Αρχείο για 15 Ιουνίου, 2012

Ντοκιμαντέρ της Guardian και του Άρη Χατζιστεφάνου για το εθνικό σύστημα υγείας και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Posted in ΘΕΜΑ: Οικονομική Κρίση on 15 Ιουνίου, 2012 by ilesxi

Δείτε στη σελίδα του Guardian το νέο μίνι ντοκιμαντέρ από τους δημιουργούς του Debtocracy και του Catastroika

Το μεγαλύτερο ελληνικό νοσοκομείο αντιμέτωπο με τις καταστροφικές συνέπειες των περικοπών – video

Δυο χρόνια από την επιβολή του μνημονίου το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης καθώς νοσοκομεία σε όλη τη χώρα ακυρώνουν προγραμματισμένες επεμβάσεις λόγω ελλείψεων υλικών.

Ένα εφιαλτικό σενάριο που παρουσιαζόταν σαν φόβητρο, για την περίπτωση μη αποδοχής των δανειακών συμβάσεων, γίνεται πραγματικότητα λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Η εφημερίδα Guardian βρέθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των Βαλκανίων, και παρακολούθησε την αγωνιώδη καθημερινή μάχη γιατρών και νοσηλευτών.

http://www.guardian.co.uk/world/greek-election-blog-2012/video/2012/jun/15/greek-elections-2012-greece Συνέχεια

Ασθενής κρίκος και Μέτωπο ζωής η θανάτου του λαού. Θεωρητικές και πρακτικές πτυχές.

Posted in Απόψεις, Αριστερά, Διάλογος, Ιδεολογία, Πολιτική on 15 Ιουνίου, 2012 by ilesxi

Του Δημήτρη Πατέλη*

Είναι γνωστή η προβληματική του Λένιν περί του “ασθενούς κρίκου” με δύο έννοιες: 1) αναφορικά με το παγκόσμιο σύστημα και 2) με τη διάγνωση της πολιτικής συγκυρίας. Με την πρώτη έννοια αναδεικνύεται η ανισομερής ανάπτυξη του χωροδικτυώματος του παγκόσμιου κεφαλαιοκρατικού συστήματος και των πλέον ευάλωτων σε ανεξέλεγκτες-δυσλειτουργικές για το σύστημα τροπές χωρών και ομάδων χωρών, όπου διαπλέκονται και συμπυκνώνονται εκρηκτικά οι παγκόσμιες, περιφερειακές και τοπικές-εθνικές αντιφάσεις του. Την έννοια αυτή, σπεύδουν σήμερα να την υπενθυμίζουν ακόμα και σ’ όσους την ξέχασαν οι ιθύνοντες του παγκόσμιου κεφαλαίου. Εδώ χρησιμοποιώ την έννοια του ασθενούς κρίκου κυρίως με τη δεύτερη (συνδεδεμένη με την πρώτη και απορρέουσα από αυτήν) έννοιά της, που είναι επιτακτικότατη σε συνθήκες γενικευμένης κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής κρίσης: αυτή που αφορά την έγκαιρη διάγνωση, ανάδειξη και επικέντρωση των δυνάμεων και της προσοχής σε εκείνο το πρόβλημα, σε εκείνες τις επιτακτικές ζωτικές ανάγκες του λαού (αιτήματα, διεκδικήσεις) που θα επιτρέψουν να ξετυλίξει το κουβάρι του πλέγματος των εσωτερικών και εξωτερικών συστημικών αντιφάσεων, αλλάζοντας άρδην το συσχετισμό υπέρ της διεξόδου από την κρίση με προοπτική προς όφελος του λαού. Ο κρίκος αυτός επιτρέπει στις δυνάμεις που θα τον αδράξουν, να κατακτήσουν ακλόνητα την χειραφετική για το λαό πρωτοβουλία των κινήσεων, να κλιμακώνουν και να κατευθύνουν δημιουργικά και συσπειρωτικά την αγανάκτηση και την ανυπακοή, να προσδώσουν όλο και πιο συνειδητό, συντεταγμένο, αποτελεσματικό και τελικά νικηφόρο προσανατολισμό στη λαϊκή αυτενέργεια. Ο κρίκος αυτός συμπυκνώνεται σήμερα στη δέσμη προταγμάτων με αφετηρία την άρνηση του επαχθούς και απεχθούς δημόσιου εξωτερικού χρέους και των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων. Συνέχεια

Στις 17 Ιούνη στηρίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Posted in Απόψεις, Αριστερά, εκλογές on 15 Ιουνίου, 2012 by ilesxi

 του Φοίβου Μαριά

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ, ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ! 

ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΗ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α!

 

 Ο παλιός κόσμος πεθαίνει 
και ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί,
 τώρα είναι η εποχή των τεράτων
(Αντόνιο Γκράμσι)

Από τις γενιές των μεγάλων προσδοκιών.
Στις γενιές των μεγάλων αυταπατών. Συνέχεια