Γράμμα σε έναν «Αγανακτισμένο» της «Ανοιχτής σχολής»

του Θάνου Ανδρίτσου

Γράμμα σε έναν «Αγανακτισμένο» της «Ανοιχτής σχολής»

Σε έχω δει, σε βλέπω όλο και πιο συχνά σήμερα στα κανάλια ή στο διαδίκτυο. Σε θυμάμαι λιγάκι και μερικά χρόνια πριν, το 2006 και το 2007, όταν ήμουν και εγώ φοιτητής, σε βλέπω και τώρα ακόμα περισσότερο, αν και είμαι κάπως πιο παραπέρα.

Απέκτησες τώρα το όνομα του «αγανακτισμένου» ή καλύτερα στο έδωσαν οι κολλητοί της κυβέρνησης στα κανάλια για να παρομοιάσουν τη στάση σου με το λαϊκό κίνημα των πλατειών.

Δεν αναφέρομαι στον κρυμμένο Δαπίτη και Πασόκο που μεταμφιέζεται σε ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από παρατάξεις και κόμματα το πρωί, πριν πάει το βραδάκι να στρογγυλοκαθίσει τις κομματικές καρέκλες του. Δεν λέω για τα πλουσιόπαιδα που ούτως ή άλλως θεωρούν μάλλον τυχαίο το γεγονός ότι αυτή την περίοδο της ζωής τους βρέθηκαν σε αυτή τη χώρα που δεν τους πολυαρέσει, τη βαριούνται και λίγο, και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τα ακριβά πανεπιστήμια ή τις δουλειές του μπαμπά. Δε λέω ούτε καν για  τον ηττημένο της καθημερινής μέρας, το γλύφτη του καθηγητή, το καρφί της τάξης, το τσιράκι του αφεντικού, που πάντα με σκυμμένο το κεφάλι, κοντά στο έδαφος που ανήκει, νομίζει ότι θα τη βολέψει με λίγο ρουφιανιλίκι, λίγη κλάψα και λίγη απατεωνιά. Ξέρω ότι έγιναν η παρέα σου όλοι οι παραπάνω. Τα βρήκες μαζί τους για να επιτύχεις το σκοπό σου, να ανοίξεις τη σχολή σου, να δώσεις τα μαθήματά σου. Ξέρω ότι καμιά φορά δεν τους γουστάρεις, ή νευριάζεις όταν σε ταυτίζουν με αυτούς.

Αυτό που δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω όμως είναι γιατί το κάνεις; Αν δεν είσαι τίποτα από τα παραπάνω τι συμφέρον έχεις, τι στόχο; Ανησυχείς για τη σχολή σου, το πτυχίο σου, το μέλλον σου; Από ποιόν απειλούνται αυτά; Από τις καταλήψεις ή μήπως από την κυβέρνηση, το μνημόνιο, το νέο νόμο; Για ποιά σχολή αγωνιάς, ποιά ομαλή της λειτουργία υπερασπίζεσαι; Αυτή που δεν έχει χρήματα ούτε για τις βασικές ανάγκες της και κλείνει σαν το ΤΕΙ Πειραιά ή την Αρχιτεκτονική πέρσι; Αυτή που δεν θα έχει καθηγητές αφού κόβονται οι συμβασιούχοι, γίνονται απολύσεις και μειώσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού; Ποιο είναι αυτό το πτυχίο που πασχίζεις να πάρεις; Το πτυχίο της 50% ανεργίας στη νέα γενιά; Μη κλείνεις τα μάτια σου, ρώτα τα αδέρφια σου, τους φίλους σου, τους μεγαλύτερους από τη σχολή που πήραν πτυχίο να σου πουν τι κάνουν. Δες τους γονείς σου που βγήκαν στην εφεδρεία, που απολύθηκαν, που δεν έχουν χρήματα όχι μόνο για το χαρτζιλίκι σου αλλά ούτε καν για τις βασικές ανάγκες. Θες να προλάβεις να τελειώσεις, να μη σου μένουν μαθήματα ώστε να γίνει τι; Να κάνεις ένα μεταπτυχιακό; Έλα στην παρέα, όλοι σχεδόν κάνουν και από ένα. Και άλλο, και άλλο. Και μετά τι; Οι καταλήψεις σε κρατάνε πίσω, σου στερούν το μέλλον σου; Ποιο μέλλον; Σε ποιο κόσμο ζεις; Έστω πριν μερικά χρόνια να είχε κάποια βάση αυτό αλλά τώρα;  Η καταστροφή, ή φτώχεια, η μετανάστευση, η εξαθλίωση, αυτά είναι το παρόν, ούτε καν το μέλλον.

Έμαθες ότι τα πάντα στη ζωή είναι το άτομο, ο συνεχής αγώνας δρόμου ενάντια στους άλλους. «Πάνω στις δικές σου δυνάμεις να στηρίζεσαι», κάθε άνθρωπος είναι μόνος του, τέτοια μαθαίναμε από το σχολείο. Εγώ θα βρω την άκρη, κάπως θα την σκαπουλάρω, έστω με δυσκολίες, σκέφτεσαι. Και που φτάσαμε ρε φίλε μου; Μέχρι και το ρεύμα θα κόβουν από τα σπίτια. Και άμα κόψουν το ρεύμα πως θα έχεις Facebook; Πώς θα κάνεις κίνημα αγανακτισμένων για να ανοίξει η σχολή; Βρες λίγο το χρόνο και την ηρεμία να σκεφτείς. Αν είσαι καβατζωμένος έχει καλώς. Άλλωστε κανείς ποτέ δεν κατηγόρησε τους πλούσιους γιατί δεν διαμαρτύρονται. Δεν διαμαρτύρονται γιατί κερδίζουν, περνάνε καλά. Αν δεν είσαι όμως αδερφέ μου μάλλον έχει πάρει λάθος δρόμο.

Λες ότι η κατάληψη δεν είναι το μοναδικό μέσο πάλης, δεν κερδίζεις τίποτα με αυτή. Βγαίνει μια «εκπρόσωπός» σου, στα κανάλια και λέει ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούμε με άλλο τρόπο, μέσω Facebook, twitter, να στείλουμε μια επιστολή… Φίλε μου και φίλη μου, εσύ χαζός ή χαζή δεν είσαι. Δεν τα πιστεύεις αυτά, δεν μπορεί να ταυτίζεται με ότι πιο σάπιο έχει βγάλει η γενιά σου. Εσύ απλά έχεις παραδώσει τα όπλα, λες ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Εδώ μας πέρασαν όλα αυτά, μια κατάληψη θα τα σταματήσει; Και αρνείσαι να απαντήσεις στο πιο απλό. Και αν δε γίνει κατάληψη, και αν  περάσουν όλα, και αν δώσεις και εξετάσεις, τι θα γίνει; Αυτό δεν έκανες τόσα χρόνια, αυτά δεν έκαναν όλοι εδώ και τόσα χρόνια; Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Συμβόλαιο ότι θα νικήσει το κίνημα δεν θα υπογράψει κανείς ποτέ, τις δυνατότητες που έχει αν συνδεθεί και με τον αγωνιζόμενο λαό πρέπει να μετράμε. Αλλά το μόνο σίγουρο, για το οποίο θα υπογράψω συμβόλαιο, είναι ότι αν δε γίνει κίνημα, αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως είναι τότε και εσύ θα βρεθείς στον ίδιο βούρκο με το διπλανό σου. Και εσύ μαζί με τον καταληψία ή τον απεργό. Και λες, όχι μωρέ, εγώ μπορεί να την παλέψω. Όντως την παλεύουν κάποιοι· τα πράγματα είναι σκληρά υπάρχουν τάξεις, συμφέροντα, κάποιοι κερδισμένοι και κάποιοι χαμένοι. Αλλά εσύ γιατί πιστεύεις ότι θα σαι από αυτούς; Δεν υπάρχουν πρώτα τα παιδιά των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, δεν υπάρχουν οι κομματικοί στρατοί. Από τους 440 που ψηφίσαν ανοιχτή σχολή στην Πάντειο για παράδειγμα 10-20 μπορεί να χωθούν κάπου. Εσένα θα περιμένανε;

Σκέφτεσαι ότι εσύ είσαι καλός φοιτητής, πέρασες στο πανεπιστήμιο με καλούς βαθμούς, δεν άφησες πολλά μαθήματα, έχεις καλό μυαλό, κάτι θα βρεθεί και για σένα. Και νομίζεις ότι έστω θα βρεις ένα καταφύγιο, στις σπουδές σου, στις έρευνες, τα βιβλία σου. Όμως δεν υπάρχουν πια καταφύγια. Δεν είσαι και τόσο μοναδικός, και οι διπλανοί σου το ίδιο μπορεί να ελπίζουν και οι εποχές είναι σκούρες. Και λεφτά για την Παιδεία και την έρευνα δεν υπάρχουν. Και λεφτά για δίδακτρα δεν έχεις, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν. Και οι υποτροφίες κόβονται. Και τελικά μόνο δυο τρεις κάτι καταφέρνουν και βρίσκεσαι να βολοδέρνεις καρφιτσώνοντας πτυχία, προσπαθώντας να πάρεις μέρος σε κάνα πρόγραμμα, να χωθείς σε καμιά δουλίτσα. Στην ίδια μοίρα με τους άλλους, που τους κατηγορούσες ότι δε διαβάζουν, ότι δεν ασχολούνται με τις σπουδές τους.

Και λες θα σκαρφαλώσω, θα προσπαθήσω, θα πατήσω επί πτωμάτων αν χρειαστεί. Όμως ούτε ο πρώτος θα είσαι, ούτε ο τελευταίος. Και κάποια στιγμή θα βρίσκεσαι με τα πόδια και τα χέρια μέσα στην απόγνωση και θα αναρωτιέσαι τι έκανες λάθος. Και θα καταλαβαίνεις ότι το γενικό λάθος δεν ήταν δικό σου, ότι το λάθος ήταν του συστήματος, ότι δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Αλλά τότε θα συνειδητοποιήσεις και το ειδικό, δικό σου λάθος και θα είναι τόσο δικό σου όσο η φτώχεια σου, όσο η μοναξιά σου και η απελπισία σου. Και δεν θα είναι ότι δεν πήρες καλούς βαθμούς, ότι άργησες να τελειώσεις, ότι δεν έκανες καλά μεταπτυχιακά. Αλλά ότι απέρριψες τον αγώνα, επέλεξες τον ατομικό δρόμο.

Έχασες μερικές από τις καλύτερες στιγμές που προσφέρουν οι συλλογικές διεκδικήσεις, τα φοιτητικά αμφιθέατρα, η αλληλεγγύη σε μια πορεία. Έχασες ακόμα και το σημαντικότερο, που κάποτε ορκιζόσουν ότι θα το κρατήσεις. Την αξιοπρέπειά σου. Δεν έγινες τίποτα διαφορετικό από μια άλαλη μάζα χειροκροτητών της σύγχρονης χούντας. Αυτό ήθελες; Να σε χλευάζουν οι συνάδελφοι σου, σα λακέ της εξουσίας; Και ούτε καν τις συνελεύσεις να μην μπορείς να κερδίσεις, και να σε αγκαλιάζουν τα πιο σιχαμερά απολιθώματα των κυρίαρχων ΜΜΕ, και να κλαψουρίζεις ανήμπορος να σταματήσεις το ποτάμι του φοιτητικού αγώνα.

Όμως κάποια στιγμή ακόμα και οι πιο σκληρές χούντες ανατρέπονται. Και τότε όλοι αυτοί που τις στηρίζανε ή που σφύριζαν αδιάφορα δεν ξέρουν από πού να κρυφτούν, δεν ξέρουν πώς να ξεφύγουν από τον εαυτό τους που στάθηκε δειλός και από την κατακραυγή όσων στάθηκαν όρθιοι.

 Έχεις όμως λίγο χρόνο ακόμα. Όχι για να διαβάσεις, αλλά για να αλλάξεις στρατόπεδο. Γιατί η ιστορία είναι σκληρή και αμείλικτη. Γιατί πρέπει να καταλάβεις ότι τα συμφέροντά σου, σήμερα και αύριο, είναι κοινά με τους αγωνιζόμενους φοιτητές, με τον ανυπότακτο λαό. Ο δρόμος είναι ανοιχτός και το μέλλον μπορεί να έχει τη μορφή που θέλουμε. Άλλαξε πλευρά για να αλλάξουμε τη ζωή…

64 Σχόλια to “Γράμμα σε έναν «Αγανακτισμένο» της «Ανοιχτής σχολής»”

  1. Γιατί εσύ που κλείνεις τη σχολή χωρίς να βλέπεις κανένα αποτέλεσμα, είσαι κάποιος… Άντε βρε καραγκιόζη, που μας το παίζεις και ιστορία κιόλας… Το σύστημα εξυπηρετείς κι εσύ κι όμοιοί σου… Ναι, το νομοσχέδιο πλήττει τους πάντες, αλλά τι ακριβώς σκοπεύεις να πετύχεις εσύ με το να κλείνεις τη Χ σχολή; Νομίζεις θα ιδρώσει το αυτί της Αννούλας και θα πει «ΟΚ guys, το παίρνω πίσω»; Ή νομίζεις πως με την κατάληψη, το ξεμπουρδέλεμα της ακαδημαϊκής διαδικασίας και τη διάλυση κι αυτής της μίζερης παιδείας που έχει καταφέρει να μείνει ακόμα στα άθλια πανεπιστήμιά μας, θα αλλάξεις τελικά τον κόσμο σου και θα βγεις στην αγορά εργασίας με 2.000€ μισθό και 8ωρο σαν κύριος; Για εντυπωσιασμό ρε το κάνεις, σ’ έχω δει κι εσένα και τους ομοίους σου στις συνελεύσεις όλης της χώρας πώς ικετεύετε κοιτώντας δεξιά κι αριστερά μετά απ’ τη δήθεν έξυπνη μαλακία που θα πετάξεις/πετάξετε, το χειροκρότημα ως επικρότηση απ’ τα γνωστά τσιράκια σου. Μιλάς για δημοκρατία. Ποια δημοκρατία εξυπηρετείς εσύ ρε κόκκινε φασίστα που βουλώνεις το στόμα και τα όνειρα των ατόμων που σωστά ή λάθος θέλουν να κάνουν μάθημα για να καταφέρουν να πάρουν αυτό το «κωλόχαρτο» όπως εσύ αποκαλείς; Και τι χολή είναι αυτή που βγάζεις για το εξωτερικό; Νομίζεις πως μόνον οι πλούσιοι πάνε έξω; Σ’ έχω δει κι εσένα και τους άλλους «επαναστάτες» σου πώς χέζεις όλα σου τα «ιδανικά» και τα πετάς στη χωματερή, αν πέσει το ζεστό παραδάκι. Απόδειξη η Όλγα Τρέμη: από επαναστάτρια των Εξαρχείων πριν πολλά χρόνια, έχει γίνει αυτή που εξυπηρετεί το σύστημα και αμοίβεται με λεφτά που εσύ κοιτάς με μισό μάτι.

    • klase mas re unknown..

    • Unknown τραβα σε καμια συγκεντρωση της ΧΑ και ασε τα περι κοκκινου φασισμου, Σε χαλαει που τα πανεπιστημια δεν ειναι ανδρο ακροδεξιων? Ξυδακι θα περασει

      • Oloi milate ek merous olwn eiste toso kathisterimenoi. Oloi prospatheite na perasete oti h dikh sas apopsh einai swsth twn allwn oxi. Gia na exoun xwristei oloi oi foithtes stin mesh kai h mia pleura exei dikio kai h allh. Alla eimaste oloi toso ilithioi p k auto to vlepoume san agwna poios tha kerdisei. Maxeste gia ta sumferonta allwn xwris na sas zhththei, xwris na sas dwthei h entolh, autovoula , autonoma. Oti kanei to politiko susthma kanete k eseis me allon tropo. Anti na xtuphsete ton purhna xtupate oti sas lene na xtupate. Gia auto mia zwh oloi tha ste papagalakia.. Gi auto sas peirazoun oi anexarthtoi, gia auto sas peirazoun oi mh politikopoihmenoi. Krinete tin sapila tis xwras kai eiste meros ths. Kai egw meros ths eimai,den diaferw. Toulaxiston to paradexomai kai prospathw na allaksw prwta emena k meta tous allous. Kante kati nomima kai pleiopshfika kai meta krinete opoion thelete. Mexri tote oti grafete kai grafw einai gia koroidia kai doulema. To facebook kai ta blogs einai gia na apoktoun proswpikothta ta paidia tis fapas. Kleiste tin sxolh nomima xwris mounopanies, kai meta oloi tha to voulwsoun. Mexri tote mn mas prhzete ton poutso. Euxaristw

  2. Αντώνης Γεωργιάδης Says:

    Μάλλον εσύ άγνωστε, είσαι από το ίδιο ποιόν της Όλγας Τρέμη, δηλαδή από τα ίδια σκατά που έχεις στο κεφάλι σου για μυαλά. ¨Αντε και καλό πτυχίο. Μετά όμως όταν θα το βάλεις στον κώλο σου τσιμουδιά.

  3. Απ’ την απάντησή σου φαίνεται το ποιόν σου: δεν απάντησες σε κανένα απ’ τα θέματα που έθεσα. Ακόμα κι αν πίστευες πως είναι ηλίθια, θα έπρεπε να δικαιολογήσεις με επιχειρήματα, φίλε Αντώνη, το γιατί αυτά που λέω δεν είναι σωστά. Όχι να δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου (χωρίς επιτυχία), στο χώρο της εγκεφαλολογίας…

  4. @Unknown:
    δεν είμαι απ’αυτούς που βλέπουν πάντα ως πανάκεια την κατάληψη. Και το εννοώ αυτό. Συμπάσχω με αυτόν που διαβάζει και θέλει να πάρει το πτυχίο του. Ειλικρινά και πραγματικά.

    Πιστεύω,όμως, ότι πρέπει να πατήσουμε όλοι reset στο μυαλό μας και να κρίνουμε με καινούρια κριτήρια τα νέα δεδομένα, γιατί απλώς είναι νέα. Τόσο άθλια δεν ήταν ποτέ η κατάσταση στην Ελλάδα. Αν υπήρχαν 5 λόγοι το 2006 για καταλήψεις,τώρα υπάρχουν 500 λόγοι.
    Δεν μπορεί να σου υπογράψει κανείς ότι θα βγει κάτι.

    Είναι βέβαιο, όμως,ότι αν δε γίνουν κινητοποιήσεις, δε θ’αλλάξει τίποτε.

    Δεν είναι 1-2 σημεία του νόμου που μπορούν να σε κάνουν να ψιλιαστείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι ΟΛΟΣ ο νόμος. Είναι οι πιστωτικές μονάδες, είναι οι managers που θα κοιτάνε μόνο την τσέπη τους και θα σε βάλουν να πληρώσεις δίδακτρα, την ίδια στιγμή που γδέρνουν τους γονείς σου, είναι τα ν+2 χρόνια, που σε ορισμένες σχολές φαντάζουν επιστημονική φαντασία ακόμα και για τους επιμελείς φοιτητές, είναι η υποχρηματοδότηση, είναι τα πάντα! Είναι ότι καταστρέφουν το δημόσιο πανεπιστήμιο.
    Δέχεσαι ότι τα σημαντικότερα αγαθά σε μία κοινωνία είναι η υγεία και η παιδεία; υποθέτω πως ναι. Αυτή τη στιγμή τα στραγγαλίζουν και τα 2 με τον πιο προκλητικό τρόπο!
    Δε θα σχολιάσω το κατά πόσο οι αρχικαταληψίες διψούν για χειροκρότημα. Δεν έχει να κάνει με άτομα πλέον. ΑΥΤΟ πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας. Μπορεί, πράγματι, κάποιοι μέσα από αυτά τα κινήματα να εξυπηρετούν το ναρκισσισμό τους και να νιώθουν μεγάλοι επαναστάτες. Δε θα πρεπε να σε αφορά όμως αυτό. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ σημαντικότερο από τα πρόσωπα.
    Και να σου πω τι είδα εγώ: είδα σε συνελεύσεις την ΠΑΣΠ να αποσύρει το πλαίσιό της και να τάσσεται υπέρ της κατάληψης. Είδα και ΔΑΠίτες (λίγους) στις πορείες. Γιατί όόόσο ζώον κι αν ήταν κάποιος τόσα χρόνια, τώρα ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ξυπνήσει κι αυτό, όπως φαίνεται, κάποιοι το κατάλαβαν.

    (Θα συμφωνήσω με την παρατήρησή σου όσον αφορά το εξωτερικό. Εννοείται ότι πλέον όλοι -προσπαθούν να- πάνε έξω)

    φιλικά

  5. poli sosta sou apantise agnwste. siga min ka8etai na epixeirimatologei enantia stis malakies pou grafeis. autes apantontai sto parapanw keimeno alla epeidi exeis skata mes sto kefali dn boreis na katalaveis. ki opos eipame, to ptixio ston popo 😉

  6. Κλείνοντας την σχολή δεν μπορούμε να πάμε μπροστά! Μια είναι η λύση …ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

  7. Και επειδή άμα πάρω πτυχίο θα βγω στην ανεργία, σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάρω πτυχίο για να είμαι αιώνιος φοιτητής και να μην είμαι άνεργος; Και επειδή το μέλλον μου είναι ζοφερό δεν μπορώ να ασκήσω το συνταγματικό μου δικαίωμα να τελειώσω τις σπουδές μου; Αυτή η νοοτροπία είναι τουλάχιστον αφελής. Κοντολογίς μας λες ότι αφού το μέλλον μας είναι αβέβαιο να σταματήσουμε να προσπαθούμε για αυτό και να «αυτοκτονήσουμε».

  8. KARAGKIOZI TI SE NIAZEI TI THA TO KANOUME EMEIS TO PTUXIO? MONO KAI MONO POU KLEINEIS MIA SXOLH ME TIN BIA EINAI ANTIDHMOKRATIKO. KAI APTIS APADISEIS SOU KATALAVAINOUME TI KKETZIS EISAI.REEEE OUSSTTTTT

  9. Kalo Ptuxeio…. Meta p tha doulevete se kafeteries kai tha to koitate tha nai kltera…

  10. Eξαιρετικο κειμενο, αδερφε
    Δεν θα προσέθετα ούτε θα αφαιρουσα λεξη
    Το ζητουμενο ειναι αυτο ακριβως που επισημαινεις: Καλή η ατομικοτητα, και η προσωπικη φιλοδοξια (προσωπικα πιστευω οτι πανω σε αυτες τις ραγες κινειται η προοδος τοσων αιωνων), ΑΛΛΑ οταν φτανεις στο σημειο να εισαι εναντια σε στοιχειωδεις αγωνες για κοινωνικη ευημερια και σεβασμο της εννοιας του (συμ)πολιτη (σου) απο την εξουσια, τοτε καταντας αγριο θηριο της ζουγκλας.
    Ακομα και το ενστικτο της ατομικοτητας, και της προσωπικης επιβιωσης, εχει τα όριά του. Οταν αυτα ξεπεραστουν, μπαινεις στη ζωνη του δωσιλογου και του μαυραγοριτη της κατοχης. Μη φτασουμε ως εκει, λοιπον…. Οι μερες ειναι περιεργες και κανεις δεν ξερει αν θα ξαναδουμε τετοιες καταστασεις, οποτε οποιοι μιλατε για «υπερβολες», ξανασκεφτειτε το!
    Αν αντιδρατε ετσι τωρα (για το χατηρι μιας ρημαδας εξεταστικης), τι ακριβως να περιμενουμε απο σας τοτε…?

    (Ασε δηλαδη που το «τωρα» και το «τοτε» δεν χωριζονται απο καμια ιδιαιτερη κοκκινη γραμμη, οπως το ’41…. ΣΤΑΔΙΑΚΑ θα γινει η μεταβαση στην ανεχεια και την εξαθλιωση. Ηδη μερος του πληθυσμου κυριολεκτικα πειναει, και καποιοι εκει στο ΣΚΑΙ ακομα μιλανε με δεδομενα 1999- δηλαδη λες και δεν τρεχει τιποτα, και οι Ελληνες κολυμπανε στα λεφτα. Αν φτασουμε να πειναμε οι μισοι, δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι ο ΣΚΑΙ θα αλλαξει κατα κεραια αυτα που λεει. Κι αν φτασουμε να πειναμε το 90%, και παλι θα βλεπει επιλεκτικα μονο το 10% και θα ζηταει λιτοτητες ακομα. Οποτε ας ξεκολλησουμε: Tωρα ειναι το «μαυρο μελλον»! Συμβαινει ηδη….!)

  11. Έτσι έτσι, ας τσακωθούμε κι άλλο…
    Να πω την αλήθεια, για λίγο με πιάνει το συναίσθημα. Έπειτα όμως επιστρέφω στην κυνική περισυλλογή που με έμαθε η ζωή να εμπιστεύομαι. Από την εποχή των σπηλαίων, οι άνθρωποι ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξαν εξ ‘ολοκλήρου ίσοι. Πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν οι πλούσιοι, οι «την παλεύω δεν την παλεύω» και οι άθλιοι. Ιστορικά αποδεδειγμένο. Όσο πιο γρήγορα αποδεχτείτε την πραγματικότητα, τόσο λιγότερο θα πονέσετε και τόσο περισσότερο χρόνο θα έχετε να κοιτάξετε την πάρτυ σας. Ναι, κι εγώ ονειρεύομαι να ήμουν ο Super Hero της εποχής μας που θα εκδικηθεί τους «κακούς» και θα δώσει ανάσα στον κόσμο (ή τελοσπάντων πολλούς Super Heroes να αλλάζουμε τον κόσμο), είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό από το να μετράω προβατάκια.

    Προτού αρχίσει κανείς τους ρομαντισμούς και τα μαθήματα ηθικής περί αντίστασης κι αξιοπρέπειας κλπ, να σας πω ότι αδιαφορώ πλήρως (άλλο ένα μάθημα χαρισμένο απλόχερα από την ζωή και μάλιστα από κοινούς ανθρώπους, σαν εσάς που γράφετε εδώ. Έτσι κι αυτοί, στα λόγια ρομαντικοί, στις πράξεις ο καθένας να ικανοποιήσει το εγώ του με ΚΑΘΕ κόστος). Η αλήθεια πονάει, το γνωρίζω. Καμιά φορά είναι τόσο σκληρή που δεν υποφέρεται. Είναι υπόθεση του καθενός αν θα συμβιβαστεί μαζί της ή αν θα συνεχίσει να προσποιείται ότι δεν την έμαθε ποτέ και να πιστεύει ότι αυτός θα φέρει την ισότητα στον πλανήτη Γη.

    Πάντως τους παραδέχομαι αυτούς που συντονίζουν τέτοιας μορφής εξελιγμένη -ή μάλλον καλύτερα, μεταλλαγμένη- χούντα (σε όλη την υφήλιο). Οι τύποι έχουν ζωγραφίσει πραγματικά.

  12. Απορία: γιατί η «επανάσταση» δεν εγινε πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα ειχε νοημα και θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα; Μήπως για να μην χαλάσετε τα μπάνια του λαού; Σορρυ αλλά αυτό και μόνο δείχνει ότι η «επανάσταση» γινεται μόνο για την «επανάσταση»…

    Οι καταλήψεις ειναι σαν να πηγαινεις να ζητήσεις αυξηση από το αφεντικό σου και του λες » κρατάω την αναπνοή μου μεχρι να σκάσω αν δεν μου δώσεις αυξηση…». Μπορεί και να δουλέψει κάποια φορά….

  13. @ Άνώνυμε των 21/9 9.46μμ, που απ’ ότι φαίνεται είσαι δόκιμος κορνιζοποιός, δεν είναι ΚΚΕτζής ο Θ. Ανδρίτσος, γιατί αν ήταν θα τα έθετε ακόμα πιο σωστά, όπως σωστότερη στάση θα είχαν και οι σύντροφοί του σε σχολές-σωματεία κλπ. Πάντως παλευτά τα ‘πε και τώρα.

    @ Έζιο, η προβολή (projection) του παρελθόντος στο μέλλον με απαισιοδοξο καρμπόν δεν είναι σωστή, είναι υπόκλιση στην εξωιστορική και ιδεαλιστική αντίληψη της κοινωνίας. Που όλα τα βλέπει 1ον ως αποτέλεσμα του τί έχει καθένας στο κεφάλι του και 2ον ως αιωνίως αμετάβλητα και «ανακυκλούμενα» μέχρι το Πάσχα του έτους 7.858 (μετά ελεύσεως Αντιχρίστου) και ακόμα παραπέρα.
    Γι’ αυτό και ο κόσμος δεν αλλάζει (και θα συνεχίσει να αλλάζει) λόγω καλοσύνης, τσίπας, συγκίνησης, βουρκώματος και καρδιοχτυπιού (αν και αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι ως συμπληρωματικά) αλλά λόγω ιστορικής κοινωνικοπολιτικής αναγκαιότητας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Αν εσύ την μεταβολή από την πρωτόγονη κοινωνία, στην δουλοκτησία της αρχαιότητας, στη φεουδαρχία του μεσαίωνα και στον καπιταλισμό της σύγχρονης εποχής (δηλαδή τα τεράστια διαδοχικά βήματα της ανθρωπότητας προς τα μπρος) τα θεωρείς «ψύλους στ’ άχυρα» ή «τρίχες κατσαρές», μάλλον λαθεύεις επιστημονικά. Το ότι δεν γίνονται από μόνα τους και ότι χρειάζεται να βάλουμε και μεις το χεράκι μας δεν αλλάζει αυτή την ουσία, δεν είναι ούτε δονκιχωτισμός, ούτε ρομαντισμός, ούτε καλοπροαίρετος ουτοπισμός. Είναι η συμβολή του υποκειμενικού παράγοντα σε μια αντικειμενική διαδικασία.

  14. Ο κοινωνικος δαρβινισμος σου Εζιο με τρομαζει… (επισης, βασιζεται και σε ανιστορητα στοιχεια, οι πρωτοι πολιτσμοι, το 5000 πχ ηταν ειρηνικοι, εξυμνωντας την φυση, μαλιστα μερικοι και μητριαρχικοι, οπως στην κνωσσο)

    Οπορτουνιστες σαν εσενα ξεπηδησαν πολυ αργοτερα. Και μονο σε καιρους κρισης, οπως τωρα, δειχνετε τα πραγματικα, αποκρουστικα σας, προσωπα… Πορευτειτε μονοι σας, ΟΚ, τυφλοι απο ναρκισσισμο του οτι θα πετυχετε εκει οπου ολοι οι υπολοιποι θα αποτυχουν… Οταν αυριο ομως δεν τα καταφερετε, και θα βρεθειτε να εχετε αναγκη απο το συνολο, μη στραφειτε σε αυτο για βοηθεια, σε αυτο που τωρα το χλευαζετε και απαξιωνετε! Γιατι η υποκρισια εχει και τα ορια της…

    • εαυτο - κριτική Says:

      Το σύνολο, μου φαίνεται, χλευάζει και απαξιώνει οτιδήποτε διαφορετικό προς τη μονομέρεια με την οποία αντικρύζει την «πραγματικότητα». Και, αν το σύνολο, έχει τόσο αλτρουιστικά συναισθήματα γιατί απειλεί και προειδοποιεί οποιοδήποτε δυνητικά απολωλός πρόβατο;

  15. @laiko stroma: Όλες αυτές οι αλλαγές δεν μου λένε κάτι. To point μου είναι ότι από την πρωτόγονη κοινωνία μέχρι και τον καπιταλισμό της σημερινής εποχής υπάρχουν όπως είπα οι πλούσιοι/ισχυροί και οι υπόλοιποι. Στον μεσαίωνα μπορεί να ήταν ένας μεγαλογαιοκτήμονας και να ‘χε πόσους δούλους, σήμερα μπορεί να είναι ένας μεγαλοκαρχαρίας και να έχει πόσες υπαλλήλους στις επιχειρήσεις του. Την διαφορά πού την βλέπεις;

    @Ελευθερία: Δεν θα κάνω διαγωνισμό ποιος μεταξύ των δυο μας είναι περισσότερο οπορτουνιστής ή όχι (διότι αν με γνώριζες θα είχες άλλη άποψη). Θα σου ξαναπώ μόνο ότι ξέρω πολλά άτομα που γράφουν και λένε τα ίδια με σένα (μην το πάρεις προσωπικά) και όταν έρχεται η στιγμή της πράξης που πρέπει να πάρουν αποφάσεις καθημερινές σε πιο απλά ζητήματα πάνω απ’ όλα μπαίνει ο εαυτός τους και -να το πω ευγενικά- γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον συνάνθρωπο. Πόσο μάλλον αν μιλάμε για το κοινωνικό σύνολο, που κατά 99.9% τους είναι άγνωστο. Όχι, Ελευθερία (ωραίο όνομα, επίκαιρο), η υποκρισία από μερικούς δεν έχει όρια, έχει ξεφύγει τελείως.
    Μπορείς να συνεχίσεις να με βλέπεις σαν ένα αποκρουστικό πρόσωπο σαν όλα τα άλλα, δεν μου κάνει διαφορά. Όταν στην ζωή μου προσπάθησα για συνανθρώπους μου που τώρα ουρλιάζουν για «επανάσταση» και τότε προτίμησαν τον εαυτούλη τους, καταλαβαίνεις ότι έχω κάθε λόγο να μην εμπιστεύομαι.
    Όσο για το ανιστόρητα στοιχεία, ναι, στην Κνωσσό που αναφέρεις, στο παλάτι της μέναν ΟΛΟΙ μαζί κι αγαπημένοι, ειρηνικά 🙂

  16. […] Βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο blog Λέσχη και το αναδημοσιεύουμε. Το άρθρο είναι του Θάνου Ανδρίτσου. Μπορείτε να το βρείτε εδώ […]

    • Δέσποινα Says:

      Σας Ευχαριστώ!!! Σας το χρωστώ από τότε που ήμουν μαθήτρια σας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…!Εύχομαι να είστε καλά!

  17. Ευθύνες δεν έχουν μόνο αυτοί που δεν καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα του αγώνα απέναντι στο νόμο-έκτρωμα της φράου Αννούλας. Ούτε απαραίτητα είναι ατομιστές και κοιτάνε την πάρτη τους (υπάρχουν και τέτοιοι). Ευθύνες έχουν και οι αυτοανακηρυχθείσες πρωτοπορίες που τα τελευταία χρόνια στο μπαχαλεμένο και κυριαρχούμενο από τα ακαδημαϊκά και δικομματικά (+ ανανεωτική αριστερά) παράσιτα Πανεπιστήμιο, το μόνο που προσέφεραν ήταν κι άλλο μπάχαλο κι άλλος μηδενισμός. Ριζοσπαστική βαβούρα, δηλαδή, που συσκότιζε ΚΑΙ τον αναβαθμισμένο ρόλο του Πανεπιστημίου και των Πανεπιστημιακών στη Σημιτική και μεταΣημιτική εκσυγχρονιστική περίοδο ΚΑΙ τις ταξικές αλλαγές στο εσωτερικό του ΚΑΙ το ρόλο (συχνά από «προοδευτική» κατεύθυνση) που έπαιξε στην αναπαραγωγή των κυρίαρχων ιδεολογημάτων του καιρού μας, αυτών που σήμερα μας καταβροχθίζουν. Ο φετιχισμός της κατάληψης ως πεμπτουσίας της επαναστατικότητας, οι πραξικοπηματικές διαδικασίες χωρίς ζύμωση στη φοιτητική μάζα εμπόδισαν μια κριτική που θα ‘φτανε μέχρι το σάπιο μεδούλι του προ-Αννούλας δημόσιου Παν/μίου και φυσικά ούτε κουβέντα για όραμα, έστω στα λόγια, για ένα Πανεπιστήμιο συνδεδεμένο με τις ανάγκες του λαού και του τόπου. Κατά το παραμύθι, τώρα που ο Λύκος ήρθε το τσοπανόπουλο ξέμεινε από δυνάμεις και τα πρόβατα θα φαγωθούν. Βέβαια, για το τσοπανόπουλο θα φταίνε τα πρόβατα που φαγώθηκαν…
    Η αυτοκριτική δεν είναι κακό πράγμα και ούτε η ανάγκη της καλύπτεται με κραυγές εναντίον των «ατομιστών». Εξάλλου αν κάτσουμε να περιγράψουμε τις «ατομικές» διαδρομές που ακολούθησαν μετά το πτυχίο πλείστοι «επαναστάτες» της τελευταίας φουρνιάς θα τις βρούμε τίγκα στο μεταπτυχιακό (και μάλιστα στα εξωτερικά), στο διδακτορικό (εκεί που φτύναμε) και σε καλά αμοιβόμενες θέσεις του ιδιωτικού τομέα. Ήταν πολύ εύκολο και καθόλου επίπονο τα τελευταία 10-15 χρόνια να ουρλιάζεις για επανάσταση και καταλήψεις και ταυτόχρονα να ξέρεις ότι σε περιμένει ένα ωραίο μεταπτυχιακούλι ή ένας ικανοποιητικός μισθός σε μια τεχνική εταιρεία, σε μια διαφημιστική, σε ένα free press ή σε ένα ευρωπαϊκό προγραμματάκι ή έστω ένα …ipad.
    Τώρα, βέβαια, που τελειώσαν αυτά και βυθιζόμαστε στη συλλογική ανέχεια, παραδόξως(;) θα βυθιστεί σύντομα και ο χωρίς κόστος επαναστατικός βερμπαλισμός και θα αναδυθεί ελπίζω η γνήσια λαϊκή ριζοσπαστικότητα, που θα αποδειχτεί πολύ πιο δυναμική από ένα λουκέτο για τα μάτια του κόσμου σε μια κεντρική είσοδο (και οι πίσω πόρτες ανοιχτές για να κάνουν όλοι τις δουλειές τους και να μην γινόμαστε και κακοί στους «φυσικούς» συμμάχους μας ΔΕΠ) και το βήμα της χήνας στις πορείες. Μέχρι τότε, ως συνήθως, για τις «πρωτοπορίες» θα φταίει το «ζώον ο φοιτητής» που δεν καταλαβαίνει…

  18. Γράφεις:
    «Ξέρω ότι έγιναν η παρέα σου όλοι οι παραπάνω. Τα βρήκες μαζί τους για να επιτύχεις το σκοπό σου, να ανοίξεις τη σχολή σου, να δώσεις τα μαθήματά σου….»

    E! αφού με κατάταξες, τι την ψάχνεις; Ετοίμασε τώρα και ‘συ τους καταλόγους των «εχθρών του λαού»!

    Να ‘ξερες πόσοι αριστεροί φοιτητές που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες έχουν βαρεθεί το νταβατζιλίκι, τα μεγάλα λόγια, την απέραντη «επαναστική» κενολογία, την έλλειψη προοπτικής;

  19. Εζιο, η αναγωγη κοινωνικων επιλογων σε δηδεν διαχρονικα χαρακτηριστικα του ανθρωπινου ειδους ειναι ανιστορητη, απο τη μια γιατι οι κοινωνιες μεταλαχθηκαν ριζικα (και ναι, με επαναστασεις) και απο την αλλη υπαρχουν παραδειγματα στην ιστορια κοινωνιων χωρις εκμεταλλευση και με σχετικη ισοτητα (ναι, ο μινωικος πολιτισμος ειναι ενα παραδειγμα μιας τετοιας κοινωνιας νομιζω, και οχι το μονο). Η κοινωνια δεν λειτουργει νομοτελειακα, κοιτα τον εαυτο σου και μονο για παραδειγμα: το οτι ειχες δημοσια δωρεαν εκπαιδευση, το οτι δεν δουλευες στα χωραφια απο παιδι, κλπ, ειναι αποτελεσμα κοινωνικων διεργασιων και αγωνων, αν ζουσες σε μια χωρα της βαθιας ανατολης δεν θα ειχες τιποτα απο ολα αυτα, αλλα θα ησουνα σε sweatshop να φτιαχνεις Η&Μ ρουχα. Αρα, το επιπεδο που απολαμβανεις τωρα, ειναι αποτελεσμα κοινωνικων αγωνων, και αυτο το επιπεδο που θα εχεις αυριο, θα ειναι επισης αποτελεσμα αγωνων (ή ανυπαρξιας αγωνων). Αν θελεις να να μη συμμετεχεις, μεγια σου με χαρα σου, αλλα μη κανεις αναφορες σε παντοτινες ανισες κοινωνιες και στην νομοτελειακη κυριαρχια των ισχυρων. Ειναι τραγικα ισοπεδωτικο….

  20. Τις τελευταίες μέρες μετά από τη δημοσίευση του «Γράμματος σε έναν Αγανακτισμένο» τα σχόλια και οι επιθέσεις που δέχτηκε και το κείμενο και ο συγγραφέας του ήταν πάρα πολλά, και στη Λέσχη και σε άλλα μέρη που αναδημοσιεύτηκε. Όχι ότι υπήρχε τρομακτική πρωτοτυπία, αναμενόμενα και χιλιοειπωμένα ήταν τα περισσότερα που κι εγώ και οι περισσότεροι τα έχουμε ξανακουσει εδώ και χρόνια. Κόκκινοι φασίστες, μειοψηφίες, οπαδοί της βίας, υποστηρικτές του στείρου αρνητισμού, ρομαντικοί, ουτοπιστές, βολεμένοι, ψεύτικοι επαναστάτες που θα μασήσουν για να βρουν και να φράγκο κ.α. Θα ήθελα να πω ότι βαριέμαι αφόρητα το ηλεκτρονικό ξεκατίνιασμα, ειδικά την αντιπαράθεση μεταξύ απόψεων που δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να φτάσουν σε κάποιο συμπέρασμα. Επομένως δε σκοπεύω να απαντήσω, άλλωστε έγραψα και θα γράφω όποτε μπορώ ολόκληρα κείμενα με την άποψη μου και επώνυμα. Αυτοί που με ψευδώνυμα μπαίνουν σε μπλογκ της αριστεράς αναπαράγοντας το λόγο του Άδωνη μάλλον μαζοχιστές είναι. Με τύπους που χρησιμοποιούν τέτοια φρασεολογία δεν έχω καμία όρεξη να έχω διάλογο, τουλάχιστον τέτοιας μορφής.
    Εγώ μόνο δύο πράγματα θα πω, όχι απαντώντας αλλά γιατί νομίζω ότι έχουν σημασία να συζητηθούν.
    Πρώτον: Τα πιο σοκαριστικά, τα πιο πραγματικά και τα πιο δύσκολα σχόλια δεν ήταν αυτά που βρίζουν τους αριστερούς και τις καταλήψεις ή μιλάνε για τις ανοιχτές σχολές και άλλα. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Αλλά αυτά που έβγαζαν όλη την απόγνωση της σύγχρονης Ελλάδας, την απογοήτευση και την παραίτηση. Αφήστε μας να πάρουμε πτυχίο για να φύγουμε μετανάστες. Τι να περιμένεις τώρα, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, όλοι χαμένοι είμαστε. Τι μπορεί να κάνει μια κατάληψη; Ορισμένοι μάλιστα θεώρησαν ότι εμείς θεωρούμε 3 εβδομάδες καταλήψεων σαν επανάσταση, που όμως είναι καταδικασμένη να χάσει. Τέτοια παράδοση των όπλων, τέτοια υποταγή που βαφτίζεται αντικειμενικότητα και ρεαλισμός; Τόσο κομμένα φτερά; Εσάς σας καταλαβαίνουμε όλοι και εμείς τα ίδια δε σκεφτόμαστε; Αλλά πραγματικά σήμερα τι σου φαίνεται πιο πιθανό; Να την παλέψεις μέσα σε αυτή την κατάσταση ή να τους ανατρέψουμε; Εμένα το δεύτερο. Εσένα μπορεί το πρώτο, κάνε τις επιλογές σου αλλά γιατί τόσο μίσος και ρεβανσισμός; Μάλλον γιατί πιστεύεις πως άλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Πάρτε το χαμπάρι ρε τίποτα δεν αλλάζει, λένε τόσοι στα σχόλια τους. Εμείς λέμε μέχρι να πεθάνουμε δεν θα πάρουμε ποτέ χαμπάρι ότι όλα είναι χαμένα. Πάρτε το όμως κι εσείς χαμπάρι. Χωρίς αγώνα, χωρίς συλλογικότητα είστε χαμένοι, και μάλιστα πιο γρήγορα και πιο εύκολα από εμάς. Και λέμε να αντιστραφεί το ζήτημα. Για να μη φύγει όλη η νεολαία για μετανάστευση κάνουμε αγώνα. Είναι άραγες επανάσταση οι καταλήψεις, θα σταματήσουν το μνημόνιο; Όχι, σιγά μη με αποκαλύψατε κιόλας; Αλλά ναι οι καταλήψεις και οι απεργίες και οι αγώνες σε κάθε γειτονιά και όλα μαζί κάνουν κάτι που μπορεί να σταματήσει το μνημόνιο, μπορεί και σε επανάσταση να θυμίζει. Οι προσευχές, οι επιστολές και η υποταγή σίγουρα δεν θα το καταφέρουν.
    Δεύτερον: Μάλλον δεν διαβάσατε το κείμενο μερικοί, που το παίζετε φανατικοί της γνώσης. Για να πω την αλήθεια μάλλον δεν είμαι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για να κατηγορηθώ ότι αδιαφορώ και αδιαφορούσα για τις σπουδές και τη γνώση, ούτε καν χρησιμοποίησα όπως καταμαρτυρήθηκε τη λέξη κωλόχαρτο. Ωστόσο αυτό δεν έχει σημασία. Αυτό που τονίζω είναι ότι αυτός ο νόμος και η συνολική πολιτική διαλύουν και τη δυνατότητα του νέου να ζει μέσα από τη γνώση. Και γενικά και ειδικά όσους σκέφτονται μια προοπτική εντός του πανεπιστημίου (Δείτε και αυτό το ενδιαφέρον κείμενο http://rednotebook.gr/details.php?id=3241). Άλλωστε για αυτό και οι περισσότεροι σύλλογοι μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων βρίσκονται σε κινητοποιήσεις πράγμα που γνωρίζω και από πρώτο χέρι. Επίσης, ποτέ δεν θεώρησα ότι η απόκτηση πτυχίου έχει αποκλειστικό νόημα την εξεύρεση εργασίας και άρα αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ανούσια. Η μόρφωση και η ολόπλευρη γνώση είναι καθοριστικό στοιχείο για τη συγκρότηση του νέου και του εργαζόμενου και κυρίως έχουν απελευθερωτικές χειραφετητικές διαστάσεις αναγκαίες για την κοινωνία της ελευθερίας που οραματίζομαι. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι το να παλεύεις για να πάρεις πτυχίο ξεκομμένα από τους όρους δουλειάς που σου παρέχει είναι αδιέξοδο και ανώφελο.
    Τρίτον: Γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις η γνωστή σύγκριση με παλιούς αγωνιστές που τα ξεπούλησαν όλα και τέτοια. Αυτοί που εκφέρουν αυτή την κοινοτυπία δεν κάνουν μόνο πολλά λάθη ιστορικά ή παίρνουν περιπτώσεις και να γενικεύουν ξεχνώντας άλλους χιλιάδες που δεν ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Κάνουν και ένα λογικό άλμα. Δεν απαντούν αν τελικά αυτοί οι παλιοί που κάναν ότι έκαναν είχαν δίκιο ή όχι. Δηλαδή, ωραία η Δαμανάκη έγινε ότι έγινε. Αυτό σημαίνει ότι είχε άδικο στο Πολυτεχνείο; Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να μην αντιδράσει ο λαός στη Χούντα; Ε, λοιπόν ότι και να κάνω εγώ η κάθε ένας σε μερικά χρόνια αυτό δεν αλλάζει το αν έχω δίκιο σε αυτό που λέω τώρα. Άλλωστε δε ζήτησα να συμφωνήσει κανείς μαζί μου σαν φοβερό άτομο. Αλλά θεωρώ ότι αυτά που έγραψα έχουν πλευρές δίκιου, που αποδεικνύονται και από το πάθος με το οποίο δέχονται επιθέσεις.

    Αυτά,
    Θ.Α.

  21. @ ilesxi

    Για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους από τη δική μου μεριά, αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι ευθύνες για το σημερινό τέλμα (ας πούμε στα Παν/μια) έχουν και αυτοί που μονοπώλησαν με αγωνιστικούς λεονταρισμούς τα προηγούμενα χρόνια τις αντιδράσεις της σπουδάζουσας νεολαίας ξεκόβοντάς την από τα προβλήματα του κόσμου του καθημερινού μόχθου, αναπαράγοντας τον κυρίαρχο μεταμοντέρνο (και ελαφρώς καλοπερασάδικο) μηδενισμό. Και η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί ουσιαστικά με μια απογειωμένη πολιτική συνέβαλαν στο να ακούς πλειοψηφικά πλεόν αυτά που τώρα ακούς: «το πτυχίο μου κι έφυγα…»
    Απέναντι σε αυτή τη λογική – «αγωνιστών» και «μη αγωνιστών» ανεξαρτήτως ιδεολογίας – τη στιγμή μάλιστα που ο λαός εξανδραποδίζεται και ο τόπος ρημάζει, η αυθόρμητη απάντηση είναι: χλεστηκα για την αξία του πτυχίου σου,στο καλό και να μας γράφεις και χαιρετίσματα στη φράου Μέρκελ. Εμείς οι υπόλοιποι έχουμε ακόμα τα πεζούλια μας να υπερασπιστούμε απέναντι στα ντόπια και ξένα καθάρματα τύπου Ράιχενμπαχ και Διαμαντοπούλου.

  22. @Εξαποδω με εξεφρασες απολυτα οπως και μεγαλη μεριδα υγιως σκεπτομενων φοιτητων που κατηγορουνται ως »ατομιστες» απο τους »επαναστατημενους φωστηρες»οι οποιοι οπως ειπες κι εσυ παρουσιαζουν την καταληψη ως πεμπτουσια της επαναστατικοτητας και αρκουνται χρονια τωρα οπως επισης πολυ σωστα ειπες στη γνωριμη τους τακτικη του επαναστατικου βερμπαλισμου.Για να μην κουραζω προσυπογραφω ακριβως το πρωτο σχολιο σου 11:48 και συμφωνω και με το δευτερο.

    • Δυστυχως, αντιλαμβανομαι οτι μια μεριδα της κριτικης ειναι εναντια σε καποιων φωστηρων, οι οποιοι πατουν αυτοματα το κουμπι της επαναστασης, κανουν καταληψεις και αποκτουν ποντους στη λιστα με τους «100 μεγαλυτερους επαναστατες της Γενιας μας». Γιατι επιμενετε τα θετετε το ζητημα «ανοιχτη-κλειστη σχολη», απο τη στιγμη που πολλακις και μεσα στις συνελευσεις, αλλα και στο διαδρομο της σχολης εχει συζητηθει το καταστροφικο, για το Δημοσιο Πανεπιστημιο, αποτελεσμα που, στο συνολο του, θα εχει ο νομος; Απο τη μια αναγνωριζω την δυσπιστια ως προς τα μεσα παλης. Απο την αλλη, δεν μπορω να καταννοησω την αρνηση σας να κανετε την στοιχειωδη ιστορικη αναδρομη, γιατι εμας ενδεχωμενως να μην μας πιστευετε, για το πως αντεδρασαν και με ποια μεσα παλης, προκατωχοι μας, τοτε φοιτητες, πλεον εργαζομενοι (γιατι αμφιβαλλω αν ολοι αυτοι βολευτηκαν σε γραφεια πολιτικα και απο την δικια μου γνωση, οσους ξερω απο το προηγουμενο μεγαλο κινημα οντως δουλευουν) και το κατα ποσο ειναι αποτελεσματικα; Απο την αλλη, το τραβατε ως το βαθμο που αναφερετε οτι τοτε ηταν αποτελεσματικα, ομως πλεον εχει παραγινει το κακο με τις καταληψεις, δεν σας πιστευει κανεις. Δεν θα ηθελα να παρω θεση κατα ποσο οι καταληψεις ηταν συχνες ή οχι, θα ηθελα ομως να αναλογισθουμε αν οντως αυτο μειωνει την αξια και τη δυναμη των καταληψεων. Σημερα, σε καμια περιπτωση δεν μπορουν να θεωρηθουν συμβολικες, ωστε να χασουν το νοημα της συμβολης τους. Με αυτο ως δεδομενο, εγω προσωπικα καταληγω οτι εχουν ενα πρακτικο νοημα και αυτο ειναι, περα απο το μηνυμα που στελνεται, οτι δεν εχει νοημα να λειτουργει ενα τετοιο πανεπιστημιο, η ευχαιρια που δινει στη δραση, που σε κανονικες συνθηκες, εν καιρω εξεταστικης, ειναι αδιανοητη.
      Οπως πολυ σωστα επεσημανε ο συγγραφεας του κειμενου, εσεις που θελετε να παρετε πτυχιο, εσεις τα ανοιχτα μυαλα, τα υγιη σκεπτομενα ατομα, οπως διαφημιζετε και εσεις τον εαυτο σας, γιατι κολλατε, οταν περνετε απαντησεις που δεν σας αρεσουν, τις αρνηστε ξανα και ξανα; Αυτο μονο υγιη σκεψη δεν δειχνει. Εσεις, τα υγιη σκεπτομενα ατομα, γιατι αποκοπτετε τον κοινωνικο ρολο του πανεπιστημιου, γιατι απαρνειστε τις ευθυνες σας απεναντι στη κοινωνια, που σας εχει πανω απο ολα αναγκη; Γιατι πολλοι ανθρωποι ,πλεον, αποζητουν μια ελπιδα , ενα τροπο εκφρασης και περιμενουν απο αλλους να κανουν μια αρχη, και αυτοι δεν ειναι ουτε βολεμενοι, ουτε δημοσιοι υπαλληλοι. Εσεις (και εγω) δεν ειναι που πρεπει να δινεται νοημα στην αλλαγη; Αυτη, ιστορικα, με επανασταση γινεται, γιατι βγαζετε τον εαυτο σας απο εξω;

      • Οντως υπαρχουν καποιοι που ειναι υπερ της καταληψης και εχουν αποψη και καποια λογικη στην οποια βασιζονται οπως εσυ που ξερεις να συνδιαλεγεσαι.Γιατι επινεμουμε να θετουμε το θεμα »κλειστη-ανοιχτη σχολη»τη στιγμη που εχει ψηφιστει ενας καταστροφικος νομος(τον οποιο δεν δεησαμε να αποτρεψουμε γιατι ειμασταν διακοπες αλλα ας το παραβλεψουμε αυτο ως λαικιστικη σκεψη)?Προκειται λοιπον για ενα ηθικο διλλημα…Αν αυριο-μεθαυριο απο μια ιατρικη γνωματευση βρισκοσουν να πασχεις απο AIDS(ω μη γενοιτο!)θα αυτοκτονουσες η θα προετρεπες να σου κανουν ευθανασια επειδη αργα η γρηγορα ο ιος θα σε οδηγησει στο θανατο η θα προσπαθουσες να κρατηθεις στη ζωη,να τον παλεψεις και οσο το δυνατον να ζεις με ευνοικοτερους ορους?Βαλε στη θεση του Aids το νομοσχεδιο και του ασθενους οργανισμου το πανεπιστημιο και ο παραλληλισμος μου θα πασχει μονο στο οτι με το Aids μονο στο οτι το πανεπιστημιο θελουμε να πιστευουμε δε θα πεθανει τελικα,θα ιαθει πληρως.

      • Συνεχιζοντας να πω πως αυτο το παραδειγμα στηριζεται στην πεποιθηση πως η καταληψη,την οποια και συ ακομα παρουσιαζεις ως αναγκαιο και ικανο μεσο παλης και το ολο σκηνικο ως επανασταση ειναι μαι ενεση ευθανασιας..Κατ’αρχας η καταληψη,ουσα προσφιλης τακτικη των φοιτητικων παραταξεων επι χρονια για ψιλου πηδημα η ακομα και για σοβαροτερες διεκδικησεις εστω,εχει καταστει ευτελες και αναξιοπιστο ως μεσο διεκδικησης και επιπροσθετα ξερουμε ολοι πως εχει υπαρξει ολα αυτα τα χρονια αναποτελεσματικο..Βγες εξω στην κοινωνια να δεις τι γνωμη εχει για τους φοιτητες που αρχισαν ΠΑΛΙ ΩΣ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ τις καταληψεις κλεινοντας το μαγαζακι τους που το’χουν ευκολο (εχει υπαρξει και επιχειρημα υπερ της καταργησης του ασυλου,μονοι μας βγαζουμε τα ματια μας…)και ποσο αυτες εχουν απαξιωθει στη συνειδηση τους ως μεσο διεκδικησης.Το μονο που επιτυγχανεται ετσι ειναι να στρεφεται η κοινωνια εναντιον μας,η οποια πολυ περισσοτερο θα μας εκτιμουσε θαρρω αν με ανοικτες τις σχολες και θυσια προσωπικου χρονου καναμε τον αγωνα μας.Επιπλεον παρατηρειται συχνα το φαινομενο του να μη γινεται καταληψη επι της ουσιας αλλα απλη παρακωληση της εξεταστικης-μαθηματων με την σιωπηρη συνεναιση των καθηγητων οι οποιοι ομως δεν παρενοχλουνται στα υπολοιπα καθηκοντα τους,ομοιως δε και οι διοικητικοι υπαλληλοι…Ειναι σαν να εισαι στο σπιτι σου με καποιους που δεν ειναι γονεις σου ωστε να νοιαστουν για σενα και να απειλεις οτι θα αυτοκτονησεις κλεισμενος στο δωματιο σου χωρις ομως να ενοχλεις τους υπολοιπους στο σπιτι(αναλογικα πανεπσιτημιο)η τους γειτονες(κοινωνια)η την Αννουλα.Κι επιδη ξερω πως τωρα θα πεις πως γινονται δρασεις με τις καταληψεις και διαμαρτυριες θα σου πω απλως πως αυτες με θυσια προσωπικου χρονου και λιγο ζορισμα (δηλαδη κοστος που δεν εκλειπει απο τις πραγματικες επαναστασεις)θα μπορουσαν να λαβουν ολα αυτα χωρα και εν καιρω εξεταστικης και εν καιρω μαθηματων γιατι αφενος δεν ειναι ολοι οι φοιτητες απασχολημενοι την ιδια ωρα κι αν απουσιασουν απο κατι θα παρεβρεθουν σε κατι αλλο μετα,αφετερου το βραδακι ειναι ολοι ελευθεροι και τριτον υπαρχουν και τα παντα ελευθερα Σαββατοκυριακα..Μην ξινιζετε τα μουτρα σας οσοι το διαβαζετε,οι επαναστασεις θελουν κοστος και θυσιες και στο κατω κατω αν πραγματικα ερθει η ωρα και πειστουμε ολοι για αυτο που κανουμε θα τα παρατησουμε ολα ολοι και θα βγουμε στους δρομους αφ’εαυτου μας χωρις να χρειζεται εξαναγκασμος αποχης απο τα καθηκοντα μας με »καταληψη» της σχολης..Και ας ειμαστε ειλικρινης μεταξυ μας:Απο τους ψηφιζοντες την καταληψη ποσοι τιμουν την αποφαση τους?Ας μην αυθαιρετησω να πω ποσοστο αλλα ξερουμε ολοι οτι το ποσοστο που μετεχει σε διαδηλωσεις απο αυτους ειναι πολυ μικρο παρα τον απλετο χρονο που τους προσφερει η καταληψη και συνηθως ειναι οι ιδιοι,αυτοι που θα διαδηλωναν ετσι κι αλλιως με κλειστη η ανοικτη σχολη.Οι υπολοιποι »καταληψιες»ποτε δεν εχουν πατησει σε διαδηλωσεις και απλως βρηκαν χρονο για διαβασμα η διακοπες..Οσοι απο μας μετεχουμε σε εκδηλωσεις διαμαρτυριες παρ’οτι δεν ειμαστε καταληψιες το γνωριζουμε αυτο πολυ καλα και η διαφορα μας με τους αλλους που το γνωριζουν ειναι οτι εμεις το καταμαρτυρουμε χωρις φοβο με παθος..Μην ταυτιζεις λοιπον φιλε τον αγωνα και πολυ περισσοτερο την επανασταση με την καταληψη.Ειναι τουλαχιστον γελοιο!

  23. Ρε φίλε άντε πάλι, ποιός είπε ότι οι καταλήψεις είναι επανάσταση. Διαβάζεις καθόλου πριν γράψεις;

  24. Για τον Εζιο. Οταν σταματησεις να παλευεις εισαι χαμενος. Δεν ξερω αν οτ εχεις προσεξει αλλα ο κοσμος εξελισσεται και οι ανθρωποι βελτιωνονται. Δεν ξερω επισης αν το εχεις προσεξει αλλα απο την μοναρχια περασαμε στην αριστοκρατια και απο την αριστοκρατια επιχειρησαμε να κανουμε πραγματικη δημοκρατια η οποια τελικα βγηκε αντιπροσωπευτικη που δεν φτανει.
    Και τωρα παγκοσμια ο κοσμος ζηταει πραγματικη η ακομα καλυτερα αμεση δημοκρατια. Ξερεις τι σημαινει αυτο εζιο? Εξελιξη. Ισως παντα θα υπαρχουν κοινωνικες ανισοτητες αλλα ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ με καθε εξελιξη.

    αλιμονο και μερικοι ΓΕΡΑΣΑΤΕ στα 22 σας…. Λες και εχετε ζησει πολλες δεκαετιες και εχετε δει οτι δεν αλλαζει τιποτα.
    Ο κανονας λεει πως οτι αφηνεις θα σε αφησει. Πρεπει παντοτε να παλευεις για να παλευουν καθε φορα και περισσοτεροι.

    Για οσους ειστε εναντια στον νομο αλλα δεν συμφωνειτε με τις καταληψεις ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. αν οχι καλυτερα να συμμετεχετε στην καταληψεις αλλιως κοροιδευετε τον εαυτο σας. Μην τα περιμενετε ολα στο πιατο γιατι υπαρχει και αλλος κανονας. Αν κατι δεν το κυνηγησεις δεν το αποκτας

  25. @ Ezio

    Τραβούσαμε τις φυναίκες από τα μαλλιά σέρνοντας τες καταγής μέχρι την σπηλιά για να κάνουμε σεξ, γκαρίζαμε σαν τα ζόμπι σκοτώνοντας ελάφια και ζαρκάδια στις στέππες, πεθαίναμε στα 20 ενώ τώρα ψοφάμε στα 80 κλπ κλπ κλπ. Αν αυτά τα θεωρείς μπας κλας, δευτεράντζες, λεπτομέρειες και «δεν σου λένε τίποτα» δεν μπορώ να κάνω κάτι. Δυστυχώς ακόμα το ανθρώπινο είδος δεν έβγαλε πράσινα φτερά άντι για χέρια, μπετοβεργες για μπούτια, δίμετρα κέρατα και φανταιζύ αεροτομές αντί για αυτιά, ως εδώ φτάσαμε. Και σίγουρα δεν θα πάμε ούτε σε safe mode ούτε σε hibernate, θα πάμε ακόμα παραπέρα.

  26. laiko stroma s`agapaw…. eisai 8eos…

  27. @ no name me vriskeis apoluta sumfono!

  28. @no name.
    Θα ξεκινησω την απαντηση μου με την υπενθυμιση οτι με καμια δυναμη η παρομοιωση δεν μπορει να εχει αποδεικτικη ισχη, αλλα μονο επεξηγηματικη (με την εννοια του οτι δινεις στον αλλο να καταλαβει τι σκεφτεσαι). Απο τη στιγμη που εχω καταλαβει και εχω στη βαση, αντικρουσει τα επιχειρηματα σου, δεν εχει νοημα να επιμενεις στην εξηγηση των θεσεων σου. Αυτες ειναι κατανοητες.
    Αγνοωντας, παρ’ολα αυτα την επιθυμια σου να δοσεις αποδεικτικη ισχυ στην αναλογια σου.
    Θα στοιχειωθετησω(θα προσπαθησω τουλαχιστον) ενα ενα τα ζητηματα που θιγεις. 1)Θεωρεις δογματικα οτι η καταληψη, λογω της συχνοτητας με την οποια αυτη γινεται, χανει την αξια της. Ακομα και αν παραδεχτει καποιος οτι γινονται συχνες καταληψεις (σε ποσες σχολες, ομως, περα απο αυτες που υπαρχει δυνατη ριζοσπαστικη αριστερα, γινοντουσαν τα τελευταια 3 χρονια, συνελευσεις, ποσο μαλλον καταληψεις;), αυτο δεν αποτελει αναγκαια συνθηκη για τον υποβιβασμο των καταληψεων. Θα λεγα περισσοτερο, οτι αυτο ειναι ενα επιχειρημα που γενναται, πανω απο ολα απο την αντιδραση.
    2) θεωρεις οτι ο κοσμος εχει αρνητικη εικονα για το ασυλο. Παρ’ολα αυτα επικαλεισαι αυτον τον κοσμο, την «κοινη γνωμη», τη «μαζα προβατο» καθε φορα που υπαρχει γκρινια, κατω απο το επιχειρημα «αυτους ψηφισατε, καλα να παθετε». Και για να μην με παρεξηγεις, δεν σε κατηγορω ευθεως οτι το κανεις, δεν μπορω να το ξερω, παντως αυτη ειναι μια νοοτροποια που απο την εμπειρια μου, ενα μεγαλο κομματι του πληθυσμου την ασπαζεται. Παρ’ολα αυτα, η κριτικη μου βρισκεται σε αλλο σημειο, στις τακτικες γκεμπελισμου που τα ΜΜΕ χρονια τωρα υιοθετουσαν.
    Δεν σου λεω οτι μεσα στο ασυλο δεν γινονται αδικηματα. Απο την εμπειρια μου, παρ’ολα αυτα, θεωρω οτι τα αδικηματα δεν ειναι τοσο συχνα οσο ειναι εξω απο αυτο, κατι που συνεπαγεται οτι δεν εχει απολυτως κανενα νοημα η επιχειρηματολογια περι βαρυτατων εγκληματων μεσα στα πανεπιστημια, μια αποψη που, ενδεχωμενως υιοθετεις και εσυ (οτι δηλαδη δεν εχει νοημα η επιχειρηματολογια ΜΜΕ). Το προβλημα ειναι, οτι εσυ, ως φοιτητης που, υποθετω, υπερασπιζεσαι το ασυλο, προσπαθεις να μεταλαμπαδευσεις, να πεισεις τους γυρω σου οτι τα πραγματα δεν ειναι σε καμια περιπτωση ετσι, αλλα καπως διαφορετικα;
    3)Παρατηρω οτι προσπαθεις να αναγεις το συλλογικο προβλημα και τη συλλογικη ευθυνη για επιλυση του προβληματος, σε ενα ατομικο προβλημα και σε μια εκκληση για ατομικη δραση. Οταν στις Γενικες συνελευσεις τμηματος, πλειοψηφικα, επιλεγεται η καταληψη, οπως πολλες φορες εχει συζητηθει και οπως ο συγγραφεας του κειμενου τονιζει, αυτο γινεται για να μπορεσουν οι φοιτητες να δρασουν συλλογικα, για να τους δοθει η ευκαιρια, ο χρονος και ο χωρος να αναπτυξουν τις δρασεις και να ζυμωθουν στο βαθμο που χρειαζεται για να καταληξουν στην πραξη. Εκ των πραγματων, μεσα μονο απο την ιστορια, αυτο ποτε δεν εγινε με ανοιχτη σχολη. Ο νομος, οπως και εσυ μας επισημανες, ψηφιστηκε καλοκαιρι. Παρ’ολα αυτα, ειχε ανακοινωθει λιγο πριν τελειωσουν οι εξεταστικες πολλων πανεπιστημιων. Και ομως, ακομα και τοτε, γιατι δεν υπηρχε συλλογικη απαντηση, απο τους ανεξαρτητους, τα λαμπρα μυαλα που μας διαφημιζονται απο το Σκαι; Το κινημα, φιλε μου, δεν ειναι χομπυ, το οποιο το κανεις στον ελευθερο χρονο σου. Αν θεωρεις οτι ενας νομος σε βλαπτει, πανω απο ολα, υλικα, προσπαθεις να τον ανατρεψεις και αυτο το κανεις, οχι συνεχιζοντας κανονικα την φοιτητική ζωη, η οποια πλεον θα οριζεται απο αυτον, αλλα δειχνοντα εμπρακτα την αντιθεση σου και τον τροπο που εσυ αντιλαμβανεσαι το πανεπιστημιο.
    4) Το ζητημα της μαζικοτητας, που εσυ πολυ ευκολα το αναγεις(για μενα: το ξεφτυλιζεις) στο διπτυχο «διαβασμα-διακοπες» νομιζω οτι θα επρεπε να το αναλυσεις λιγο πιο προσεκτικα. Λαμβανοντας υπ οψιν τις κοινωνικες συνθηκες, και το γεγονος οτι ακομα οι πολιτες δεν εχουν παρει τις καραμπινες να μπουκαρουν μεσα στη βουλη, παρ’ολο που μισθοι συνταξεις κλπ γκρεμιζονται, νομιζω οτι μπορει καποιος να το ερμηνευσει ως ενα Σοκ. Ομως, μια κοινωνια που τοσα χρονια εχει συμβιβαστει με το να παιρνουν αλλοι, ασχετοι με τους ιδιους, αποφασεις που τους αφορουν, θα ειναι πολυ διστακτικη, στο συνολο της, να αναλαβει πρωτοβουλιες. Καταληγοντας, γιατι δεν λαμβανεις υπ οψιν σου και αυτη τη παραμετρο, οταν αναλυεις τη συμπεριφορα των υπερ-καταληψη-αλλα-απο-μακρια; Δηλαδη την ταση να αναθετουν, ακομα και αυτη την αντιδραση, σε αλλους;
    5)Δεν ταυτιζω ποτε την καταληψη με την επανασταση. Θεωρω, ομως, και η ιστορια θα ελεγα οτι με δικαιωνει, οσον αφορα το φοιτητικο κινημα, οτι ανατροπη χωρις καταληψη δεν υπηρξε.

    • Άσε μας ρε αστέρι…διάβασα τα ποστ σας και στο πρώτο σου όχι δεν έχεις αντικρούσει με κανένα επιχείρημα ότι λέει..στο δεύτερο μιλάς πιο σοβαρά αλλά και πάλι ο άλλος σου μιλάει για την πραγματικότητα που είναι πως πάνω απο τους μισούς καταληψίες πάνε διακοπές,διαβάζουνε και ξέρω γω τι άλλο.Η πραγματικότητα είναι επιχείρημα!Όπως επίσης και το ότι ποτέ στα τόσα χρόνια δεν πετύχαμε τίποτα από τις καταλήψεις,απλά εκτονωνόμασταν σαν παιδιά μια δυο βδομάδες για να σας περάσει ο επαναστατικός οίστρος,να τελειώσουν οι διακοπές και το διάβασμα και ότι άλλο.Αυτά που θα ήθελες εσύ να εξυπηρετεί η κατάληψη είναι απλές φιλοσοφίες φίλε…Μιλάμε για πραγματικότητα εδώ..Βack to reality γρήγορα!!Τα άλλα υπάρχουν μόνο στο μυαλό σου..

      • Ειναι τουλαχιστον παραποιηση της πραγματικοτητες οτι οσοι ψηφισαν καταληψη, εχουν παει διακοπες. Για να εισαι ακριβης, θα επρεπε απλα να δηλωσεις οτι δε συμμετεχουν. Αυτο ειναι η πραγματικοτητα και ο ισχυρισμος σου ειναι αναληθης.
        Επιπλεον, δειχνεις ελλειψη της ιστορικης γνωσης των κινηματων, τα οποια τελικα πετυχαν να διασφαλισουν καποια κεκτημενα, ολα αυτα τα χρονια, εφ’οσον υποστηριζεις οτι οι καταληψεις δεν πετυχαν τιποτα το ’79, το ’82, το ’90, το ’06 και το ’07. Και με αυτο ως δεδομενο, οτι τελικα οι κινητοποιησεις των φοιτητων που ΚΑΙ με καταληψεις καταφεραν να πετυχουν. Θα αγνοησω τις …υποδειξεις σου περι «φαντασιωσεων» που εχω στο μυαλο μου, τις οποιες, εφ’οσον δεν εχουν καμια υποσταση, αφου δεν εχουν και καποια αποδειξη, μονο ως προσβλητικες θα τις χαρακτηριζα.

  29. Αν ο fan dag και f d που διάβασα δηλαδή είστε το ίδιο άτομο,έτσι κατάλαβα..

  30. Καλα όλα αυτά. Η ανεργία είναι μεγάλη, οι νεοι δε βρισκουν δουλειά, τα μεροκάματα είναι της πεινας, οι επιστήμονες μεταναστευουν κλπ κλπ.
    Πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους νεους επιστήμονες, δύσκολα για όλους τους Ελληνες.
    Αυτό που κανείς δε γράφει είναι πώς αυτά θα τα ανατρέψουν οι καταλήψεις;
    -Θα βοηθήσουν να αναπτυχθει η βιομηχανία και να δημιουργηθούν νεες θεσεις εργασίας;
    -Θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί οποιοσδήποτε άλλος κλάδος της οικονομίας;
    -Θα πεισθούν οι δανειστές μας και θα μας τα χαρίσουν, δινοντάς μας άλλα τόσα;
    -Θα ανατραπεί η κυβέρνηση και θα έρθει κάποια άλλη που θα κάνει όλα τα παραπάνω;
    -Θα ανατραπεί η κυβερνηση και θα αναλάβει καποια επαναστατική κυβερνηση που θα μας οδηγήσει στην πρόοδο και την ανάπτυξη, όπως έχει γινει και σε άλλες γνωστές χωρες κατα το παρελθόν;
    -Θα πεισθεί η κυβερνηση και θα πάρει πισω το νόμο πλαίσιο ώστε να συνεχίσει το πανεπιστήμιο να λειτουργει με την κορυφαία απόδοση που λειτουργούσε μεχρι τωρα και έτσι θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας;
    Σε τι απ’ όλα αυτά στοχεύετε;

    Ή μήπως προσπαθούμε να μείνουμε σ’ αυτά που μέχρι τώρα κάνουμε, στην κουτοπόνηρη βόλεψή μας, στο αραλίκι, στην αδιαφάνεια, στο εύκολο πανεπιστήμιο που σπουδάζεις χωρις ιδιαίτερη προσπάθεια, που μπορείς να ξυπνας το μεσημερι με την ησυχία σου, να πηγαίνεις στη σχολή μόνο για καφε αλλα φυσικά να παίρνεις πτυχίο; Στο πανεπιστήμιο που παραλαμβάνει παιδιά με εξαιρετικές δυνατότητες και τα παραδίδει στην κοινωνία χωρίς εφόδια, οργάνωση και ημιμαθείς; Απ αυτούς τους επιστήμονες, κατα κανόνα, διαλέγουμε και τους εκπροσωπους μας στη βουλή που σημερα κατηγορούμε όλοι. Από αυτό το καλό πανεπιστήμιο και απο αυτό το αγωνιστικό το φοιτητικό κίνημα ξεπηδούν οι ηγετες της χώρας. Ανεκπαίδευτοι, ανερματιστοι κι αυτοί. Το μόνο που μαθαίνουν είναι τα κομματικά τερτίπια και εν τούτοις ολοκληρώνουν επιτυχώς τις σπουδες τους. Μη πατωντας ενδεχομενως ποτε σε αμφιθεατρο.

    Μήπως έτσι φτάσαμε εδώ που είμαστε;

    • Για το τι πιστευουμε με την καταληψη, εχει απαντηθει και στο κυριως κειμενο αλλα και σε διαφορες απαντησεις. Απο εκει και περα, με τι μετρα συγκρινεις την εκπαιδευση, για παραδειγμα του Πολυτεχνειου, σε σχεση με την αντιστοιχη των ξενων. Γιατι, απο αυτα που εχω παρακολουθησει, και εξαιτιας του ιδιωτικου χαρακτηρα των ξενων πανεπιστημιων, τα θεματα που βαζουν, αρκετες φορες ειναι ευκολα. Γιατι δεν μιλαμε για σπουδαστες, μιλαμε για πελατες.

      Οι ηγετες της χωρας; Οπως για παραδειγμα ο Αγωνιστικοτατος Καραμανλης, Παπανδρεου; Ή Μηπως η παλαι ποτε Πασπιτισα Διαμαντοπουλου;

    • Σαν μηχανικός που θα βγεις από ένα Πολυτεχνείο, μην περιμένεις και καλά να σε απορροφήσει η βιομηχανία, τέτοια δυστυχώς δεν υπάρχει. Φρόντισε ήδη το ΚΚΕ να κλείσει κάθε επιχείρηση που δεν τά ‘σκαγε στο κόμμα (αυτό λέγεται και πουλάω προστασία). Σήμερα, σαν μηχανικός έχεις δυο επιλογές. Να εργασθείς ως ελεύθερος επαγγελματίας βάζοντας το μυαλό να δημιουργήσει καινοτομίες, ή να πας να εργασθείς στο εξωτερικό, πράγμα όχι απαραίτητα κακό, αφού η Ελλάδα διαθέτει κατ’ αναλογία πολλαπλάσιους μηχανικούς απ’ όσους της χρειάζονται.

      • Πολιτικη θεση των τελευταιων 30 χρονων δεν ηταν η μετακινηση του πληθυσμου στις πολεις και η απασχοληση του στις υπηρεσιες; (βλεπε τουρισμος).
        Επειδη, δυστυχως, δεν εισαι σωστα πληροφορημενος, η πλειονοτητα των μηχανικων δεν δουλευουν ως «ελευθεροι επαγγελματιες», αλλα με μπλοκακι, ως εξωτερικοι συνεργατες.
        Εχε επισης υπ οψιν σου, οτι ως μηχανικος, και παλι δουλεια εργατη θα κανεις (δουλεια ΤΕΙτζη). Τελειωνοντας, εχε, επισης, υπ οψιν σου, οτι μεχρι και πριν απο 5 χρονια, η ανεργια ενος ΗΛ.Μηχανικου, ηταν ανεργια τριβης, πραγμα που σημαινει οτι ειχε αρκετες θεσεις εργασιας σε αυτους τους κλαδους.

  31. […] έτοιμος να αναφωνήσει σιωπηλά αλλά αποφασιστικά «την κατάληψη να σπάσω και στα 20 ας γεράσω!». Στον υπαρκτό φιλελευθερισμό η τήρηση της εύρυθμης […]

  32. […] έτοιμος να αναφωνήσει σιωπηλά αλλά αποφασιστικά «την κατάληψη να σπάσω και στα 20 ας γεράσω!». Στον υπαρκτό φιλελευθερισμό η τήρηση της εύρυθμης […]

  33. @Ezio Έχεις αλλάξει, μόλις πέρυσι θα ορκιζόμουνα ότι σε είχα ακούσει να φωνάζεις μπροστά σε όχλο: «insieme per la vittoria» 😉

  34. Όπως είπε και το παιδί από πάνω, Βack to reality γρήγορα!!

  35. εαυτο - κριτική Says:

    Προς όλους (μας):

    Πολλά είπατε, είπαν και είπαμε όλοι μαζί. Καιρός να μιλήσω κι εγώ μιας και όλοι αραδιάζουν με το κιλό τις σκέψεις τους. (όπα ρε φίλε και τί θα μας πεις;)

    Λοιπόν. Τα πανεπιστημιακά έδρανα…χαχαχαχα! τρίζουν οι καρεκλίτσες του κάθε καθηγητάκου ε; Όταν έγλειφε, έκανε δημόσιες σχέσεις, μαγείρευε τα πειράματα για βγάλει ένα paperάκι της κακιάς ώρας…και ανελισσόταν, ανελισσόταν….επ’ άπειρον…ήταν ωραία! 🙂 Πράγματι ε; Ωραία ήταν.
    Περνούσε και τους μαθητάδες για να μη φαίνεται κακός παρ’ ‘ό,τι τα καημενούλια αντέγραφαν για να πάρουν ένα χαρτάκι. Μα τί, θα έχουν όλοι χαρτάκι και όχι εγώ; Φυσικά φίλοι, όλοι θα φάμε. Προχωράμε παραπέρα. Αλλά πριν το κάνουμε αυτό, ας πάμε λίγο παραπίσω. Στα μαθητικά χρόνια. Τότε που όλα κυλούσαν ωραία (!) ?… Δεν είμαι καλός στα μαθηματικά, στη φυσική, στη γλώσσα. Γονιός: Δε μπορεί το παιδί Μου να μην είναι καλό! φταίει ο δάσκαλος που δεν του μαθαίνει σωστά (αλλά κόόόόόόόόόότα στο δάσκαλο, μούγκα. αφού υπάρχει το φράγκο, τί να χαλιόμαστε τώρα. Αλλά και αυτοί που τολμούν και τις κάνουν τις παρατηρήσεις τους, σπανίως είναι ευγενικοί, παρά τα πρήζουν στο δάσκαλο χωρίς ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο). Θα πληρώσω, θα το πάω στα καλύτερα φροντιστήρια/ ιδιαίτερα και ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ. Θα κάνω το σκατό μου παξιμάδι, αλλά το παιδί μου θα περάσει στην Ιατρική, το Πολυτεχνείο (Ηλεκτρολόγους-Αρχιτέκτονες-Πολιτικούς), τη Νομική. Μπράβο στο νεογνό που τα κατάφερε διαβάζοντας με τις ώωωωωωρες… να γράψει! Κι αν δε γράψει, ε τότε, θα περάσει στους Χημικούς Μηχανικούς, στην Κοινωνιολογία, το Φυσικό….και θα σκιστεί να πάρει όσο καλύτερο βαθμό πτυχίου μπορεί (ή απλά να περάσει και να πάρει το χαρτί -εξαρτάται-).

    Μη γελιόμαστε, το δύσκολο είναι να μπεις εκεί που «θες» όχι να βγεις (αν το επιθυμείς). Με σημειώσεις τις ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, διάβασμα των θεμάτων SOS, τραμπουκισμούς για το ποιός θα κάθεται πίσω από ποιόν στο αμφιθέατρο -των ΕΑΑΚ-, λίγο γλείψιμο στον καθηγητή αφότου βγει ο βαθμός, ή από ορισμένους πολύ μα πολύ διάβασμα και αποστήθιση πραγμάτων ανούσιων (που θα όφειλαν ως νοήμονα όντα να επισημάνουν οργανωμένα στους καθηγητές των αντίστοιχων μαθημάτων τη ματαιότητα και την ανοησία του να τα μαθαίνουν απ’ έξω)….κάνοντας όλα τα παραπάνω λοιπόν, όλα γίνονται. Αλλά είναι πιο εύκολο να κλείσεις μια σχολή, παρά να συζητήσεις ως ισότιμος με τους καθηγητές σου τα πραγματικά προβλήματα. Αλλά όλοι σιωπούν μπροστά στον……ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΑ. Και βρίσκουν άλλους τρόπους, πλάγιους, δεξιούς, αριστερούς, ευκολότερους, δυσκολότερους, ξέρω γω…και τα προβλήματα διαιωνίζονται αφού μας έχουν πιπιλίσει τα μυαλά με τις ιεραρχίες. Ρόλοι είναι ρε παιδιά, ρόλοι παίζουν και οι καθηγητές και εμείς. Δεν είναι παγιωμένες οι θέσεις. Ρωτήστε, μιλήστε διαλεκτικά, αντισταθείτε ουσιαστικά, ρωτήστε, αυτό δεν το καταλαβαίνω, το άλλο, εκείνο.. Πείτε στον καθηγητή: Εσύ που διαμαρτύρεσαι για τους νόμους που συνταράσσουν το «κάθισμά» σου γιατί δεν ήρθες στο μάθημα και γιατί μάθημα μας κάνει ο Λέκτορας και όχι εσύ που πληρώνεσαι για να είσαι ο καθηγητής; Και ο κατάλογος είναι μακρύς…

    Επί του πρακτέου. Μετά από 25 χρόνια εμπειρίας, βλέπω ότι η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ είναι λιγάκι μακριά. Για να μην πω πως ούτε που διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ας κάνει καθένας λίγη αυτοκριτική πρώτα, να δει ποιούς αδικεί και όχι από ποιούς αδικείται, ας ανοίξει λίγο το μυαλουδάκι του παραπέρα, κι ας δει ότι τα προβλήματα για τα οποία μιλάμε μάλλον απέχουν από πραγματικά προβλήματα και ότι αυτή η κρίση δεν είναι οικονομική. Είναι κρίση αξιών. Γελάστε όσο θέλετε, περιμένω απαντήσεις, τόσο από επαναστάτες φίλους ΕΑΑΚίτες, όσο και ΔΑΠίτες, ΠΑΣΠίτες, ΚΝίτες, Αναρχικούς, Δημοσιογράφους, «Επιστήμονες», Ηθοποιούς, Δημοσίους Υπαλλήλους (Εκπαιδευτικούς, Γιατρούς κλπ…), Ιδιωτικούς Υπαλλήλους κ.α. ….Αυτά.

    * δεν είναι όλοι έτσι. Είναι πολλοί. Και όλα αυτά προβάλλουν σε όλα τα επίπεδα.
    * Διάβασα και το άρθρο http://rednotebook.gr/details.php?id=3241 – κλασσική προσέγγιση
    * και έχω να ξαναπώ ότι οι πραγματικοί επαναστάτες δεν κλείνουν τη σχολή. Τί σημαίνει κλείνω τί σχολή; Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι.. Όταν -όσοι αρέσκονται στις καταλήψεις- τσακώνονται και διαφωνούν με τα σχέδια των γονιών τους γι’ αυτούς, τους κλείνουν το σπίτι για να μη μπορούν να μπουν; Μακάρι να ‘βλεπα έναν τέτοιο τύπο! Αλλά πού??? Να μια ακόμη απόδειξη, της μερικής επανάστασης.

    * Εξαποδώ, συμφωνώ σε πολλά από τα σημεία που έθιξες..ακόμη κι αν εσύ διαφωνείς με τα δικά μου.

  36. Σκατά στη δημοκρατία σας. Να τη βαλετε στο κώλο σας, ¨αγανακτισμένοι¨ δεξιοί φοιτητές, τη δημοκρατία που υποτειθεται πως ασκείται από τη βουλή και τη κυβερνηση. Δημοκρατία ειναι να σε στέλουν οι μπάτσοι στο νοσοκομείο? Δημοκρατία είναι τα μέτρα που πλήττουν το λαό για να γλέιφουμε την ΕΕ? ΣΚατα στη δημοκρατία σας λοιπον ,όλες τις σχολές και τις υπηρεσιες θα τις κλεισουμε και θα σας σπασουμε στο ξύλο…

    • Σκατά και στη δική σου «δημοκρατία» τραμπούκο φαιστοειδές. Καμιά συγκυριακή πλειοψηφία δεν έχει δικαίωμα να εμποδίζει την έρευνα και τη μόρφωση. Το κλείσιμο των σχολών είναι ο ορισμός της κατάλυσης του ακαδημαϊκού ασύλου, η ποιό ακραία έκφραση του φασισμού μέσα στα Πανεπιστήμια.

      • Καμια μορφωση και ερευνα δεν πρεπει να μπαινει αναμεσα στην διαθεση για αλλαγη και επανασταση. Και οι δυο υπαρχουν γιατι χρειαζονται στην επιλυση των υλικων προβληματων των ανθρωπων. Δεν ηταν ποτε στην ιστορια αυτοσκοπος, αλλα υπηρετης, δημιουργημα. Αυτη τη στιγμη, το πανεπιστημιο που… δημιουργηται, μονο τα υλικα προβληματα μας δεν εχει ως σκοπο να λυσει (ουτε της κοινωνιας, ουτε των φοιτητων). Με ποια κριτηρια θεωρεις οτι τετοιο πανεπιστημιο πρεπει να ανοιξει;

        Οσο για τον εαυτο-κριτικη: Εχεις δικιο. Το 90 % αυτου του κοσμου ειναι βολεμενοι, κανεις δεν εχει δουλεψει. Το υπολοιπο 10%, οι πολιτικοι, οι τραπεζιτες, οι κεφαλαιοκρατες, ειναι αυτοι που καλουνται να βγαλουν το φιδι απο τη τρυπα.
        Περιμενεις απαντησεις, αλλα ο ιδιος δεν απαντησες.

      • εαυτο - κριτική Says:

        f d τί φιλοσοφία πέταξες τελευταία στιγμή; «Περιμενεις απαντησεις, αλλα ο ιδιος δεν απαντησες.»

        Σε τί ακριβώς να απαντήσω;

      • Αφού δεν σου αρέσει αυτό το Πανεπιστήμιο (δικαίωμά σου), άδειαδέ μας τη γωνιά, κι άσε όσους θέλουν να μορφωθούν να το κάνουν. Το να μου στερείς τις ελευθερίες μου και τα ανθρώπινα δικαιώματά μου, στο όνομα των επαναστατικών σου φαντασιώσεων, είναι ο ορισμός του φασισμού.
        ΈΞΩ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΦΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

  37. εαυτο - κριτική Says:

    Dimitri, σε ποιόν αναφέρεσαι;

    • Aπαντάω στον f d που υπερασπίζεται τις καταλήψεις, αλλά δεν έχει δεύτερο επίπεδο απάντησης, και φαίνεται πως απαντάω στον εαυτό μου. Στο εξή θα βάζω @fd.

      • Βαριεμαι να ξανακανω τις ιδιες συζητησεις, οταν εχουν ηδη πολλες φορες αναπτυχθει. Κανε ενα scroll up και διαβασε, απο την αρχη, και την αναρτηση και τα σχολια

  38. […] έτοιμος να αναφωνήσει σιωπηλά αλλά αποφασιστικά «την κατάληψη να σπάσω και στα 20 ας γεράσω!». Στον υπαρκτό φιλελευθερισμό η τήρηση της εύρυθμης […]

  39. ΣΕ τετοια επίπεδα ξεφτίλας έχετε φτάσει… ‘ακομάτιστοι’ φοιτητες…
    http://www.spnews.gr/koinonia/society-roi/science/12999-anoixtes-sxoles-pasp-mas

Σχολιάστε