Εργοστάσιο Ζανον- Αργεντινή. Επιτυχημενο πειραμα αυτοδιαχειρισης.

του Θάνου Ανδρίτσου

579257_188557987966978_368832768_n


Από τη συνάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον Raul Godoy από το εργοστάσιο της Zanon και τον Wladek Flakin από τη διεθνή πρωτοβουλία αλληλεγγύης.

Εργοστάσιο Ζανον, Αργεντινή

Επιτυχημενο πειραμα αυτοδιαχειρισης

Στόχος παραμένει η κατάληψη της εργατικής εξουσίας

Την πλούσια εμπειρία και τα πολύτιμα πολιτικά συμπεράσματα από τα πειράματα εργατικής αυτοδιαχείρισης των εργοστασίων της Αργεντινής μετέφερε κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα ο Raul Godoy από το σωματείο εργαζομένων του κατειλημμένου εργοστασίου κεραμοποιίας της Zanon. Στα πλαίσια της διεθνούς περιοδείας αλληλεγγύης, ενημέρωσης και συγκρότησης πολιτικών επαφών, ο ίδιος μαζί με δύο μέλη της διεθνούς πρωτοβουλίας στήριξης, επισκέφτηκε την Ελλάδα και συμμετείχε σε δύο εκδηλώσεις στην Αθήνα (μια από το Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων και μια από τα σωματεία Βιβλίου Χάρτου και εργαζομένων στα φροντιστήρια καθηγητών) και μια στη Θεσσαλονίκη (όπου συναντήθηκε με το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ).

Στην Αθήνα, έλαβε χώρα και πολιτική συνάντηση της αντιπροσωπείας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (εκ μέρους της οποίας συμμετείχε ο υπογράφων και Μάνος Σκούφογλου). Η βαθιά συντροφική πολιτική συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών αναδεικνύει σημαντικές πλευρές για την κοινή διεθνιστική πάλη της εργατικής τάξης και εκφράζει πολύ περισσότερα από απλές δηλώσεις αλληλεγγύης και στήριξης. Άλλωστε, η πρώτη φράση με την οποία ξεκίνησε ο Raul Godoy κατά τη σύσκεψη αυτή ήταν η χαρά του για την επαφή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η επιδίωξή τους να αποκτήσουν στενότερες πολιτικές σχέσεις με αντικαπιταλιστικά ρεύματα στην Ευρώπη που βλέπουν πέρα από τις «προοδευτικές ρεφορμιστικές» κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, τύπου Λούλα, Κίρχνερ ή ακόμα και Μοράλες και στοχεύουν στην επανάσταση και την εργατική εξουσία.

Περιέγραψε με σαφήνεια και βαθιά πολιτική συγκρότηση τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την κατάληψη των εργοστασίων σαν ένα από τα αναγκαία βήματα στα πλαίσια ενός μεταβατικού προγράμματος με στόχο την κατάληψη της εξουσίας από τους εργάτες. Δεν πιστεύουμε ότι ξεμπερδέψαμε με την εκμετάλλευση, ούτε μας αρκεί ένα εργοστάσιο, περιέγραψε, αναφερόμενος μάλιστα στην συντροφική αντιπαράθεση που έχουν με ρεύματα αυτονομίας, συνεταιρισμών κ.α. «Το θέμα είναι η πολιτική εξουσία», συνέχισε. Δεν θα δοθεί η λύση από αριστερές κυβερνήσεις εντός του συστήματος, αλλά μόνο μέσα από την οργάνωση της εργατικής τάξης, την επανάσταση και την κυβέρνηση των εργατών. Και αυτό είναι κάτι που ξεκινά από σήμερα, ή ακόμα σημαντικότερα για την Αργεντινή από εκείνη την ιστορική περίοδο πριν δέκα χρόνια που η επιλογή της κατάληψης του εργοστασίου εμφανίστηκε ως η μόνη ρεαλιστική λύση για την επιβίωση των εργατών μετά την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και των αφεντικών της επιχείρησης.

Αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, ωστόσο έχουν σήμερα καταφέρει να εγγυώνται ένα μισθό αντίστοιχο της συλλογικής σύμβασης, έχουν μονιμοποιήσει ένα σύστημα εργατικής αυτοδιεύθυνσης με άμεση δημοκρατία των εργαζομένων, κυκλική συμμετοχή στις θέσεις στην παραγωγή και στενές συνδέσεις με την τοπική κοινωνία και άλλα κομμάτια της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Σε αυτό έδωσε την κύρια έμφαση. Για τον ίδιο, στο παράδειγμα της Zanon δεν πρέπει να εστιάζουμε στις ιδιαιτερότητες, τις τεχνικές λεπτομέρειες και στα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική. Γιατί το βασικό είναι η πολιτική λογική και η οργάνωση των εργαζομένων που μπορεί να κρίνει την έκβαση τέτοιων πειραμάτων και άρα τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γενικεύονται και να λειτουργούν ως σύμβολα εργατικής αντίστασης που επιδιώκουν την επανάληψή τους.

Για αυτό για τον ίδιο έχει εξίσου σημασία η δεκαετής προσπάθεια στο εργοστάσιο πριν την κατάληψή του. Με γλαφυρότητα περιέγραψε τους μεγάλους αγώνες που έδωσε μαζί με πρωτοπόρους εργάτες, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν, ώστε να γίνονται βήματα στη συνείδηση και την οργάνωση μέσα στο εργοστάσιο, ώστε να γίνει κτήμα ότι τα συμφέροντα των εργατών δεν ήταν ίδια με των αφεντικών και ότι οι σύμμαχοί τους ήταν οι εργάτες, οι άνεργοι και η  νεολαία. Αυτή η προεργασία ήταν αναγκαία, ώστε να μπορέσουν την κρίσιμη στιγμή να πάρουν στα χέρια τους το εργοστάσιο και να πρωτοστατήσουν σε ένα ευρύ κίνημα κατειλημμένων εργοστασίων και αλληλεγγύης σε αυτά. Και ήταν απόλυτα σαφής ότι βρίσκονται μέσα σε μια ακόμα πιο βαθιά ταξική μάχη η έκβαση της οποίας θα κριθεί από τη συνολική αντιπαράθεση του προλεταριάτου στην Αργεντινή και διεθνώς.

Έτσι, είναι κεντρικής σημασίας για τον ίδιο, η διεύρυνση της μάχης στο σύνολο της χώρας και ειδικά η σχέση με την τοπική κοινωνία. «Θέλουμε εργοστάσια χωρίς αφεντικά και πόλεις χωρίς αστυνομία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ περιέγραφε τα εκπληκτικά στιγμιότυπα των συγκρούσεων με την αστυνομία με ομάδες αυτοάμυνας, το χτίσιμο από τους εργάτες με υλικά του εργοστασίου μιας κλινικής για την πολύ φτωχική κοντινή περιοχή αλλά και την αλληλεγγύη των κατοίκων ή τη στήριξη με το υστέρημά τους στη προσπάθεια.

 Η πίστη στην εργατική τάξη ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, η προσήλωση στην παρέμβαση στους χώρους δουλειάς και η αταλάντευτη περιγραφή της δυνατότητας για την αντικαπιταλιστική ανατροπή και το πέρασμα της εξουσίας αλλά και της παραγωγής στο προλεταριάτο, ήταν τα μαθήματα που και ο ίδιος πήρε από την πολύχρονη εμπειρία του. Και αυτό ήταν ένα από τα πιο κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα με τα οποία έκλεισε η συνάντηση, με την υπόσχεση για μόνιμες και στενές συντροφικές σχέσεις στο μέλλον.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ, 26/5/2013

600799_188495591306551_788193115_n

Από την εκδήλωση στο πάρκο Ναυαρίνου, διοργάνωση ΣΥΒΧ- ΣΕΦΚ

 

2 Σχόλια προς “Εργοστάσιο Ζανον- Αργεντινή. Επιτυχημενο πειραμα αυτοδιαχειρισης.”

  1. παιδιά ήρθε και στη Θεσσαλονίκη…
    στο άλλο επιτυχημένο παράδειγμα αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου,
    που είναι μάλιστα στην Ελλάδα!!!
    στη ΒΙΟΜΕ…
    http://biom-metal.blogspot.gr/2013/05/blog-post_24.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: