Περί του αυτονόητου…. τι δεν καταλαβαίνεις;

του Παντελή Προμπονά

Ανοίγω το mail μου σήmpogiaμερα το πρωί και παρατηρώ πως έχω λάβει δυο μηνύματα προωθημένα στη λίστα Νεοελληνικών Σπουδών των ΗΠΑ με θέμα τα επεισόδια στο ΤΕΙ Πάτρας. Το πρώτο είναι ένα ανεκδιήγητο άρθρο του protagon.gr με τίτλο: «Η ντροπή του μέλλοντός μας» και το δεύτερο η μεταφορά κάποιων δηλώσεων του προέδρου του ΤΕΙ κ. Καπλάνη από την εφημερίδα Βήμα. Σταχυολογώ τα τρία σημεία που μου κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον: «Εξήντα φοιτητές βρίσκονταν επί ώρες έξω από το Ίδρυμα, κρατώντας αιχμάλωτους καθηγητές, μεταξύ των οποίων άνθρωποι 60 ετών, και ξέρετε τι κατάλαβα; Ότι αρέσκονταν στη βία και την υπερβολή. Είχαν την νοοτροπία του δήμιου. Θα σου πάρω τη ζωή, θα σε εξευτελίσω, θα σε κάψω» αναφέρει στη συνέντευξή του για να καταλήξει στο ερώτημα «Αυτή είναι η δημοκρατία για την οποία παλέψαμε;». Από την άλλη πλευρά ο Κώστας Γιαννακίδης του protagon.gr παραθέτοντας βίντεο από τα γεγονότα αναφέρει: «Όμως, τις περισσότερες φορές, η αλήθεια είναι πιο απλή από όσο μπορούμε να αντέξουμε. Τι βλέπουμε στο βίντεο; Κακομαθημένα που εξέθρεψαν οι κομματικοί σωλήνες. Αν όχι τα ίδια, τουλάχιστον τη νοοτροπία τους. Αγενή, με σαφές έλλειμμα αγωγής από την οικογένειά τους. Αμόρφωτα. Κομμάτια κιμά από μία μηχανή που παίρνει παιδιά και φτιάχνει προβεβλημένα κομματικά στελέχη. Copy paste. Όπως αντιγράφουν και στις εξετάσεις. Το μέλλον του τόπου».

Δεν σας κρύβω πως τα γεγονότα τα παρακολούθησα ως τηλεθεατής, παρότι μεταπτυχιακός φοιτητής. Και μάλιστα μου κέντρισαν το ενδιαφέρον μόνο μετά το σχετικό ντόρο που προκλήθηκε. Ωστόσο, τα όσα λέγονται σήμερα, η αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας Πάτρας, τα όσα γράφονται, αισθάνομαι ότι βιάζουν την νοημοσύνη μου. Αυτή τη νοημοσύνη, που κατά Γιαννακίδη μου έχει κληροδοτήσει η μηχανή του κιμά…

Όποιος γράφει την ιστορία μιας είδησης, κρατά στα χέρια του μια πανίσχυρη εξουσία: την αρχίζει και την τελειώνει εκεί που θέλει. Επιλέγει τι θα πει και τι θα αποσιωπήσει. Διαλέγει τις λέξεις που γίνονται εικόνες. Καμιά φορά η εικόνες κινούμενες ή όχι γίνονται ισχυρά όπλα στην διαδικασία αυτή, κι εμείς οι θεατές, ξεχνάμε πως η τηλεοπτική ή φωτογραφική εικόνα συνιστά και αυτή με τη σειρά της ένα βλέμμα, με τους δικούς του χωρικούς και χρονικούς περιορισμούς. Παράδειγμα όλοι είδαμε στα ρεπορτάζ λίγη κόκκινη μπογιά πάνω σε ένα γραφείο, σχεδόν κανείς δεν είδε μια ομάδα μπράβων να στέλνει σπουδαστές στο νοσοκομείο. Σε αυτή τη λήθη της υποκειμενικότητας βασίζεται κάθε σύστημα προπαγάνδας. Καλωσορίσατε στην τηλεοπτική και ιντερνετική δημοκρατία, made in Greece.

Ο κ. Καπλάνης στις δηλώσεις του αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα βίας που μπήκε –λέει- στην ψυχολογία του δημίου. Ξεχνάει βέβαια πως ο ρόλος του ως λειτουργού είναι δημόσιος και οι πράξεις του δεν είναι ατομικές αντίθετα ασκεί διοίκηση σε έναν μεγάλο εκπαιδευτικό μηχανισμό. Μπροστά στην δύναμη της εικόνας μιας σύγκρουσης, τα γεγονότα που προηγούνται μοιάζουν ασήμαντα. Κανένα «ρεπορτάζ» κανενός εγγράμματου και έξω από την μηχανή του κιμά, κατά Γιαννακίδη δημοσιογράφου δεν μας ανέφερε το ιστορικό της υπόθεσης. Ούτε καν την βία που άσκησαν κάποιοι «καθεστωτικοί» συμφοιτητές τους! Γιατί οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πάτρας βρέθηκαν σε εκείνη την αίθουσα; Ήταν η πρώτη τους φορά; Αν δεν ήταν, έγιναν και τις προηγούμενες αντίστοιχα επεισόδια; Αν όχι γιατί δεν έγιναν ενώ τώρα προκλήθηκε ένταση;

Ο κ. Καπλάνης φοβήθηκε για τη ζωή του και μπήκε στην ψυχολογία του θύματος ενός δήμιου… Αν όντως πάλεψε για τη δημοκρατία όπως αναφέρει, τότε θα καταλάβει πως αυτές οι –εν βρασμώ- (καλόπιστα αναφέρω) χοντράδες δεν έχουν ούτε δράμι αλήθειας. Αλλά αφού αρέσκεται στην ψυχολογική υποβολή, ας του προτείνω ένα σενάριο για άσκηση στο σπίτι: «Ένας νέος, είκοσι ετών, με πατέρα ιδιωτικό υπάλληλο σε επιχείρηση που «σφίγγει λουριά» λόγω κρίσης και μητέρα δασκάλα. Τυχερός αφού οι γονείς του έχουν εισόδημα να υποστηρίζουν ακόμα, όχι άνετα βέβαια, τις σπουδές του. Σπουδάζει σε ένα Τεχνολογικό Ίδρυμα της επαρχίας. Τα κόστη μεγάλα, καθώς οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται έξω από την πόλη, το σπίτι του επίσης. Μετά από τρία χρόνια σπουδών η σχολή του συγχωνεύεται. Η απόφαση δεν αναφέρει τίποτα για την δική του τύχη αλλά και το μέλλον του πτυχίου του. Αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον οξυμένης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης όπου το μόνο ποσοστό που ανεβαίνει είναι αυτό της ανεργίας». Μπείτε στη θέση αυτού του νέου κ. Καπλάνη, με την σημείωση πως αυτός είναι από τους προνομιούχους. Υπάρχουν πολύ πιο δακρύβρεχτες ιστορίες, αν δε το πιστεύετε ρωτήστε τους συναδέλφους σας το προσωπικό του ΤΕΙ.

Εκείνο που πραγματικά εξοργίζει σε «ειδήσεις» όπως αυτές που σχολιάζουμε, είναι το γεγονός πως πολλοί από τους άμεσα εμπλεκόμενους παριστάνουν τους έκπληκτους! Λες και κανένας δεν φέρει ευθύνη. Λες και καμία ‘κατοσταριά νέοι ξύπνησαν ένα πρωί και μη έχοντας τι καλύτερο να κάνουν είπαν «δε πάμε να κλειδώσουμε κανά δωδεκάωρο τον πρόεδρο του ΤΕΙ;»… Αστειότητες.

Η ιστορία μας, έχει και άλλους πρωταγωνιστές, το σχέδιο Αθηνά, τους σχεδόν δυο μήνες κινητοποιήσεων στο ΤΕΙ, την προηγούμενη στάση της διοίκησης, τις ευρύτερες περικοπές στην παιδεία. Μπορεί αυτές οι όψεις να μην έχουν αίμα και βία, έχουν όμως θύματα και θύτες. Και αυτή η πραγματική διάσταση απόδοσης ευθυνών, δεν καταγράφεται από σχεδόν κανένα δημοσιογράφο.

Η εύκολη λύση: φταίνε τα παιδιά. Τα παιδιά που δε στερήθηκαν τίποτα, που έβγαιναν πάντα από το δωμάτιο τους, ότι ζαβολιά κι αν έκαναν (όπως καταγράφει μια άλλη ανώνυμη συντάκτρια στο protagon.gr) τα παιδιά που κατά Γιαννακίδη που είναι αμόρφωτα και ανάγωγα και που δεν σπουδάζουν αλλά ασκούνται στο να γίνουν προβεβλημένα κομματικά στελέχη. Αν και trendy η εν γένει απέχθεια προς την πολιτική και το «πολιτεύεσθαι» νομίζω είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η αναγωγική λογική του Γιαννακίδη, που ενσυνείδητα χρησιμοποιεί τα στερεότυπα της επικαιρότητας προκειμένου να μιλήσει για μια ολόκληρη γενιά. Το «αλήτες- ρουφιάνοι- πολιτικοί» με την δόση αλήθειας αλλά και το συμβολικό φορτίο που μεταφέρει μετατρέπεται στα χέρια του Γιαννακίδη σε ένα «αλήτες- ρουφιάνοι- μέλλοντες πολιτικοί γιατί όλοι για εκεί προορίζεστε»… Η λογική της συλλογικής ευθύνης έχει και τα όριά της, και αυτό το κατάλαβε πρώτος ο Πάγκαλος, που όπως και να το δει κανείς, ότι και να φάγαμε δεν το φάγαμε παρέα, στα σίγουρα αυτό…

Δεν πρόκειται να υπερασπιστώ τους απεχθείς κομματικούς μηχανισμούς στα πανεπμαφαλνταιστήμια, το άθλιο πελατειακό σύστημα που είχε εγκατασταθεί στην πλάτη της συνδιοίκησης. Δεν πρόκειται να υπερασπιστώ μια εκπαίδευση που ολοένα και απομακρύνεται από την γνώση και την επιστήμη, ούτε μια παιδεία που ασκεί την νεολαία στον άκρατο ανταγωνισμό, στις μόνιμες εξετάσεις και την ευκαιριακότητα της μάθησης. Δεν πρόκειται ποτέ να πω πως ο περιορισμός καθηγητών και διοικητικών ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος αποτελεί ενδεδειγμένη κίνηση διεκδίκησης. Ωστόσο θεωρώ προκλητικό, η ίδια φιλοσοφία και πολιτική που μας έφερε μέχρι εδώ, να βαφτίζεται μεταρρύθμιση, να φοράει τα ρούχα του εκσυγχρονισμού και να μας πλασάρεται ως ένα καλύτερο μέλλον…

Είτε αρέσει στον κύριο Γιαννακίδη, είτε όχι, το καλύτερο μάλλον αυτού εδώ του τόπου, βρίσκεται στα χέρια αυτών των παιδιών, στα δικά μας χέρια και στις χιλιάδες των συνομηλίκων μας. Αυτό το μέλλον θα πρέπει να βρούμε τα εργαλεία να το σχεδιάσουμε, τις λέξεις να το περιγράψουμε, γιατί τα πατρόν του παρελθόντος πολλές φορές κρίθηκαν ελαττωματικά. Και σε αυτό το μέλλον δε χρειάζονται συμβουλάτορες που θα κουνούν το δάχτυλο, τέτοιους είχαμε πολλούς. Ούτε χρειάζονται αυστηροί γονείς και πειθαρχία που θα ασκούν το παιδί τους στο “yes sir”. Συλλογικότητα χρειάζεται, αλληλεγγύη χρειάζεται, μόρφωση χρειάζεται και κυρίως μια κουλτούρα που να μην απαιτεί 1.195 λέξεις για να περιγράφεις τα αυτονόητα, μια Κυριακή πρωί. Καλημέρα σας.

20 Σχόλια to “Περί του αυτονόητου…. τι δεν καταλαβαίνεις;”

  1. […] από τη Λέσχη  – Φτιάχοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρία… η […]

  2. Ε, όχι κι έτσι, κύριε Προμπονά! Η συμπεριφορά των φοιτητριών που βλέπουμε στα βίντεο είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, φασιστική!
    Γράφετε : «Ο κ. Καπλάνης στις δηλώσεις του αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα βίας». Εννοείτε ότι αυτά που βλέπουμε στο βίντεο δεν είναι άσκηση βίας με θύμα τον κ. Καπλάνη;
    Δυστυχώς, η αντιδημοκρατική νοοτροπία είναι κυρίαρχη στη σημερινή Ελλάδα. Κάποτε η βία ασκείτο από τη «δεξιά» ενάντια στην «αριστερά» και γενικότερα ενάντια στο λαό. Βία και από τη μεριά του κράτους και από τη μεριά του παρακράτους.
    Σήμερα, η βία ασκείται από το κράτος και το παρακράτος. Μόνο που αυτή τη φορά, το παρακράτος είναι σε μικρότερο ποσοστό «δεξιό» και στο μεγαλύτερο ποσοστό του «αριστερό». Κάποτε, όταν λέγαμε «τραμπούκος» αυτό σήμαινε αυτόματα «δεξιός» σε αγαστή σύμπνοια με το κράτος και την αστυνομία, σήμαινε συμμορία ΕΚΟΦ και «Καρφίτσας» μέχρι και δολοφονία (Λαμπράκη). Σήμερα, πάρα πολλές φορές, σημαίνει «αριστερός», σε αντίθεση με το κράτος και την αστυνομία, σημαίνει τραμπουκισμός ενάντια όχι ενάντια σε χρυσαυγίτες ή φασίστες (εκεί βρομάει μπαρούτι), αλλά, ενάντια σε όποιον πολιτικό, δημοσιογράφο, φοιτητή δε συφωνεί μαζί τους.
    Οι «αριστεροί» έπαψαν να αγωνίζονται για τη «δημοκρατία» και το «1-1-4» (αυτά, μετά το 74 και ιδίως μετά το 81, έχασαν σχεδόν κάθε νόημα) και άρχισαν να χρησιμοποιούν λεκτική και υλική βία (προπηλακισμούς, εκτοξεύσεις γιαουρτιών, κουλουριών, καφέδων, εμφιαλωμένων νερών, κλπ.).
    Και το χειρότερο από όλα : αυτές οι «μάχες» δίνονταν με αντίπαλους άμαχους και πάντα σε αναλογία συντριπτική υπέρ των «αγωνιστών». Αυτό στοιχειοθετεί και το (ηθικό) αδίκημα της ανανδρίας.

  3. Mr cityzoo έτσι σου απευθύνομαι γιατί τέτοια είναι η κοινωνία που δημιουργείς , τέτοια είναι τα παιδιά που θέλεις κοινώς ζώα δηλαδή.Τα ζώα δεν στερούνται ενστίκτων , στερούνται λογικής. Η κατάληψη που πραγματοποιήσαν τα παιδιά μας στην διοίκηση του ΤΕΙ δεν ήταν παρορμητική η κυρίως τέτοια αλλά αποτέλεσμα απόφασης μιας γενιάς που δέχεται πολλαπλά βασανιστήρια στο σώμα και το μυαλό της.Από πότε ο σεβασμός στους μεγαλύτερους ταυτίζεται με την υποταγή και την λοβοτομή; Και καλά σεβασμός αλλά που είναι η στοργή των μεγαλύτερων και καθηγητών μάλιστα για τους μαθητές τους;Πριν πάμε λοιπόν στο σεβασμό , ας μιλήσουμε για την στοργή και την φροντίδα προς τα παιδιά μας. Στοργή σημαίνει κοροιδία δηλ. άλλα λέω και άλλα κάνω; Στοργή σημαίνει αγνοώ τις αντιδράσεις των μικρότερων και αδύναμων και πράττω σύμφωνα με τις βουλές τις εξουσίας;Στοργή σημαίνει παραπλάνηση από θέση ισχύος και βολέματος ταυτόχρονα;Στοργή σημαίνει να αγνοείς τον τιτάνιο αγώνα των νέων να επιβιώσουν στην κρίση;;Oταν είσαι πατέρας μόνο για τον κανακάρη σου και την κοράκλα σου και μετατρέπεσαι σε δήμιο για τα άλλα παιδιά σου τους μαθητές σου , τότε είσαι ανάξιος πατέρας .Τότε γίνεσαι πατριός και τύρανος ,Και φυσικά η μοίρα του τύρανου είναι γνωστή , αργά η γρήγορα παραδίδεται στην κοινωνική χλεύη ,Προς τι λοιπόν οι διαμαρτυρίες ;Ο πάνθηρας βγηκε από το κλουβί του φώναζαν πριν είκοσι χρόνια οι μαθητές στην Ιταλία.Σκέφτεται κανείς τι θα συμβεί αν οι σημερινές γενιές των νέων βγούν από τα δικά τους γυάλινα κλουβιά τι θα συμβεί;Εξηντάρηδες βολεμένοι πατριοί-τύρανοι , κόλακες της εξουσίες , τρέμετε .Οι ώρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες. Ένας πατέρας κι όχι πατριός-τύρανος

  4. Παντελή μου , εξαιρετική παράθεση σκέψεων και προβληματισμών και στα περισσότερα σημεία συμφωνώ . Έχεις μια διάθεση όμως υπερασπιστική των παιδιών αυτών , συντεχνιακής λογικής, που κατ εμέ είναι λάθος . Πιστεύω πως οτι σαν μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας , το βλέπεις υποκειμενικά , σε μια χώρα που η συνολική απώλεια κεκτημένων είναι καθημερινό δεδομένο , η όποια άσκηση βίας ως μηχανισμός προστασίας συμφερόντων λογαριάζεται ως έκφραση πανικού και εγωκεντρικής συμπεριφοράς . Μπορεί να μην τα φάγαμε μαζί αλλά φαγώθηκαν εν γνώση και ανοχή μας , οπότε πρέπει να ξεριζώσουμε το κακό της ιδιοτέλειας και από μέσα μας , όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα . Μπορεί να μην είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα , αλλά είναι παιδιά της κομματικής κουλτούρας και όχι της πολιτικής κουλτούρας , κάνουν περισσότερα για το χρώμα ή το σύμβολό και τις περισσότερες φορές αγνοούν ή και διαφωνούν με την ουσία των πολιτικών θέσεων . Παρασυρόντε , από την ανάγκη τους για αποδοχή , φιλία , σκοπό . Έτσι εν αγνοία τους εξυπηρετούν συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες , ένθεν και ένθεν . Και συνήθως η σκοπιμότητα η πολιτική δεν έχει να κάνει με την ανάληψη της εξουσίας , ή την καταστροφή του συστήματός , αλλά με την απλή φιλοδοξία ενός μέσου στελέχους πολιτικής νεολαίας να αναδειχθεί στην κομματική πυραμίδα. Είναι καιρός της Αλήθειας και της ουσιαστικής αλλαγής και αυτό δεν θα γίνει με τις παλιές πρακτικές .

  5. 1ον ευτυχως να και ενα αρθρο οι φοιτητες δεν ειναι ανωριμα, χωρις παιδεια «παιδακια».
    2ον αναρωτηθηκε ποτε κανενας : για ποιο λογο φωναζουν οι φοιτητες? τι εκανε η δεν εκανε ο συγκεκριμενος «κυριος»? τι υποστηριζει? αν ενδιαφερεται πραγματικα για τους φοιτητες του τει? αν τοσο καιρο εχει στηριξει ολους αυτους τους φοιτητες που αγωνιζονται για να μην περασει το σχ αθηνα?
    3ον αναρωτηθηκε ποτε κανενας επισης που ηταν το mega,ο alpha,το protagon,η lifo κλπ που τοσο καιρο δεν ανεφεραν ουτε για μια στιγμη τους φοιτητες και τις αντιδρασεις-αγωνες που γινονται πανελλαδικα για να μην περασει αυτο το σχεδιο?
    4ον επειδη δυστυχως σαν προβατα που ειμαστε εμεις οι ελληνες κ βαζω κ εμενα μεσα ακουμε παντα τη μια εκδοχη χωρις να ψαχνουμε ποτε να μαθουμε τη αλλη θα κανω οτι μπορω για να ενημερωσω εγω για τα προβληματα που εχει δημιουργησει σε εμενα αυτος ο «κυριος»

    το 2010 περασα στο τμημα εμποριας κ διαφημισης τει πατρας παραρτημα αμαλιαδας.(τμμα το οποιο ανοιξε 2009). το τμημα μας λοιπον σταματα να δεχεται εισακτεους εκεινη τη χρονια, με αποτελεσμα να έχει δεχτει φοιτητες μονο 2 χρονιες και να ειμαστε συνολο 100 περιπου εγγεγραμμένοι. τα προβληματα παρα πολλα (δεν μπορουσαμε να δηλωσουμε μαθηματα-δεν ειχαμε καθηγητες κλπ)

    το Σεπτεμβρη του 2012 βγαινει ανακοινωση οτι για το τμημα μας τα μαθηματα θα διδασκονται στην Πατρα. αντε να μετακομισουμε μεσα σε 15 μερες (που λεφτα παλι?) να παμε στην πατρα με την ελπιδα (μαλλον σιγουρο το ειχαμε) οτι θα τελειωσουν τα βασανα μας. αλλα ακομα και εκει ακολουθησαν αλλα προβληματα. καθηγητες παλι δεν ειχαμε, καναμε μαθηματα στα υπολοιπα τμηματα (ενα ενα τα μαθηματα μας τα αντιστοιχησαν με μαθημα αλλου τμηματος μερικες φορες σχετικο τις περισσοτερες ομως ασχετο, τα μαθηματα επεφταν το ενα πανω στο αλλο και ως αποτελεσμα εγω στην εξεταστικη μια μερα να δινω 2 μαθηματα την ιδια ωρα / η γραμματεια του τμηματος μου βρισκεται ακομα στην Αμαλιαδα!!!). ο «κυριος » λοιπον που ολα τα παιδακια βριζουν ειχε κλεισει-φερει παρανομα ενα τμημα στην εδρα του τει (δεν θελω καν να σχολιασω το οτι ειχε υποσχεθει αλλο τμημα στον δημαρχο της αμαλιαδας οταν εφυγε το δικο μου)

    31 Ιανουαριου του 2013 το υπεροχα σχ αθηνα…στην αρχη λοιπον μετεφερε 7000 φοιτητες στο Μεσολογγι, συγχωνευε ενα τμημα και καταργουσε ενα αλλο. ο «κυριος» αυτος δεν ενδιαφερεθηκε, δεν στηριξε ποτε τους αγωνες μας αντιθετως κρατουσε μια ειρωνικη σταση απεναντι μας. Αργοτερα ένα νεο σχεδιο αλλαζει λιγο τα δεδομενα, δεν μεταφερει τοσα τμηματα αλλα τα καταργει.καταργει ενα ακομα που δεν επηρεαζοταν προηγουμενως. ο «καημενος» «κυριος» συνεχισε να κρατα αυτη τη σταση. μεχρι που ενα ωραιο πρωι σκαει μια βοβμα οτι η εδρα του τει μεταφερεται στο Μεσολογγι..αμεδως εγινε γενικη συνελευση οπου εκανε λοιπον ο προεδρος στροφη 180 μοιρων και εκανε προταση για το υπουργειο οπου αφορουσε την εδρα και τις σχολες και διαβεβαιωσε οτι αν δεν γινει δεκτη η προταση θα συνεχισθει η αναστολη-παυση λειτουργιας του τει και θα παραιτηθουμε.πηγε λοιπον στο υπουργειο μιλησε με βουλευτες με τοπικους παραγοντες δημαρχο…φτανοντας στο υπουργειο μαζι με τους φοιτητες-καθηγητες-διοικητικα μελη βεβαιωθηκε οτι η εδρα θα μεινει στην πατρα.για τις σχολες ουτε λογος..

    οταν λοιπον στην επομενη γενικη συνελευση δεν παραιτηθηκε και ανοιξε και το τει οι φοιτητες προσπαθωντας πρωτα με το διαλογο ειπαν στον προεδρο «κυριο» Καπλανη να παραιτηθει και να κλεισει το τει. αρνηθηκε και οι ειρωνικες απαντησεις του εξοργισαν τους φοιτητες.
    βλεπετε οταν σε πουλανε-ξεπουλανε για μια εδρα δεν μπορεις να μεινεις ηρεμος και να πεις ναι ελα κανε με οτι θελεις, οτι σε συμφερει για μια ακομη φορα. το τι ειναι αυτο το «ταπεινο χαμομηλακι» οι φοιτητες του τει της πατρας το γνωριζουμε πολυ καλα..

    ολοι οσοι κρινεται αυτα τα παιδια καλο θα ηταν να κοιτατε την δικη σας καμπουρα..και αν και τοτε βρισκεται ανωριμα-κακομαθημενα η οτιδιποτε αλλο καλο θα ηταν να συνειδητοποιησετε και εσεις οτι ειστε λιγο προβατα και να αρχισετε να κανετε λιγο μπεε

    με εκτιμηση μια φοιτητρια του τει πατρων

  6. Ασυνταξία,αγραμματοσύνη,ανορθογραφία.Και θες και πτυχίο ΤΕΙ.
    Όσο για τα επιχειρήματα ,δεν βρίσκω λόγια….
    Από αντίληψη δε,κότας….
    Αυτό που δεν καταλαβαίνετε εσείς, οι σωτήρες του έθνους ,επαναστατημένοι -αδικημένοι σπουδαστές,είναι οτι δεν έγινε τόσος ντόρος για την ουσία των διεκδικήσεών σας,αλλά για τον τρόπο διεκδίκησης.Που ήταν αισχρός .Τελεία -παύλα.
    Και για να καταλάβεις το μέγεθος της βλακείας,στρέψατε αλλού από ‘ κει που θέλατε τους προβολείς.
    Η βλακεία είναι αήτητη!

    • ευγε λοιπον σε εσενα που κρινεις το αν θα παρω πτυχιο απο τα γεγονοτα που κατεγραψα. εισαι πολυ ανωτερος κ παλι ευγε
      επιχειρηματα δεν τα καταλαβες? και αν οχι τι ακριβως σε δυσκολεψε?
      ναι επειδη με ξερεις κ απο χθες μιλας για την δικη μου αντιληψη…(τι ακριβως πρεπει να πω εγω για τη δικη σου???????????)
      για να καταφερουμε να διεκδικήσουμε αυτο που θελουμε πρεπει να φυγει οντως αυτος ο ανθρωπος που μας πουλαει για την θεση του, εξυπηρετει τα συμφεροντα του καθε δημαρχου-βουλευτη, αδιαφορει για τα προβληματα μας, υπογραφει σχεδια αρκει να μην επηρεαζει τη καρεκλα του κλπκλπ
      προβολεις θα επρεπε να ειναι στραμμενοι πανω μας απο την αρχη που βγηκε αυτο το σχεδιο. αλλο αν για συγκεκριμενους λογους δεν εγινε. αν παντως εψαξες ποτε (επειδη ειμαι σιγουρη οτι εψαχνες ολη μερα) θα ειχες βρει.

      ναι εχεις δικιο δεν ειναι επιχειρημα οταν λεω στον προεδρο του τει κυριε που θα μας πανε με το σχ αθηνα (μεσολογγι,αθηνα,θεσ/κη,αμαλιαδα η θα μεινω πατρα), κυριε θα παρατησω τις σπουδες μου αν μετακομισω κ αλλη φορα… – εε δε με αφορα.

      και οσο για το αν δειχνουν η οχι τον σεβασμο τους οι φοιτητες και ειλικρινα μην το ξαναδω γραμμενο αυτο, περα απο το οτι ο σεβασμος κερδιζεται, πρεπει εγω δηλ να σεβαστω εναν ανθρωπο που χωρις να ρωτησει κανεναν υπογραφει καταργησεις σχολων (το 2011) μεταφερει με παρανομο τροπο τμηματα (2012) και το ξανακανει βαζοντας την υπογραφη του στο σχεδιο»αποφασιζουμε κ διαταζουμε» Αθηνα. ναι πρεπι εγω σαν φοιτητρια να τον σεβαστω.

      α..κ αφου προφανως δεν εχεις παρει χαμπαρι τι γινεται πανελλαδικα με τις σχολες..κοιτα κ λιγο περα απο τη μυτη σου..α.. και οχι μονο mega/skai..κανε μου λιγο μπεεε

  7. Ναι,ο σεβασμός κερδίζεται…
    Και ‘σεις τον έχετε κερδίσει με όλα αυτά…..
    Εγώ πάντως ,κατάφερα να πάρω πτυχίο,σε δύσκολη σχολη ΑΕΙ & παρά το ότι βρήκα πολλούς σαν εσάς πρόσκαιρα εμπόδια στο διάβα μου…
    Όπως θα παρατήρησες,δεν επικοινωνούμε ούτε μέσω του MEGA!,ούτε μέσω του SKAI…..

    Συνεχίζεις να μας δείχνεις το επίπεδό σου.
    Καταλάβαμε,καταλάβαμε…..
    Και ,που ‘ σαι; Μπεεε θα σου κάνουν οι συναδελφισές σου στα ΤΕΙ : έχουν όλα τα προσόντα!

    • Δυστυχώς δεν προλάβαμε αυτές τις μέρες να συμμετέχουμε στο διάλογο αυτό λόγω υποχρεώσεων και τώρα – μετά την εξέλιξη του – δε θεωρούμε σωστό να τον ανατρέψουμε. Ελπίζουμε να συνεχιστεί.
      Να ξέρετε πάντως ότι εδώ σχόλια απαξιωτικά και ειδικά σεξιστικά σαν του ΘΦ δεν έχουν χώρο. Δεν ξέρουμε αν τελείωσε φοβερά πανεπιστήμια (σιγά- κάνε και λίγο κράτει ρε φοβερέ επιστήμονα), ξέρουμε ότι το επίπεδο του (ειδικά όταν χρησιμοποιεί φράσεις όπως «κότα») δε διαφέρει και πολύ από αυτό κάποιων οπισθοδρομικών ελληναράδων που πάντα σκύβουν το κεφάλι και γλύφουν τα αφεντικά, στέκονται προσοχή στις τρόικες, στελεχώνουν τους στρατούς των ρουσφετιών των μνημονιακών κομμάτων και θυμούνται να το παίξουν σκληροί στις γυναίκες, τους φοιτητές κ.α.
      Εδώ εμείς είμαστε με τους αγωνιζόμενους και τις αγωνιζόμενες. Στεκόμαστε δίπλα στις οργισμένες σπουδάστριες των ΤΕΙ και πλάι σε όποιον αγωνίζεται. Τα επιχειρήματά σου τα ακούμε από τα κανάλια και τους πολιτικούς της κυβέρνησης. Δε χρειάζεται να επαναλαμβάνεις κι εδώ τις κοινοτυπίες που αντιγράφεις από τα κυρίαρχα media. Αν θες να γράφεις με αυτό τον τρόπο μην κάνεις τον κόπο να συνεχίσεις….

    • http://www.pelop.gr/?page=article&docID=92721

      εσυ με τη ΦΟΒΕΡΗ σχολη…τσεκαρε το λιγο μπας κ καταλαβεις γιατι εγινε ολος ο χαμος..για να μην αναφερω το κλιμα που επικρατει στο τει εδω και 3 μηνες περιπου.

  8. Οταν τυποι «πονηροι» σαν τον «citizen» που τη βγαινουν ταχα μου απο «αριστερα» για να μας πουν ποιο ειναι το παρακρατος στο σημερινο υπερκρατος της βιας, της ανομιας και της πασης φυσεως βρωμιας και διαφθορας, αλλα και αλλοι χυδαιοι και ασημαντοι σαν τον «ΘΦ» ωρυονται για τα «εκτροπα», τοτε οσους ετουτοι (εθελοντες protagon-ιστες) κατακρινουν, δεν μπορει, θα ειναι με τη μερια του δικιου.

  9. Σεξιστικά σχόλια;;;Προς ποιόν-ποιά;
    Είστε λοβοτομημένοι .
    Ναι,έχω τελειώσει ΦΟΒΕΡΗ σχολή,και επίσης,ξέρω σύνταξη και ορθογραφία .
    Ασήμαντο είναι το site σας(3 και ο κούκος) ,που μπήκα από περιέργεια,ακριβώς γιατί είμαι ανοιχτή στην αλήθεια και στην διαφορετικότητα.
    Αλλά έπεσα πάνω σε καθοδηγούμενα πρόβατα….
    Αρκετά ασχολήθηκα .
    Φάτε το κουτόχορτό σας.

  10. Και είμαι Η ΘΦ,όχι ο ΘΦ ,που θα σας βόλευε…..

  11. Κρίμα μια γυναίκα να αναπαράγει τη χυδαία φρασεολογία για «κότες» που δε σέβονται τον καθηγητή τους. Ακόμα χειρότερο… Ως προς την ασημαντότητά μας, δεν μας πειράζει… Δεν μπορούν να είναι όλοι τόσο σημαντικοί σαν εσένα που τελείωσες ΦΟΒΕΡΗ (αλήθεια ποιος γράφει με κεφαλαία το πόσο φοβερή ήταν η σχολή του;) σχολή

  12. Βρε citizen δεν ντρεπεσαι να Παπαγκαλίζεις και με καθυστέρηση? Μη χτυπιέσαι, καταλάβαμε ότι «το μνημόνιο είναι ευλογία για τον τόπο», γι αυτό άντε να βλογήσεις τα γένια όλων αυτών που πρωτοι οι μικροαστούληδες, δουλοπρεπείς και ζαμανφουτίστες νεοέλληνες (με τέτοια μυαλά θα είσαι ένας από αυτή τη γενιά των υπεύθυνων πολιτών) τους ψήφιζαν, τους χειροκροτούσαν, τους έγλειφαν πατόκορφα, όταν έμπαιναν στην ΕΟΚ και καμάρωναν σαν γύφτικα σκεπάρνια ξεχνώντας ότι μέχρι τότε ήσαν υπέρμαχοι του «η Ελλας είναι χώρα πτωχός», μιλούσαν για σοσιαλισμό και φτιάχναν κοσκωτάδες, ονόμαζαν εκσυχρονισμό τη νέα φτώχεια, ανάπτυξη τη διασπαθιση του δημόσιου χρήματος, επιχειρηματικότητα τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, μόρφωση την εθνικιστική ή την κοσμοπολίτικη απάτη των βιβλίων των κάθε φορά ημετέρων συμβούλων και μπιστικών, ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα τη συγχώνευση με τις επιχειρήσεις των απατεώνων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με δημόσια χρηματοδότηση, τεχνική εκπαίδευση την καταδίκη στην ανεργία και τη μισοαπασχόληση και πρώτα-πρώτα την αμορφωσιά. Σε κάθε περίπτωση, πριν βαλθείς να κρίνεις και να κατακρίνεις τους τρόπους των νέων που αισθάνονται να έχουν γεννηθεί σαπισμένες και στυμμένες λεμονόκουπες, κάνε μου τη χάρη να δείξεις λίγο θάρρος (ή λιγότερη κουτοπονηρία) και να δεις το κράτος της βίας, της ανομίας, της διαφθοράς και της διαπλοκης, της νομιμοποιημένης μαφιόζικης επιχειρηματικότητας του καπιταλισμού, της ατιμωρισίας, της αντισυνταγματικότητας, του εγκεκριμενου, απο δικαστές, πολιτικούς, υπουργούς, σαδισμού των μπράβων των δυνάμεων καταστολής, τον κομφορμισμό των κ.κ. διαχειριστών, διυεθυντών, προισταμένων, πρυτάνεων και λοιπών σεβάσμιων ταγών, με το αζημίωτο, της κάθε φορά υπεύθυνης «εθνοσωτήριας πολιτικής», τη χουλιγκάνικη βία στην αλήθεια απο την καθημερινή ωμή απάτη των ΜΜΕ, τους εκβιασμούς και τις απειλές απο το αφεντικά στη δουλειά παρά ή και με το νόμο του κράτους των καπιταλιστών και των τσιρακίων τους κλπ κλπ. Και κάτι άλλο: το Βάρναλη μην το πιάνεις, όχι γιατί υπάρχει κίνδυνος ότι θα αλλοιωθεί ο λόγος του ποιητή στα χέρια σου και χαρη των σκοπών σου, αλλα να, είναι που δε σε συμφέρει διότι αποκαλύπτεται ευκολότερα η θέληση σου να διαστρεβλώσεις την αλήθεια της πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε βγαίνοντας την, ταχα μου, απο «αριστερά».

Σχολιάστε