Το ΚΚΕ και οι Αντιφασιστικές Ενώσεις Αυτοάμυνας (1932)

Στο πλαίσιο της «πάλης κατά του φασισμού και των φασιστικών οργανώσεων», το ΚΚΕ προχώρησετο 1932 στην σύσταση Αντιφασιστικών Ενώσεων Αυτοάμυνας. Μια πολιτική που στηριζόταν στην εφαρμογή του «ενιαίου μετώπου», τόσο με τους «συντηρητικούς», όσο και με τους «αρχειομαρξιστές, λικβινταριστές, φραξιονιστές και ανοργάνωτους εργάτες.»

Στο κείμενο της σχετικής απόφασης τονιζόταν:

«Η γενίκευση και όξυνση της επίθεσης της μπουρζουαζίας και του κράτους κατά των εκμεταλλευομένων μαζών, συνοδεύεται από την επίταση των μεθόδων ανοιχτής φασιστικής καταπίεσης, από τον επιταχυνόμενο ρυθμό φασιστικοποίησης της μπουρζουαζίας, του κράτους, όλων των αστικών κομμάτων.

Η ένταση αυτή της φασιστικοποίησης χαρακτηρίζεται και από την ίδρυση και οργάνωση πολυάριθμων φασιστικών οργανώσεων, με την ενίσχυση και πρωτοβουλία κυβέρνησης, κράτους και όλων των αστικών κομμάτων.

Σκοπός των οργανώσεων αυτών είναι το σπάσιμο των απεργιών και των οικονομικών αγώνων των μαζών, η διάλυση των επαναστατικών οργανώσεων, συγκεντρώσεων, συνελεύσεων κλπ, η δολοφονία επαναστατών εργατών, η μιλιταριστικοποίηση της νεολαίας, η αναζωπύρωση του εθνικισμού, η ενεργός συμμετοχή στις προετοιμασίες καινούργιων πολέμων, η διευκόλυνση και η οργάνωση του περάσματος στον ανοιχτό φασισμό.

Με ιδιαίτερο πάθος και εξοντωτικούς σκοπούς οι οργανώσεις αυτές στρέφονται κατά των εθνικών μειονοτήτων της Μακεδονίας και Θράκης και κατά των εβραίων Θεσσαλονίκης. Το κράτος ανοιχτά και επίσημα ενισχύει και καθοδηγεί τα πογκρόμ και τις επιθέσεις των φασιστικών αυτών συμμοριών κατά των εβραίων και των εθνικών μειονοτήτων.

Η οργάνωση της πάλης των μαζών, κατά των φασιστικών αυτών συμμοριών, για την υπεράσπιση των απεργιών, συνδικάτων, συλλόγων, λεσχών, της ζωής των εργατών, των εθνικών μειονοτήτων κλπ μπαίνει μπροστά στο ΚΚΕ άμεσα και επιτακτικά…

Σκοπός των αντιφασιστικών ενώσεων αυτοάμυνας είναι η κινητοποίηση των πλατειών στρωμάτων των εργαζομένων και η οργάνωσή των για την πάλη κατά των φασιστικών συμμοριών, κατά της διείσδυσής των στα εργοστάσια και τις εργατικές συνοικίες, κατά των επιθέσεων, των λεηλασιών, των δολοφονιών που οργανώνουν, για την υπεράσπιση των απεργιών, των συνδικάτων, των λεσχών, των συγκεντρώσεων, κλπ.»[1]

Από το βιβλίο του Α. Γκίκα “Ρήξη και ενσωμάτωση: Συμβολή στην Ιστορία του εργατικού-κομμουνιστικού κινήματος του Μεσοπολέμου (1918-1936)”, σελ.229-230


[1] «Απόφαση πάνω στις Αντιφασιστικές Ενώσεις» (1932), σελ.1 (Φάκελος 16), Αρχείο ΚΚΕ

Πηγή: erodotos

11 Σχόλια to “Το ΚΚΕ και οι Αντιφασιστικές Ενώσεις Αυτοάμυνας (1932)”

  1. Αι γαμήσου φλώρε φασίστα αυτες τις πουστιες αλλου ,ακους…
    Εκει εχει απεργία

    • Λέανδρος Μπόλαρης Says:

      Μια απόφαση που δεν υλοποιήθηκε. Την ίδια ακριβώς περίοδο το KPD έκανε ακριβώς το ίδιο άνοιγμα, με την «Αντιφασιστική Δράση». Οταν φάνηκε ότι πήρε τα πάνω της και άρχισε να συσπειρώνει και κάμποσους σοσιαλδημοκράτες εργάτες, η ηγεσία την «δίπλωσε». Αυτό που έμεινε ήταν οι αναμετρήσεις της RFB της «Ενωσης των Μαχητών του κόκκινου μετώπου» με τους ναζί. Για περισσότερες λεπτομέρειες, Eve Rosenhaft «Beating the Fascists» Cambridge University Press. Βέβαια, το ΚΚΕ οργάνωσε εναντια στους φασίστες, πχ η μάχη ενάντια στην ΕΕΕ όταν αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα από Θεσσαλονίκη το 1933. Στις συγκρουσεις συμμετείχαν ανεξάρτητα και οι τροτσκιστές και οι αρχειομαρξιστές. Βλέπε Δημήτρης Λιβιεράτος «Κοινωνικοί Αγώνες στην Ελλάδα 1932-1936» εκδ. Κομμουνα.

  2. Για μένα το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η συνεργασία του ΚΚΕ με άλλα αριστερά κομμάτια στο πλαίσιο της αντίστασης στο φασισμό. Αυτό είναι κάτι που δεν είδαμε να καλείται κεντρικά στη Γερμανία, όταν σοσιαλδημοκράτες και κομμουνιστές εργάτες πλακώνονταν στους δρόμους με ναζί, χτίζοντας τακτικές και συγκυριακές συμμαχίες, άλλες φορές όμως, καταλήγοντας να παίζουνε ξύλο μεταξύ τους.

    Ενδιαφέρον επίσης θα είχε το πώς από την κοινή πάλη με τους αρχειομαρξιστές, φτάσαμε στην ΟΠΛΑ…

    Τέτοια ενωτική διάθεση πάντως, τουλάχιστον σε αυτό το μέτωπο, νομίζω ότι είναι αναγκαία σήμερα…

  3. παιδιά δεν έγινε τίποτε…. τα μέλη του ΚΚΕ και μόνο αυτά απαρτίζανε τι αντιφασιστικές ενώσεις… αυτές οι ενώσεις δεν κάνανε απολύτως τίποτε…. η μόνη αξία του δημοσιεύματος είναι η πρόθεση… αλλά και αυτή κρίνεται….

  4. 1.τι εκδόσεις είναι το βιβλίο του γκίκα;
    2.Το αρχείο του ΚΚΕ κάτω από τι όρους είναι προσβάσιμο για μελέτη;

  5. @Ανώνυμος

    »Τα μόνα αιτήματα που δεν μπορεί να “εκπληρώσει το αστικό κράτος” είναι όσα αφορούν την οικονομική του βάση, δηλαδή τις αστικές παραγωγικές σχέσεις. Στο πολιτικό εποικοδόμημα μπορεί να σου “εκπληρώσει” τα πάντα».

