Το δίκτυο Σπάρτακος απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στη στρατευμένη νεολαία

Για την ανάπτυξη Συλλογικών Αγώνων – Για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων μας
ΔΕΝ ΨΑΡΩΝΟΥΜΕ
Συγκροτούμε Επιτροπές Φαντάρων σε κάθε Στρατόπεδο
Την περίοδο που εξαπολύεται η πιο βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, την περίοδο που οι μισθοί και συντάξεις πετσοκόβονται, και η ανεργία στους νέους αγγίζει το 50%, κάποιοι από εμάς καλούμαστε, εν μέσω όλων αυτών των δυσκολιών επιβίωσης των οικογενειών μας, να υπηρετήσουμε στον ελληνικό στρατό.
Κάποιος θα πίστευε ότι το μόνο κακό που μας δημιουργεί η κατάταξή μας, είναι η απομάκρυνση από τα σπίτια και τις οικογένειές μας, και η “διακοπή” των όσων κάνουμε και των προσπαθειών μας για 9 μήνες. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ο Έλληνας φαντάρος από τη στιγμή που παρουσιαστεί μέχρι την απόλυσή του έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό από προβλήματα.

Πρώτα απ’ όλα η θητεία ενός φαντάρου κοστίζει κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ. Έχουν περιοριστεί δραματικά οι καταστάσεις επιβίβασης (μόλις μία) με αποτέλεσμα να πληρώνουμε εμείς τα εισιτήρια στις άδειες. Επίσης έχουν κοπεί πολλά από τα ρούχα και τα εφόδια που μας δίνονταν την ημέρα της κατάταξης. Φυσικά με όλα αυτά τα έξοδα επιβαρύνεται ο φαντάρος και η οικογένειά του.
Οι συνθήκες στα περισσότερα στρατόπεδα είναι ακόμα ένα μεγάλο κεφάλαιο που πρέπει να αντιμετωπίσει. Η ανεπάρκεια της σίτισης, της θέρμανσης, της καθαριότητας (με τα μαγειρεία και τις τουαλέτες να αποτελούν συχνά εστίες μολύνσεως με τη δικαιολογία ότι “δεν υπάρχουν χρήματα για καθαριστικά”), το πρόβλημα του στριμώγματος πολλών φαντάρων σε έναν θάλαμο, είναι μερικά από αυτά.
Καθημερινότητα αποτελούν πλέον και οι αυθαιρεσίες των ανωτέρων στον ελληνικό στρατό. Τα καψόνια, η άσχημη συμπεριφορά, ιδεολογική κατήχηση ακόμα και φασιστική προπαγάνδα είναι φαινόμενα που παρατηρούνται συχνά σε στρατόπεδα από αξιωματικούς και στελέχη του στρατού. Δεν είναι καθόλου τυχαία τα τελευταία δημοσιεύματα περί διασυνδέσεων της Χρυσής Αυγής και υψηλόβαθμων στελεχών.
Με όλο αυτό το σκηνικό να συντίθεται και να γίνεται όλο και πιο έντονο στα στρατόπεδα της  Ελλάδας της κρίσης, εμείς δε θεωρούμε ότι η στρατιωτική θητεία είναι μία “μαύρη τρύπα” στη ζωή μας. Πιστεύουμε, κόντρα στις θεωρίες που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, πως και μέσα στο στρατό παραμένουμε ενεργοί πολίτες με πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Με αλληλεγγύη, συλλογικότητα και μαχητικότητα, συνεχίζουμε τον αγώνα με τον ίδιο ζήλο που το κάνουμε και στην κοινωνία.

Το δίκτυο ελευθέρων φαντάρων “Σπάρτακος” και η επιτροπή αλληλεγγύης στρατευμένων έχει δημιουργήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο επικοινωνίας και αλληλεγγύης, που αποτελεί τη φωνή των αγωνιζόμενων και διαμαρτυρόμενων ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε στρατόπεδο. Δημοσιεύουμε οποιοδήποτε γράμμα διαμαρτυρίας ή καταγγελίας μαχόμενοι για τις συνθήκες και τα προβλήματα μέσα στα στρατόπεδα, έχοντας τις περισσότερες φορές νικηφόρα αποτελέσματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από καταγγελία και παρέμβαση της επιτροπής αλληλεγγύης στρατευμένων έχουν “μαζευτεί” στρατιωτικοί που αυθαιρετούσαν, έχουν βελτιωθεί συνθήκες διαβίωσης σε στρατόπεδα και έχουν λυθεί θέματα σίτισης, στέγασης και οικονομικής επιβάρυνσης φαντάρων.
Το δίκτυο Σπάρτακος απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στη στρατευμένη νεολαία, στους αγωνιστές που βρίσκονται ήδη στα στρατόπεδα, στον κόσμο του κινήματος που θα αποτελέσει τη νέα σειρά κατάταξη, αλλά και κάθε νέο που θέλει να αντιμετωπίσει τη θητεία με όρους αξιοπρέπειας και συλλογικού αγώνα. Με δεδομένη την κρισιμότητα της εποχής, την όξυνση κοινωνικών και διεθνών αντιθέσεων καμία διαφωνία και ιδεολογική αντιπαράθεση (χωρίς βέβαια να καταργείται) δε μπορεί να γίνεται δικαιολογία για αποχή από τις μάχες που πρέπει να δοθούν. Για να βοηθήσουμε τη συζήτηση και την κοινή πάλη προτείνουμε τα παρακάτω σημεία που κατά τη γνώμη μας αποτελούν ένα μάχιμο πρόγραμμα πάλης μέσα στα στρατόπεδα.
  • Αγώνας για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Σίτιση, θέρμανση και νερό που να ικανοποιούν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, επαρκής ρουχισμός που να ανταποκρίνεται στις καιρικές συνθήκες και θάλαμοι στους οποίους δε θα στοιβάζονται οι φαντάροι.
  • Καμία έκπτωση σε ζητήματα υγείας. Οι φαντάροι να περνάνε από αξιόπιστες και ολοκληρωμένες εξετάσεις στα στρατιωτικά νοσοκομεία πριν την έναρξη της εκπαίδευσης. Τα εμβόλια να γίνονται στην αρχή της θητείας. Απαιτούμε σεβασμό στα δικαιώματα που απορρέουν από τα λεγόμενα Ι (γιώτα) του καθενός. Σύγχρονα, εξοπλισμένα ιατρεία σε κέντρα και μονάδες. Κανένα στρατόπεδο χωρίς γιατρό. Μπάνια και τουαλέτες που δε θα αποτελούν εστίες μόλυνσης και μετάδοσης νοσημάτων. Μακριά από αμίαντο, κάδμιο, απεμπλουτισμένο ουράνιο.
  • Πάλη για ισονομία όλων των φαντάρων. Ίση μεταχείριση σε υπηρεσίες και άδειες. Δίκαιες μεταθέσεις. Ενάντια στη βυσματοκρατία και το πελατειακό κράτος. Να σπάσουμε το φαύλο κύκλο που κρατάει σε ομηρία τη νεολαία. Αύξηση του ελεύθερου χρόνου για ξεκούραση και ψυχαγωγία πέραν του ημερήσιου προγράμματος.
  • Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα, κανένας φαντάρος στην ΕΛΔΥΚ. Μπλοκάρισμα της συμμετοχής του ελληνικού στρατού σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Αγώνας για ελευθερίες και δικαιώματα κόντρα σε φυλετικές, ταξικές, σεξουαλικές, θρησκευτικές και σωματικές διακρίσεις. Δεν ανεχόμαστε τα καψόνια και τις προσβολές. Η μαγκιά είναι στις κόντρες με την ιεραρχία και όχι στην υποταγή και το γλείψιμο. Όχι στο διαχωρισμό Παλιός-Νέος που μας διασπά.
  • Δεν ανεχόμαστε το μιλιταρισμό και τον εθνικισμό, την προπαγάνδα ενάντια στους γειτονικούς λαούς και τους μετανάστες. Δεν τραγουδάμε εθνικιστικά τραγούδια που διαχέουν ύπουλα τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Όλα αυτά έχουν συμβάλει καθοριστικά στη φασιστική και νεοναζιστική υστερία των ημερών μας. Να κλείσουν τώρα οι φασιστικές Λέσχες Εφέδρων και τα νέα Τάγματα Εθνοφυλακής.
  • Να καλυφθεί άμεσα ολόκληρο το κόστος της θητείας από τον στρατό. Αύξηση του μισθού των στρατιωτών. Μας έφεραν εδώ λέγοντας μας ότι είναι “το υπέρτατο καθήκον”. Είναι υποχρέωση τους και δεν αντέχουμε να πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για φαγητό, μετακινήσεις, ψυχαγωγία. Απαιτούμε δωρεάν μετακίνηση σε άδειές και εξόδους. Μας αναγκάζουν να παρατάμε τις δουλειές μας, τουλάχιστον να αναγνωρίζεται η θητεία ως συντάξιμος χρόνος και ως προϋπηρεσία. Εγγραφή στο Ταμείο Ανεργίας με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας.
  • Όχι στην εκμετάλλευση και τη μαύρη απλήρωτη εργασία. Δε θα βουλώνουμε εμείς τις τρύπες στο “λιγότερο κράτος”. Για τα μαγειρεία, τα γραφεία, τους οδηγούς, τη συντήρηση των στρατοπέδων τους γιατρούς και τους μηχανικούς να γίνουν άμεσα προσλήψεις πολιτικού προσωπικού. Κανένας στρατιώτης-υπηρέτης στις κατασκηνώσεις και τις Λέσχες των αξιωματικών που λειτουργούν με τη στυγνή εκμετάλλευση των φαντάρων. Να προσλάβουν πολιτικό προσωπικό.
  • Πάλη ενάντια στην ανάληψη αστυνομικών-κατασταλτικών καθηκόντων από τον στρατό. Ούτε να σκεφτούν για συμμετοχή μας σε σενάρια καταστολής του «εσωτερικού εχθρού», του αγωνιζόμενου εργαζόμενου λαού μας. Αρνούμαστε τον απεργοσπαστικό ρόλο του στρατού και το κυνήγι των σύγχρονων κολασμένων που καταφθάνουν ή ζουν στη χώρα μας.
  • Διαρκής αγώνας ενάντια στο αξιόμαχο και την πολεμική ετοιμότητα. Να καταργηθούν οι επικίνδυνες ασκήσεις με πραγματικά πυρά και τα σκηνάκια. Είναι αδιανόητες οι απώλειες σε περίοδο ειρήνης. Μόνο η άρνηση του πολέμου και η διεθνιστική αλληλεγγύη μπορούν να απομακρύνουν τα σύννεφα των θερμών επεισοδίων που μαζεύονται επικίνδυνα στην περιοχή.
Τα δέκα αυτά σημεία θεωρούμε πως μπορούν να αποτελέσουν το πλαίσιο αγώνα, την καθημερινή συνδικαλιστική διεκδίκηση, την ουσία του κινήματος μέσα και έξω από το στρατό, ενωμένο πάντα με το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Καλούμε στη δημιουργία Επιτροπών Φαντάρων σε κέντρα νεοσυλλέκτων και σε μονάδες.
 
Ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή. Συλλογικά διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.
 
ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΖΙΚΟ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
τηλ. επικ. 6932955437
diktiospartakos.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: