Τρία σαθρά επιχειρήματα υπέρ ΣΥΡΙΖΑ

του Γιώργου Ρούση*
Έτσι είναι λογικό και τα επιχειρήματα που άμεσα ή έμμεσα προβάλλει για την υπερψήφισή του να εμποτίζονται από μια μάλλον επιφανειακή αστική λογική. Πρώτο από αυτά είναι ότι μετά τις εκλογές της 6ης του Μάη, ο λαός ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ηγεμονεύουσα δύναμη της Αριστεράς και συνεπώς αυτή είναι που εκ των πραγμάτων θα δώσει τη μάχη με το μαύρο μέτωπο.
Θυμίζω –δίχως προφανώς αυτό να υποδηλώνει την όποια αναλογία– ότι το 1932 ο γερμανικός λαός ανέδειξε στις εκλογές ως πρώτο κόμμα το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ. Θυμίζω επίσης ότι μετά τον Μάη του 1968, ο γαλλικός λαός έδωσε μια άνετη πλειοψηφία στον Ντε Γκολ και είναι άπειρα τα παραδείγματα τόσο από τη διεθνή, όσο και από την ελληνική εμπειρία, που αποδεικνύουν ότι, όπως επισημαίνει ο Ρουσό, η βούληση της πλειοψηφίας, είναι διαφορετική από τη γενική βούληση, δηλαδή από τη βούληση που θα εξέφραζε η πλειοψηφία αν ήταν πραγματικά ελεύθερη και όχι αλλοτριωμένη.
Συνεπώς το γεγονός ότι αναδείχτηκε μέσα από μια αντιφατική ψήφο, ως ηγεμονεύουσα δύναμη της Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν σημαίνει παρά το ότι η δοσμένη λαϊκή συνειδητότητα βρήκε σε αυτόν, και πιο συγκεκριμένα στην πρότασή του για εδώ και τώρα αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση υπό την ηγεμονία του, την ελπίδα που αγωνιωδώς αναζητούσε. Το αν όμως η ελπίδα αυτή είναι ή όχι βάσιμη, σε καμιά περίπτωση δεν αποδεικνύεται από την υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια αποδοχή θα σήμαινε κατά βάθος είτε την αποδοχή του ότι ο καπιταλισμός διαπλάθει πραγματικά ελεύθερες και όχι αλλοτριωμένες προσωπικότητες, είτε του ότι η αστική ιδεολογία έχει ήδη χάσει την κυρίαρχη θέση της, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει ακόμη.
Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι σε τούτες τις εκλογές το δίλημμα είναι ΣΥΡΙΖΑ ή μαύρο μέτωπο υπό την ΝΔ. Πράγματι εκλογικά τίθεται αυτό το δίλημμα. Και πράγματι είναι εγκληματικό να ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και ακόμη είναι λάθος να θεωρείται ότι αυτός αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με όλες τις αντιφάσεις και παρά τη δεξιόστροφή στροφή δυστυχώς όλων πια των συνιστωσών του, είναι μια αριστερή δύναμη που συγκριτικά με τη ΝΔ είναι σαφώς πιο προοδευτική.
Αυτή όμως η λογική, που κατά βάση είναι εκείνη του «μη χείρον βέλτιστο», δεν αρκεί για να επιλέξει κάποιος συνειδητοποιημένος ψηφοφόρος τι θα ψηφίσει, παρά μόνον αν αποδεχτούμε ότι με τις εκλογές και μόνον, μπορεί να λυθεί το όποιο λαϊκό πρόβλημα ή ακόμη ότι η συμμετοχή της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία την επηρεάζει ντε φάκτο προς προοδευτική κατεύθυνση.
Πέρα από την τραγική παράδοση του δίχως αρχές ευρωκομμουνιστικού κυβερνητισμού, ας αναλογιστούμε και την επόμενη μέρα των εκλογών. Αν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα πρέπει να συνεργαστεί και με δυνάμεις των οποίων τα προεκλογικά κιόλας προγράμματα είναι ακόμη πιο δεξιά από το άρδην μεταλλαχθέν δικό του.
Σε αυτή λοιπόν τη βάση, ακόμη και αν δεχτούμε ότι δεν θα υπάρξουν, από κυβερνητική πια θέση και άλλες οπισθοχωρήσεις, είναι βέβαιο όπως μέχρι πρότινος και τα ίδια τα πιο αριστερά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν, ότι είναι αδύνατον να βγούμε από το αδιέξοδο. Συνεπώς, εκείνο που θα πρέπει να συνυπολογίσουμε δεν είναι μόνον η έκβαση του εκλογικού ντέρμπι, αλλά ακόμη και τις αρνητικές συνέπειες της διάψευσης των ελπίδων ενός κόσμου, που θα έχει επενδύσει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιχείρημα τρίτο. Μα αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε γιατί τέτοιο μένος εναντίον στον ΣΥΡΙΖΑ από τους ξένους δυνάστες μας; Παρόλο που αυτοί με την απροκάλυπτη επέμβασή τους στα εσωτερικά μας, άθελά τους ενισχύουν τον ΣΥΡΙΖΑ διεγείροντας τον πατριωτισμό των Ελλήνων, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι με αυτό τους το μένος πιέζουν και τον ίδιο. Και δυστυχώς αυτή τους η πίεση φαίνεται να αποδίδει.
Κατά δεύτερο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο πιεστική για τους ίδιους, και η έκταση της παγκόσμιας κρίσης δεν εμπεριείχε άμεσα σοβαρούς κινδύνους μη ελέγξιμης εξέλιξής της, τότε δεν αποκλείεται καθόλου να προωθούσαν το σενάριο μιας αριστερίζουσας κυβέρνησης με ευρύτερη κοινωνική αποδοχή, παρά εκείνο μιας έστω βραχύβιας δεξιάς κυβέρνησης με πολύ μικρότερη κοινωνική ανοχή.
Όσοι λοιπόν δεν μασάμε, όσοι επιμένουμε να μην αποδεχόμαστε ως εφικτό εκείνο που οι οχτροί μας, πλασάρουν ως τέτοιο, όσοι είμαστε πεπεισμένοι ότι «οι ήττες [μας] περιμένουν μια νίκη» (Νάντια Γαβαλά, Τριανταοκτώ τριαντάφυλλα, Δωδώνη, 2009) ας διατηρήσουμε αναμμένη την πολύτιμη σπίθα αυτής της νίκης, που είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 * Η κατά το ΚΚΕ,
13η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

5 Σχόλια προς “Τρία σαθρά επιχειρήματα υπέρ ΣΥΡΙΖΑ”

  1. Γιάννης Κουκουλάς Says:

    Αν καταλαβαίνω, μετά και την προηγούμενη «παράκληση» προς το ΚΚΕ να αλλάξει ρότα, 13η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ δε θα γίνετε. Με το ΚΚΕ, όμως? Αν αλλάξει ηγεσία όπως όλα δείχνουν σας βλέπω μια χαρά να συνεργάζεστε…

  2. Και μονο ο παραλληλισμος της ψηφου στο Χιτλερ με την ψηφο στο ΣΥΡΙΖΑ αρκει για να πεταξει καποιος το αρθρο σας στα σκουπιδια. Αν υπερψηφιζονταν το κομμα που υποστηριζετε θα γραφατε τα ιδια ;Με το ΚΚΕ εχετε μαλλον το συνδρομο της Στοκχολμης. Σας αντιμετωπιζει με τον πιο χυδαιο τροπο, με ηθος που παραπεμπει στις χειροτερες παραδοσεις του και εσεις προς τη μερια του αλληθωριζετε. Νοιωθετε την αναγκη να απολογειστε σε αυτο διαρκως. Ο αστερισκος στο τελος αυτο δειχνει .Το ΚΚΕ ειναι σημερα μια απο τις βασικες μνημονιακες δυναμεις . Οι αλλοι εχουν αναλαβει να τρομοκρατησουν τους λιγοτερο ριζοσπαστικους ψηφοφορους του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ εχει αναλαβει να τρομοκρατησει τους αριστερους .Οι πρωτοι παρουσιαζουν το ΣΥΡΙΖΑ περιπου ετοιμο να μετατρεψει την Ελλαδα σε Β.Κορεα ! Το ΚΚΕ εχει αλλη ρητορικη αφου απευθυνεται σε διαφορετικο ακροατηριο .Απορριπτει το ΣΥΡΙΖΑ ανεβαζοντας ψηλοτερα τη στοχευση .Ειναι γνωστο το κολπο να υπονομευεις μια προσπαθεια παριστανοντας τον ασυμβιβαστο .Να στυλωνεις τα ποδια σαν πεισματαρικο γαιδουρι προσπαθωντας ματαια να πεισεις οτι καποια στιγμη θα βγαλεις φτερα και θα πεταξεις στην κορυφη .
    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δειχνει να το εχει καταλαβει αυτο. Κι εσεις σε καποια αρθρα σας το βλεπετε .Αλλα βαυκαλιζεστε με την ιδεα πως ειναι ενα λαθος που καποια στιγμη το ΚΚΕ θα διορθωσει.
    Ομως αυτο που εσεις ονομαζετε λαθος πηγαζει απο το βαθυτερο πυρηνα της υπαρξης του .
    Δηλαδη απο την πιστη οτι η Ιστορια το εχει επιλεξει οπως ο Θεος το Μωυση να οδηγησει το λαο του στη μεγαλη Εξοδο .

  3. Γρηγόρης Θεσ/νίκη Says:

    Δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός της ψήφου στον Χίτλερ με την ψήφο στον Σύριζα.Από πού το συμπεραίνεις αυτό;
    Εξάλλου παρακάτω γράφει ξεκάθαρα ο αρθρογράφος:
    «Το δεύτερο επιχείρημα είναι ότι σε τούτες τις εκλογές το δίλημμα είναι ΣΥΡΙΖΑ ή μαύρο μέτωπο υπό την ΝΔ. Πράγματι εκλογικά τίθεται αυτό το δίλημμα. Και πράγματι είναι εγκληματικό να ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και ακόμη είναι λάθος να θεωρείται ότι αυτός αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με όλες τις αντιφάσεις και παρά τη δεξιόστροφή στροφή δυστυχώς όλων πια των συνιστωσών του, είναι μια αριστερή δύναμη που συγκριτικά με τη ΝΔ είναι σαφώς πιο προοδευτική.»

  4. Προτιμώ χίλιες φορές το Σύριζα, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα καταβάλλει την όποια προσπάθεια να σταματήσει τη λαίλαπα ακόμα και αν χρειαστεί να κυβερνήσει ή και (Θου Κύριε) να συνεργαστεί με άλλη(ες) αριστερή(ες) πολιτική(ες) δύναμη(εις) παρά αυτό τον πατροπαράδοτο κανιβαλισμό των αριστερών γκρουπούσκουλων, συνιστωσών, παρατάξεων, κομμάτων κτλ για το ποια ή ποιο είναι πιο αριστερά αγνό και αστικά αμόλυντο. Σας βαρέθηκα και σας λυπάμαι, πραγματικά τραγικοί και το κείμενό σας κακόμοιρα άθλιο.
    Και ναι ρε, ας απογοητευθούν οι προσδοκίες μου, το προτιμώ από το να πεθάνω προκειμένου να επιβεβαιώσω τη καπιταλιστική βαρβαρότητα των πασοκοδεξιών τοποτηρητών που θα μας κυβερνήσουν επειδή είμαστε ανίκανοι να ξεπεράσουμε τον ιδεολογικό αυνανισμό μας.

  5. Κατανοω τις διαφορες, αλλα τα συγκεκριμενα επιχειρηματα πασχουν. 1. η συγκριση ψηφου μεταξυ χιτλερ και συριζα δεν χρειαζεται επιχειρηματολογια. 2. το διλημα δεξια – αριστερα δεν ειναι τεχνητο, το οτι τα αλλα κομματα της αριστερας δεν πρεπει να γινουν ουρα του συριζα , αν αυτο ενοεις, ειναι θεμιτο αλλα δεν φταιει γι αυτο ο συριζα, επισης η συγκριση με τον ευροκουμουνισμο ειναι παραπλανητικη γιατι ο συριζα δεν ζητα να κυβερνησει μαζι με την δεξια οπως ο Μπερλινγκουερ. 3. στο τριτο δεν σου απανταω γιατι θα πρεπει να σε βρισω, (ειναι απολυτως κνιτικη η λογικη σου). καλη επιτυχια!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: