Όταν ο «Πελαργός» φέρνει τους φασίστες

Ή αλλιώς πως το ελληνικό κράτος συνεργάστηκε με τα κατάλοιπα των ναζί για να νικήσει τους κομμουνιστές και πως οι ναζί συνεργάστηκαν με το  «προδοτικό» κράτος και το σύστημα για να νικήσουν αυτούς που πραγματικά ήταν ενάντια στο σύστημα.

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας, μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Μαργαρίτη [1] για τον εμφύλιο πόλεμο που δίνει ακόμα ένα τεκμήριο για το με ποιον τρόπο τροφοδοτούνται διαχρονικά οι φασιστικές οργανώσεις.

Οποιαδήποτε ομοιότητα ανάμεσα στο κείμενο και το βίντεο που επισυνάπτεται, δηλαδή οποιαδήποτε ομοιότητα συνεργασίας και ένωσης του αστικού κράτους και των φασιστών ενάντια στην αριστερά, τότε και τώρα ,  είναι  εντελώς συμπτωματική.

Επιχείρηση «Πελαργός» (7-15 Ιουνίου 1947)

«Όσον αφορά την επονομαζόμενη επιχείρηση «Πέλαργός» , το ζητούμενο ήταν η εκκαθάριση της Στερεάς, στο πλαίσιο που δημιουργούσαν η Ναύπακτος, η Λιβαδειά, η Λαμία, και το Καρπενήσι, και στη συνέχεια, σε μια δεύτερη φάση, η εκκαθάριση του Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου. Στις επιχειρήσεις της Στερεάς το έργο ανέλαβαν οι τοπικές δυνάμεις της 85ης Στρατιωτικής περιοχής με την ενίσχυση της 74ης ταξιαρχίας, ενός τάγματος και δύο λόχων πολυβόλων. Καθώς οι δυνάμεις ήταν ανεπαρκείς και υπήρχε αδυναμία μεταφοράς άλλων από τις σε εξέλιξη επιχειρήσεις βορειότερα, ζητήθηκε η συνδρομή της Χωροφυλακής- που έστειλε δύο τάγματα- και, κυρίως η συνδρομή των ενόπλων πολιτών των ΜΑΥ και των ΜΑΔ. Η παρουσία παραστρατιωτικών ομάδων, με το πνεύμα των αντεκδικήσεων και την έφεση στη λεηλασία που μετέφεραν, έδωσε μια πρωτόγονη και άγρια μορφή στις εξελίξεις»

[1] Μαργαρίτης, Γιώργος. 2005. «Ιστορία του Ελληνικού εμφυλίου, τόμος πρώτος». Αθήνα: Βιβλιόραμα. σελ. 300

Σχολιάστε