    Εσύ, υποτίθεται, είσαι μαρξιστής? Τί πάει να πει »στο πολιτικό εποικοδόμημα μπορεί να σου εκπληρώσει (το αστικό κράτος) τα πάντα? Το »εποικοδόμημα» λέγεται »εποικοδόμημα» γιατί θεμελιωτική του βάση είναι η οικονομική βάση. Πράγμα που σημαίνει πως το εποικοδόμημα δεν είναι αυθαίρετο και οι δυνατές μορφές του εποικοδομήματος περιορίζεται από το την οικονομική βάση. Δεν θα μπορούσες λ.χ να είχες αστικές παραγωγικές σχέσεις με φεουδαρχικό ή σοσιαλιστικό εποικοδόμημα. Άρα δεν μπορεί να σου »εκπληρώσει τα πάντα» το αστικό κράτος. Το Κράτος επιχειρεί να κρατάει το μονοπώλιο της βίας, και όχι να την διαχέει στο λαό. Η λαική πολιτοφυλακή δεν μπορεί να εκπληρωθεί από ένα αστικό κράτος, που θέλει τα όργανα άσκησης της βία δομικά διαχωρισμένα από το λαό και τους εργάτες, αφού το ίδιο είναι το όργανο της ταξικής καταπίεσης. Αν εννοείς να ζητήσουμε πχ την οπλοκατοχή όπως σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, αυτό ναι μπορεί να εκπληρωθεί, και το προτείνουν οι ακροδεξιοί.

    http://takseis-ithikh.blogspot.gr/2011/07/blog-post_2476.html Σε αυτό το link θα δεις σχολιασμό μέρους των Grundrisse που, μεταξύ άλλων, ο Μάρξ εξηγεί πως οι μορφές του εποικοδομήματος δεν είναι αυθαίρετες αλλά μέσα στο καθορισμένο φάσμα δυνατοτήτων που ανοίγει η οικονομική βάση. Άρα δεν μπορεί να εκπληρώσει »τα πάντα» το αστικό κράτος.

    Προσοχή με τις κοτσάνες που βγάζουν μάτι. Και επίσης λίγη »κοινή λογική» δεν είναι κακή. Βάση-εποικοδόμημα. Το εποικοδόμημα δεν μπορεί να λέγεται έτσι και να μπορεί να πάρει »οποιαδήποτε» μορφή.

    Τώρα το να πω ότι οι αστικές οικονομικές σχέσεις απαιτούν συγκεκριμένες νομικές μορφές του »εποικοδομήματος», και δεν είναι άσχετες, σταθερές στο δικό τους κόσμο, ή ότι εκτός της παραγωγής υπάρχει και η αναπαραγωγή των όρων παραγωγής που επίσης περιορίζει τις μορφές του εποικοδομήματος, ψιλά γράμματα…

    Ελπίζω να μην χρειαστεί να συνεχίσουμε τη κουβέντα.

  6. Λάθος, ο Κάρολος ήσουν. Λοιπόν, Κάρολε, είσαι όντως πολύ μπερδεμένος. Άλλο θέμα, αν πρέπει ή όχι να υπάρχει στο πρόγραμμα η λαϊκή πολιτοφυλακή. Το μόνο που σχολίασα είναι η φράση σου την οποία παρέθεσα. Έτσι όπως το θέτεις κατά τα άλλα, μπορεί ο λαός να αρχίσει να οργανώνεται πριν την επανάσταση, φυσικά, και ένοπλα. Όμως αυτό »Τα μόνα αιτήματα που δεν μπορεί να “εκπληρώσει το αστικό κράτος” είναι όσα αφορούν την οικονομική του βάση, δηλαδή τις αστικές παραγωγικές σχέσεις. Στο πολιτικό εποικοδόμημα μπορεί να σου “εκπληρώσει” τα πάντα” πού το βρήκες?

  7. Η οργάνωση της λαικής πολιτοφυλακής μπορεί να είναι αίτημα και πριν την επανάσταση ενός ΚΚ, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι με αστικό κράτος και αστικό πολιτικό σύστημα ως κυρίαρχο, μπορεί αυτό να εκπληρωθεί (λαική πολιτοφυλακή με παράλληλο αφοπλισμό του στρατού και της αστυνομίας ως ξεχωριστά, αυτόνομα σώματα).

  8. Παιδιά, γενικά δεν συνηθίζω να «τρολάρω» σε blogs για τέτοια θέματα, είναι προτιμότερο να ξέρεις με ποιον μιλάς και όχι να λες μεγάλες κουβέντες εκ του ασφαλούς. Επειδή την έκανα όμως την αμαρτία, και δεν θα ήθελα φίλε Κάρολε να ανοίξουμε ιντερνετική διαμάχη με μπουλετάκια, θα σταθώ μόνο στο εξής: ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ! Όταν εν έτη 2012 απολύουν εργαζόμενη στα γενέθλιά της επειδή έγινε 25 και κατά συνέπεια δικαιούταν μεγαλύτερο μισθό, όταν καίνε τρόφιμα για να πέσουν οι τιμές ενώ κάποιοι ψάχνουν τροφή σε κάδους, όταν σέρνουν μαθητές στα δικαστήρια, όταν ασφαλίτες παγιδεύουν περαστικούς φυτρώνοντας μολότοφ στις τσάντες τους, όταν 90% των απεργιών κηρύσσονται «παράνομες και καταχρηστικές», και το χειρότερο για μένα, όταν άτομα με αρκετά λεφτά να θρέψουν μια μικρή χώρα σου κάνουν κήρυγμα για κοινωνική ευαισθησία, ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Το φασιστικό τέρας είναι μια υπενθύμιση ότι θα μπορούσε νά’ναι και χειρότερα. Τεχνική του λιγότερου κακού. Ότι δεν είναι καλά τα πράγματα, αλλά στην τελική χάρη σου κάνουμε που αναπνέεις. Και μην αντισταθείς και πολύ σε ότι σε προστάξουμε, γιατί δες εδώ τι σούχω.
    Επειδή το θέμα εδώ είναι ο εξοπλισμός του λαού, πρώτο μέλημα δεν πρέπει να είναι ο ιδεολογικός εξοπλισμός? Τα όπλα δεν πρέπει να τα πάρουμε για να «προστατεύσουμε» το σύστημα, αλλά να το τσακίσουμε μαζί με τα τερατουργήματά του. Ας εξαντλήσουμε κάθε απόπειρα να βάλουμε ταξικά γυαλιά στον γνωστό μλκ που έχει ο καθένας μας που στηρίζει τα φασιστάκια, και ο εξοπλισμός θα είναι εύκολο θέμα. Το να αλλάξεις συνειδήσεις (αυτο που λένε πολλοί, πρέπει να πάρει παιδεία ο κόσμος – άστο για αύριο) είναι το δύσκολο.
    ΥΓ:Sry για την λογοδιάρροια βραδυάτικα, αλλά ρε Κάρολε, το ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα αστικό, συστημικό και τα σχετικά τα έχω ακούσει από αναρχικούς (και μιλάω για τους εναπομείναντες θεωρητικούς), από τον χώρο του αριστερού οπορτουνισμού και έχω πιάσει κουβέντες για το θέμα (κυρίως έχει να κάνει με τον κοινοβουλευτισμό και αν μπορεί ή αξίζει να αξιοποιηθεί). Πρώτη φορά όμως το ακούω από κάποιον που το κατακρίνει επειδή δεν προσφεύγει στην αστική δικαιοσύνη. Ε σόρυ αλλά ριζοσπαστικοί άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν κάτι απο αυτό το σύστημα.
    ΥΓ2: FUN FACT(για μεγαλύτερο μακρινάρι..): Όταν οι ταγματασφαλίτες του Μελιγαλά παραδόθηκαν στον ΕΛΑΣ, οι άντρες του Βελουχιώτη ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΉΣΟΥΝ τους αιχμαλώτους για να μην τους γδάρουν ζωντανούς οι κάτοικοι, ώστε να περάσουν από λαϊκό δικαστήριο. Ωστόσο οι σημερινοί απόγονοι αυτών των βιαστών δολοφόνων προσπαθούν να χρεώσουν τις θηριωδίες τους στους κομμουνιστές. Γενικά προσοχή στον αντικομμουνισμό παιδιά γιατι δεν αφορά μόνο το ΚΚ.

Σχολιάστε