Η Βενεζουέλα, ο θηλασμός και ο Τρίτος Κόσμος

Με αφορμή το άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου Αναμνήσεις Υπανάπτυξης άνοιξε μεγάλη συζήτηση. Μια από τις πλευρές αυτής της συζήτησης σχετίζεται με το θέμα του δημόσιου θηλασμού που έχει ανοίξει και στην Ελλάδα. Η Σώτη Τριανταφύλλου αναφέρει:

«Όχι μόνο στη Βενεζουέλα: προ ημερών, στο κέντρο της Αθήνας, είδα μια τσιγγάνα που θήλαζε το μωρό της καταμεσής στο πεζοδρόμιο: ο θηλασμός στο πεζοδρόμιο απαγορεύεται – τα παιδιά έχουν ανάγκη από στέγη κι όποιος δεν έχει στέγη πρέπει πρώτα να βρει κι ύστερα να γίνει γονιός.»

Αναδημοσιεύουμε ένα σύντομο άρθρο από την Αυγή που δείχνει ότι η εν λόγω συγγραφέας εκτός από αντιδραστική και πουριτανή, απληροφόρητη και κυνική, αποτελεί μια από τις πιο απάνθρωπες υπερασπίστριες των μεγάλων πολυεθνικών και των πιο ισχυρών και δολοφονικών μερίδων του παγκόσμιου κεφαλαίου. 

Η Βενεζουέλα, ο θηλασμός και ο Τρίτος Κόσμος

Αποκτά επικαιρότητα και νόημα να υπενθυμίσουμε μερικά πράγματα σχετικά με τον θηλασμό στην Βενεζουέλα, δημόσιο και μη μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής προστασίας της μητρότητας και των παιδιών στην χώρα.
Τον Ιούνιο που μας πέρασε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας άνοιξε «μέτωπο» με τις εταιρείες παραγωγής υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Ο νόμος ενίσχυε την σχετική νομοθεσία στη Βενεζουέλα που απαγορεύει την διαφήμιση και την οργανωμένη παραπληροφόρηση από τις εταιρείες παραγωγής υποκατάστατων μητρικού γάλακτος σε σκόνη, όπως της NESTLE, με βαριά πρόστιμα για τις εταιρείες και τις κλινικές που δεν συμμορφώνονταν. Ήδη η νομοθεσία στη Βενεζουέλα από το 2007 προέβλεπε περιορισμούς στον τρόπο διαφήμισης και στις συναλλαγές των εταιρειών που παράγουν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος με τα μαιευτήρια και τις παιδιατρικές κλινικές. Ο νόμος προβλέπει πως «οι μητέρες έχουν το δικαίωμα να θηλάζουν τα μωρά τους με την υποστήριξη και την συνεργασία των πατεράδων… που θα πρέπει να παρέχουν κάθε υποστήριξη ώστε οι γυναίκες να μπορούν να προσφέρουν αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα… Το κράτος με αλληλέγγυα συμμετοχή από τις οργανωμένες κοινότητες θα προάγει, θα προασπίζει και θα υποστηρίζει τον αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τους έξι μήνες και τον συμπληρωματικό θηλασμό μέχρι τα 2 χρόνια των παιδιών». Για τον σκοπό αυτό τα μαιευτήρια και οι σχετικές κλινικές υποχρεούνται προσφέρουν όλες τις απαραίτητες οδηγίες ώστε να συμβεί αυτό. Η καμπάνια παραπληροφόρησης που ξεκίνησαν οι πολυεθνικές του γάλακτοςκατηγορούσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας πως ήθελε να απαγορεύσει στις μητέρες να αγοράζουν… μπουκάλια και πως υποχρέωνε σε εξαναγκαστικό θηλασμό όλες τις γυναίκες, παρότι τα πρόστιμα που εισήχθησαν αφορούν τις κλινικές και τα μαιευτήρια και έχουν σαν στόχο την παρεμπόδιση της έμμεσης δυσφήμισης του μητρικού θηλασμού.

Για να το επιτύχει αυτό και στην πράξη, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας νομοθέτησε μεταξύ άλλων ευρύτατων εργατικών δικαιωμάτων ήδη από πέρυσι, το δικαίωμα των γυναικών στον θηλασμό: πέρα από την υποχρεωτική εξάμηνη άδεια μετ’ αποδοχών μετά την γέννηση, υποχρεώνει να δίνεται στις μητέρες που θηλάζουν δύο ημίωρα διαλείμματα στον χώρο εργασίας τους για να το κάνουν – τα οποία επεκτείνονται σε ενενηντάλεπτα σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει ειδικά διαμορφωμένο χώρο θηλασμού. Όπως σε όλες τις προηγμένες χώρες ο δημόσιος θηλασμός έχει ενθαρρυνθεί και αποστιγματιστεί με καμπάνιες μαζικών δημόσιων θηλασμών (όπως έχει συμβεί πρόσφατα και στην Ελλάδα σημειώνουμε).

Μετά από όλα αυτά θα πρέπει να πούμε πως με βάση τα έμπρακτα έργα και τις κρατικές πρακτικές, τις τάσεις προς την κοινωνική αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν η Ελλάδα κατευθύνεται προς τον Τρίτο Κόσμο, η Βενεζουέλα μοιάζει να απομακρύνεται από αυτόν…

Πηγή

5 Σχόλια προς “Η Βενεζουέλα, ο θηλασμός και ο Τρίτος Κόσμος”

 1. […] H Βενεζουέλα, ο θηλασμός και ο Τρίτος Κόσμος  […]

 2. Όλα όσα λέει το άρθρο της Αυγής για τη Βενεζουέλα και τον Τσάβες σχετικά με το θηλασμό είναι πάρα πολύ ωραία και σωστά. Μόνο που δεν έχουν καμιά σχέση με το «θηλασμό στο πεζοδρόμιο» που γράφει η κ. Τριανταφύλλου, ο οποίος, κατά τη γνώμη της «απαγορεύεται». Για να συνδεθούν, όμως, ντε και καλά, με το άρθρο της Σ.Τ. μπήκαν και οι 3 σειρές στην αρχή, όπου γράφεται : «σχετικά με τον θηλασμό στην Βενεζουέλα, δημόσιο και μη». Αυτές οι τρεις λεξούλες «δημόσιο και μη» κάνουν τη μαγική σύνδεση και δίνουν την ευκαιρία να εξαπολυθεί μια επίθεση ενάντια στη Σ.Τ., η οποία «αποτελεί μια από τις πιο απάνθρωπες υπερασπίστριες των μεγάλων πολυεθνικών και των πιο ισχυρών και δολοφονικών μερίδων του παγκόσμιου κεφαλαίου».
  Το άρθρο της Σ.Τ. δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με όλα αυτά. Αφορά, γενικά, την κατάσταση στη Βενεζουέλα και ειδικά το επίμαχο σημείο για το «θηλασμό» γράφει κατά λέξη :
  «3) Ένας από τους πρωταρχικούς δείκτες της υπανάπτυξης είναι η μεταχείριση των παιδιών: στη Βενεζουέλα τα παιδιά φαίνονται εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους. Όχι μόνο στη Βενεζουέλα: προ ημερών, στο κέντρο της Αθήνας, είδα μια τσιγγάνα που θήλαζε το μωρό της καταμεσής στο πεζοδρόμιο: ο θηλασμός στο πεζοδρόμιο απαγορεύεται – τα παιδιά έχουν ανάγκη από στέγη κι όποιος δεν έχει στέγη πρέπει πρώτα να βρει κι ύστερα να γίνει γονιός. Θεωρητικά. Στη Βενεζουέλα, οι άνθρωποι των λαϊκών τάξεων κάνουν παιδιά χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τις βασικές συνθήκες με αποτέλεσμα οκτάχρονα να περιφέρονται στους δρόμους και, όχι σπάνια, να προσχωρούν σε συμμορίες.» (Άσε που, το «Όχι μόνο στη Βενεζουέλα» αναφέρεται στην «εγκατάλειψη των παιδιών» και όχι στο «δημόσιο θηλασμό», ενώ το παράδειγμα του «θηλασμού στο πεζοδρόμιο» αφορά την Αθήνα και όχι το Καράκας).

  Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

 3. Και γιατί να απαγορεύεται ο θηλασμός στο πεζοδρόμιο; «Απαγορεύεται» ! Της αρέσει η λέξη της κας Τριανταφύλλου.
  Τα παιδιία φυσικά έχουν ανάγκη από στέγη, όπως έχουν και οι μαμάδες τους. Και τα παιδιά, στη φύση, γενικά προκύπτουν, αλίμονο αν η κα Τριανταφύλλου και η παρέα της καταφέρουν να ελέγξουν όλη τη διαδικασία αναπαραγωγής και ανάπτυξης του ανθρώπινου είδους.
  Το αφύσικο και τρομακτικό είναι η εικόνα μιας γυναίκας, της κας Τριανταφύλλου,που στη θέα μιας τσιγγάνας που θηλάζει το μωρό της στο δρόμο φρικιά και παροτρύνει για απαγορέυσεις και κανονισμούς.
  Βοήθεια ήθελε η μανούλα κα Τριανταφύλλου, για να φέρει σε πέρας το έργο που η φύση, και όχι οι κανονιστικές πολιτείες που ονειρεύεστε της ανέθεσε.

 4. κομμαντο καλοκαιρινής εντροπίας Says:

  ο μίχος έβγαλε το καλυτερο συμπερασμα

  http://giorgosmixos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_3241.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: