Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα.»

   Να ξεκαθαρίσω ότι πουθενά δεν προκύπτει ότι πιθανή κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν το (β) αλλά από θέση αρχής το ΚΚΕ δεν δείχνει (βάσει προγράμματος) να απορρίπτει την δυνατότητα διαμόρφωσης μεταβατικής (που αναπόφευκτα πολύ σύντομα θα κινηθεί προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση) κυβέρνησης «μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης.»

 3. Έλεος, απαράδεκτη η επιστολή από την αρχή μέχρι το τέλος. Αν τόσο πολύ αγαπάει το «Κόμμα» ο Ρούσης μπορεί να μετακινηθεί στο δικό του ψηφοδέλτιο.

  • Μα εδώ το ΚΚΕ αρνείται ακόμη και να του διαφημίσει το βιβλίο του Ρούση ο Μαρξ γεννήθηκε νωρίς που αποτελεί ύμνο στον κομμουνισμό, και το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Γ. Σιδέρης τον αποκαλεί ψυχασθενή, και συ του προτείνεις να έλθει στο ΚΚΕ; μήπως είσαι εκτός γραμμής ;

 4. Για τον P.M. Που είδες άνθρωπέ μου οτι η επιστολή είναι απαράδεκτη «απο την αρχή μέχρι το τέλος»; Πρώτα- πρώτα ο συγγραφέας της κάνει ταπεινή έκκληση προς το ΚΚΕ, όπως λέει ο ίδιος. Δεύτερον, επιχειρηματολογεί και δεν βρίζει. Πότε θα μάθεις να διαβάζεις απροκατάληπτα; Όσο παραμένεις στο ΚΚΕ, μάλλον δεν έχεις ελπίδα

  • Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι του ΚΚΕ σαν τον P.M διαφορετικά δεν υπάρχει ελπίδα 😛

   • piermond@gmail.com Says:

    Δεν είμαι ούτε ήμουν ποτέ ΚΚΕ. Εξ αριστερών ήταν η κριτική μου, έστω και επιγραμματική. Αυτό που πρωτίστως με ενοχλεί είναι όλη αυτή η εξύμνηση του ΚΚΕ, η πεποίθηση ότι το ΚΚΕ για κάποιους μεταφυσικούς λόγους είναι πάντα το «Κόμμα»…

 5. Μπαρούφες λέει ο Ρούσης. Τώρα που η μισή Ανταρσύα τρέχει στο Συριζα ήρθε να κάνει «μαθήματα» και «συμβουλές» στο ΚΚΕ; Κάτσε ρε φίλε μου σώσε τους «αντικαπιταλιστές» σου από την αγκαλιά του Τσίπρα και άσε τις επιθέσεις φιλίας.

  Ο Ρ. δεν απευθύνεται στο ΚΚΕ ως σύνολο αλλά στους ψηφοφόρους του, εκεί θέλει να κάνει «ζημιά» -κούνια που τον κούναγε-.

  Αν ήθελε πραγματικό διάλογο με το ΚΚΕ δεν θα δημοσίευε σε όλο το διαδίκτυο το άρθρο-μανιφέστο του αλλά θα το έστελνε στο Κόμμα. Άλλα όμως έχει στο μυαλό του.

  Υ.Π. Σε γενικές γραμμές η επιστολή του είναι πιο συνεπές για τα πιστεύω του από τις αρλούμπες του Ευτύχη Μπιτσάκη για «ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ-ΡΙΖΑ-ΚΚΕ και Ανταρσύας-. Πιο κωλοτούμπας δεν γινόταν να γίνει ο Ευτύχης.

  • Αν δεν το έχεις καταλάβει η ζημιά έχει γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ και που είσαι ακόμα. Το θέμα είναι ότι ο Ρούσης το κατάλαβε αλλά εσείς δεν πήρατε χαμπάρι

 6. Η κατασταση γινεται πολυ πιεστικη. Δεν χωραει αμφιβολια οτι πρεπει να ειχαν γινει ηδη δημοσια ανοιγματα απο την πλευρα του ΚΚΕ σε ολες τις αντικαπιταλιστικες δυναμεις (που, αν και δεν ειναι και πολλες, εντουτοις ειναι δυναμικες και δινουν προοπτικη, ελπιδα και θαρρος σε αλλες περισσοτερες που αυθορμητα θα ξεπηδησουν στο αμεσο μελλον) μεσα στο μαζικο κινημα αλλα και σε μεμονωμενες ομαδες αγωνιστων. Αυτο το βημα οφειλει να το κανει το ΚΚΕ εστω και την υστατη αυτη ωρα διοτι μονο αυτο διαθετει το πολιτικο εκτοπισμα σε πανελλαδικο επιπεδο ωστε να καταστει το εγχειρημα αξιοπιστο και πραγματοποιησιμο. Αν και κανεις φορεας της κομουνιστικης αριστερας δεν ειναι αμοιρος ευθυνων για την κοντοθωρη εχθροτητα, τη διαθεση επιδειξης μικροπρεπους κριτικης και τη συμπεριφορα μνησικακου ξεκατινιασματος και ποταπων, απολυτως μη πολιτικων, υβρεων μεταξυ των λαικων αγωνιστων, εντουτοις, ο Ρουσης εχει δικιο να κανει εκκληση στην ηγεσια του ΚΚΕ να ανοιξει το δρομο αν οχι της κοινης δρασης, τουλαχιστον της διαθεσης για συνευρεση και συνδυσμο των γνησιων αντικαπιταλιστικων δυναμεων στους μαζικους χωρους δουλειας και κατοικιας. Δεν υπαρχει αλλος δρομος για να αποφευχθει η παγιδευση στο χρονιο τελμα της απογοητευσης και της παγιδευσης αναμεσα στη μισαλλοδοξια της ακροδεξιας και στην απογνωση των φρουδων ελπιδων σε μια νεα-παλια σοσιαλδημοκρατια που αναγενναται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 7. Εμμανουήλ Says:

  Η πιο μεγάλη παράλειψη των περισσοτέρων και του Ρούση είναι το γεγονός ότι εντάσσουν το ΣΥΡΙΖΑ στο ρεύμα του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού. Εντάξει ο Ρούσης έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό την υπεράσπιση αυτού του ρεύματος, περνώντας στον αστικό ακτιβισμό και τη σοσιαλδημοκρατία. Οι υπόλοιποι όμως γιατί δεν κάνετε μια απλή ανάγνωση των φιλοσοφικών και προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιληφθείτε ότι έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι στην πλευρά της εργατικής τάξης. Πάντα ήταν ένα ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1970. Ελπίζω το ΚΚΕ να μην κάνει τα λάθη που έκανε με το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία 1975 – 1985. Η στρατηγική του ΚΚΕ, παρόλα τα μεγάλα λάθη στην τακτική, είναι εδώ και καιρό σε σωστή κατεύθυνση.

 8. Το κινημα αντι να πλαταινει παει να γινει κλειστο κλαμπ,οι καιροι εχουν αλλαξει το ξυλινο δεν βοηθα ,υπαρχει η παροιμια περι Μωαμεθ[βουνο..]Αντε συντροφοι να βαλετε νερο στο κρασι,αντε να βγαλετε τις ωτασπιδες.Το τραινο περασε οπως και πολλα πριν ,το 17 δεν υφισταται,το καλεσμα ειναι για σημερα,τ αυριανο τραινο θα το χασετε κι αυτο,αν αυτο θελετε βαλτε μπροστα απο το Κομμα ,Μουσειακο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s