Ποιοί Είμαστε?
«Του Μαρξ τον κάθε τόμο ανοίγαμε/ όπως ανοίγουμε τις γρίλιες του σπιτιού/ μα και χωρίς διαβάσματα / εμείς το ξεδιαλύναμε σε ποια παράταξη να πάμε και να καταταχθούμε πού/ Τη διαλεκτική εμείς δε διδαχτήκαμε απ’ του Έγελου τα λόγια/ Μέσα στης μάχης την κλαγγή/ στους στίχους εισορμούσε ευθύς»
Μαγιακόφσκι
«Το να επαναλαμβάνουμε απλά τα λόγια του Κ. Μαρξ: «κάθε βήμα ενός πραγματικού κινήματος είναι σημαντικότερο από μία ντουζίνα προγράμματα» σε μια εποχή πλήρους θεωρητικής σύγχυσης, είναι το ίδιο με το να φωνάζουμε στη θέα μιας κηδείας: «πέντε δέκα την ημέρα κι εκατό την εβδομάδα!»
Λένιν
Η Λέσχη είναι μια γωνιά του κυβερνοχώρου, όπου μια ανοιχτή «κολεκτίβα» νέων «συγκεντρώνεται» για να ασχοληθεί με την κοινωνική θεωρία και το μαρξισμό και να προωθήσει την κριτική έρευνα.
Θεωρούμε την πείρα του αγώνα το μεγαλύτερο «σχολείο» του κομμουνισμού. Η προσωπική συμμετοχή κι έμπρακτη συμβολή στο κίνημα είναι αναπόσπαστο τμήμα κάθε (ανα)στοχαστικής δραστηριότητας απ’ τη σκοπιά της κομμουνιστικής προοπτικής. Σ’ αυτή τη σχέση αλληλεπίδρασης, η συνειδητή (ανα)στοχαστική δραστηριότητα είναι με τη σειρά της τμήμα κάθε ριζοσπαστικού κινήματος και μάλιστα συγκροτητική διάσταση της νικηφόρας έκβασης. Προσεγγίζουμε λοιπόν τη δημιουργική ενασχόληση με το μαρξισμό (ως προς το κεκτημένο και την ανάπτυξή του) με άξονα την κατανόηση της πραγματικότητας πέρα από τη μορφή εμφάνισης της και στόχο την ανάδειξη και τεκμηρίωση των προοπτικών της χειραφέτησης.
Υπάρχει εμπειρία από αντίστοιχες προσπάθειες που έχουν ήδη «τη δική τους διαδικτυακή ιστορία» και καταγράφονται στα ανήσυχα πνεύματα της νέας εποχής. Προσεγγίζουμε το εγχείρημα της «Λέσχης» με όρους συντροφικότητας με όσα ιστολόγια συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στη θεωρία. Αποτελούμε με τη σειρά μας μια συλλογική προσπάθεια, που ξεκινάει σε επίπεδο νεολαίας. Πατάμε σε κοινές συλλογικές κινηματικές εμπειρίες αλλά και στην κοινή μας πεποίθηση ότι στη σημερινή κρισιακή γνωσιακή – και όχι μόνο πολιτική ή οικονομική – συγκυρία πρέπει να διαμορφωθούν «χώροι», όπου η θεωρητική δραστηριότητα δε νοείται μόνον σαν «ατομική» διαμόρφωση συνεκτικών εννοιών στο εσωτερικό ενός συστήματος, αλλά επίσης και προπαντός σαν πολιτισμική πάλη που αποβλέπει στο να μεταμορφώσει, αυτό που ο Γκράμσι αποκαλούσε, χωρίς τον παραμικρό ελιτισμό «λαϊκή «νοοτροπία»».
Είναι ανάγκη λοιπόν να καταγράψουμε, να ερευνήσουμε και να αναστοχαστούμε το πως το «κλίμα» της εποχής, ο πλούτος των αλλαγών, οι νέες κοινωνικές εμπειρίες και πρακτικές αλληλεπιδρούν με τη διαμόρφωση νέας θεωρίας. Μια τέτοια κουλτούρα της κατά Τζέημσον «γνωσιολογικής χαρτογράφησης» (Cognitive Mapping) δε μπορεί να περιορίζεται στο θεωρητικό διάλογο που αναπτύσσεται στην Ελλάδα. Προσπαθώντας λοιπόν να αποφύγουμε μονομέρειες και αγκυλώσεις που αναπόφευκτα προκύπτουν λόγω πολλών περιορισμών, θα επιχειρήσουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μιας δημιουργικής κριτικής επαφής με ένα πλήθος σύγχρονων ριζοσπαστικών – με ή χωρίς εισαγωγικά! – τοποθετήσεων. Γνωρίζουμε ότι το πεδίο των μεταφράσεων είναι δύσκολο και ο ερασιτεχνισμός είναι πανταχού παρούσα απειλή. Σηκώνουμε όμως το γάντι! Οι μεταφράσεις, αλλά και γενικότερα η επαφή με τη διεθνή συζήτηση είναι σημαντικό μέσον για τον εμπλουτισμό της εγχώριας.
Επιδιώκουμε επίσης να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με ποικίλες θεωρητικές παρεμβάσεις (πχ. ακαδημαϊκές εργασίες, συμμετοχές σε συνέδρια, κείμενα θεωρητικών προβληματισμών κ.α.) που αναπτύσσουν ή τουλάχιστον διαλέγονται με τη ριζοσπαστική σκέψη σε διάφορα αντικείμενα και πεδία. Θεωρούμε ότι ειδικά σε επίπεδο μεταπτυχιακών και διδακτορικών υπάρχει έρευνα, αλλά και επεξεργασίες που σπάνια όμως τροφοδοτούν μια ευρύτερη συζήτηση ή εν γένει αξιοποιούνται. Προφανώς, το πρόβλημα της απόσπασης της θεωρητικής δραστηριότητας από τα άλλα επίπεδα της πάλης είναι πολυσύνθετο και κανείς δεν αυταπατάται ότι μπορεί να επιλυθεί μέσω των blogs. Η βιβλιοθήκη μπορεί όμως να είναι ένα βήμα ανεξάρτητης κριτικής έρευνας για μια άλλη νοηματοδότηση της επιστημονικής κοινότητας, πέρα από στείρα ακαδημαϊκά θέσφατα. Ανάλογα με τη ροή τέτοιων αναρτήσεων θα δημιουργείται και η μη περιοδική μας έκδοση, τα «Τετράδια της Λέσχης», ηλεκτρονικά τεύχη όπου θα παρουσιάζονται με συνεκτικό τρόπο οι συγκεντρωμένες επεξεργασίες.
Τέλος, θα συμβάλλουμε στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού είτε βιντεοσκοπώντας, αναρτώντας και αναμεταδίδοντας ζωντανά διαλέξεις ή με συνεντεύξεις, μικρά ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικές δημιουργίες κ.ο.κ.
Οι σκοποί μας δεν προσδιορίζονται περιοριστικά ή με στατικούς όρους. Η «Λέσχη» αποτελεί μια δυναμική διαδικασία που κρίνεται στην ίδια την ανάπτυξή της.
Κλείνουμε αυτό το σημείωμα με την 11η θέση για το Φόιερμπαχ, όχι γιατί είθισται να κλείνουμε με τσιτάτα, αλλά γιατί για κάθε νέα γενιά που δε συμβιβάζεται με την απλή ενατένιση του ως έχει η 11η θέση αποτελεί την οριακή σχέση με το συμβιβασμό ή την οριακή πρόκληση της χειραφέτησης
« Οι φιλόσοφοι μονάχα ερμήνευαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο,
το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε.»
Εμπρός μαρς!
19 Αυγούστου, 2011 στις 5:02 μμ
Σας στέλνουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο που μόλις μεταφράσαμε στα Ελληνικά και μπορείτε να το βρείτε στο blog » για την κοινωνική αριστερά » στην παρακάτω διεύθυνση
Swan Song for the Euro
Junk It and Start Over Again
By MIKE WHITNEY
Το κύκνειο άσμα του Ευρώ
Πετάξτε το και ξαναρχίστε από την αρχή
του MIKE WHITNEY
( Δημοσιεύτηκε στο COUNTERPUNCH στις 8/8/2011:
ttp://www.counterpunch.org/whitney08092011.html )
Η μετάφραση στα Ελληνικά έγινε από το blog «για την κοινωνική αριστερά» 19/8/2011
http://giatinkinonikiaristera.blogspot.com/2011/08/blog-post_19.html
20 Αυγούστου, 2011 στις 11:51 πμ
Ευχαριστούμε πολύ… Θα το κοιτάξουμε και θα το έχουμε σίγουρα στις προτιμήσεις μας μόλις ολοκληρώσουμε μερικές ακόμα αναρτήσεις για την Αγγλία. Να ξέρετε ότι μάλλον θα τσιμπήσουμε και τη μετάφραση που κάνατε στο κείμενο της αγαπημένης Nina Power. Καλή συνέχεια και συνεχίστε την καλή δουλειά. Σίγουρα η επικοινωνία μας θα συνεχιστεί…
15 Οκτωβρίου, 2011 στις 12:07 μμ
Το Εμπρός μαρς, ειναι Militärisch συντροφε. Και αν δεν με απατα η μνημη μου γερμανικος…
15 Οκτωβρίου, 2011 στις 12:09 μμ
Το Εμπρός μαρς, ειναι Militärisch συντροφε. Και αν δεν με απατα η μνημη μου γερμανικος…όρος!!!
31 Οκτωβρίου, 2011 στις 1:19 μμ
καλησπέρα σας. ενδιαφέρουσα η σελίδα. μπορώ να στείλω κι εγώ κάποιο άρθρο και να δημοσιευτεί αν χρίζει ανάγνωσης ?
31 Οκτωβρίου, 2011 στις 1:47 μμ
μπορείς να μας στείλεις στο mail μας ότι θες…
1 Δεκεμβρίου, 2011 στις 3:43 μμ
Καλησπερα σας,
Ωραια σελιδα παιδια συγχρητηρια!
Αν και αριστερος, μετα απο 3 γενιες αριστερων!, εχω μεγαλωσει με συζητησεις γυρω απο την Αριστερα και τον Αναρχισμο, ομως δεν μπορω να πω οτι εγω εχω ιδιαιτερη θεωρητικη γνωση απο τον προοδευτικο χωρο γενικα.
Ειναι ομως 2 ερωτηματα που με βασανιζουν το τελευταιο ετος
1) αν ξαναερχοταν ο Μαρξ και ο Μπακουνιν, σημερα, τι θα ελεγαν? Θα αλλαζαν κατι στα λεγομενα τους? Μπορει να συνεργαζονταν?
2) Υπαρχει καποιο συγκεκριμενο πλανο δομης και οργανωσης της κοινωνιας μετα τον καπιταλισμο, δημιουργημενο με τα δεδομενα της συγχρονης εποχης?
Ο λογος που σας ρωτω ειναι γιατι με μεγαλη μου απορια κανοντας αυτες τις ερωτησεις σε συγγενεις και φιλους παρατηρω ενα τρομερο φετιχισμο και πιστη προσυλωση στα κατα γραμμα λεγομενα του Μαρξ, Μπακουνιν κ.α.. Χωρις κανεις να βλεπει οτι ενδεχωμενος μας δωσαν ενα υλικο που ισως χρειαζεται βελτιωση. Οποτε και οι απαντησεις που παιρνω, μονο απαντησεις δεν μου δινουν
Ευχαριστω!
27 Οκτωβρίου, 2012 στις 3:28 μμ
Πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα! Συγχαρητήρια!
26 Ιανουαρίου, 2014 στις 11:29 πμ
Γεια σας,
σας διαβάζω εδώ και καιρό, τα κείμενα σας είναι πολύ ενδιαφέροντα. Ήθελα να διατυπώσω έναν προβληματισμό: δε σας απασχολεί καθόλου ότι σε αυτό το μπλογκ γράφουν σχεδόν αποκλειστικά άντρες; ξέρω ότι στη θεωρία θα σπεύσετε να δηλώσετε υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, αλλά στην πράξη για σας οι γυναίκες ποιον ακριβώς ρόλο έχουν στην πολιτική; τις εμπιστευόμαστε μόνο σε οργανωτικά ζητήματα αλλά για «σοβαρές πολιτικές αναλύσεις» αρμόδιοι είναι μόνο οι άντρες; υποθέτω ότι θα μου πείτε πώς δεν πιστέυετε κάτι τέτοιο, τότε πώς όμως εξηγείτε ότι τα άρθρα γραμμένα από γυναίκες σε αυτό το μπλογκ είναι απειροελάχιστα (1 στα 20- ίσως και λιγότερα);
17 Ιανουαρίου, 2016 στις 5:05 μμ
Είναι ενδιαφέρον το περιεχόμενο σας